Mátyás
-6 °C
1 °C

Tizenegy nyelven érettségiznek matematikából

2007.05.08. 08:01
Kedden reggel nyolc órakor folytatódott az érettségi, a matematikavizsgák eltérnek a magyartól abban, hogy e tantárgyból összesen tizenegy nyelven lehetett próbálkozni. A magyar után a legtöbben angolul, németül és franciául oldják majd meg a példákat, de így is csak a diákok töredéke vállalkozott idegen nyelven a matematika vizsgára.

Kedden folytatódtak az érettségik, a hétfői magyarvizsga után ezen a napon matematikából kell megoldaniuk a feladatokat a diákoknak.

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól az Index úgy értesült, hogy középszinten magyarul 91 ezer 489 gimnazista vizsgázik majd, emelt szinten 4087 érettségiző lesz.

Más nyelveken is lehet érettségizni

Ezek az adatok kevesebb diákot jelentenek, mint hétfőn, amikor középszinten 92 ezer 342-en, emelt szinten 4312-en vizsgáztak magyarból.

Ennek oka lehet az is, hogy matematikából más nyelveken is lehet érettségizni.

Angol, német, francia a népszerűségi sorrend

Idén a magyaron kívül a legtöbben angolul próbálkoznak: ők 590-en vannak középszinten, és 39-en emelt szinten.

Ezután a németül érettségizők következnek: 379 közép- és 16 emelt szintű vizsgázóval. A harmadik és negyedik helyen a francia és a spanyol nyelvű matematikai feladatsort megoldók következnek. Középszinten még hasonló a franciául és spanyolul vizsgázók száma (143 és 123), de emelt szinten már csak négy spanyolos merészkedett arra, hogy matematikapéldákat oldjon meg, a 14 franciául próbálkozóval szemben.

A nemzetiségek közül a szerbek a legaktívabbak

Utánuk az olaszok következnek 51 középszintű vizsgázóval. (Emelt szintű olasz matematika érettségit senki sem fog tenni Magyarországon, és így van ez a román, a szlovák és a horvát diákok esetében is.) Oroszul középszinten tizenheten oldják meg a példákat, emelt szinten viszont csak egyetlen jelentkező akadt.

A szomszédos országok, illetve a hazai nemzetiségek nyelvén is akad pár tucat vizsgázó: szerbül 29, szlovákul 17, horvátul 15, románul négy középszintű vizsgázó lesz. E nyelvek közül csak a szerbeknél akad egyetlen jelentkező, aki az emelt szintű példasor megoldására vállalkozik majd.

Több részből áll

A középszintű matekvizsga három órás és több részből áll. Az első 45 perces részben a diákoknak 10-12 könnyebb feladatot kell megoldaniuk, amelyek alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét feltételezi.

A második rész első felében három komolyabb feladatot kapnak a diákok. A másik blokkban három összetettebb feladat közül csak kettőt kell kiválasztani és megoldani. Fontos, hogy egyértelműen jelöljék, melyik kettőt választották, a javítás során ugyanis csak ezeket értékelik.

Ha valaki nem éri el a vizsgán az elégséges szintet, de legalább 10 százalékot teljesít, szóbeli vizsgát tehet matematikából. A diákok az írásbeli és a szóbeli vizsgán is használhatnak függvénytáblázatot és számológépet.

Az emelt szintű matematika érettségi azoknak ajánlott, akik egyetemi továbbtanulásuk érdekében magasabb pontszámot szeretnének elérni. Az emelt szint természetesen nehezebb is. Az írásbeli vizsga itt négy órás.

Az első részben négy feladatot kapnak, a másodikban ötből négyet kell kiválasztaniuk és megoldaniuk.