Márk
13 °C
28 °C

A volt miniszter belépett volt főnöke leendő pártjába

2003.04.04. 13:49
Orbán Viktor volt miniszterelnök, leendő pártelnök egykori minisztere is belépett a Fideszbe. A meghirdetett nyitás és tagbővítés érdekében Matolcsy György, a gazdasági tárca egykori vezetője a sajtó előtt csatlakozott az ellenzéki párthoz.
Matolcsy György belép a néppárttá alakuló Fideszbe és ezt tanácsolja a közgazdász-társadalom nagyobb részének is.

Köszönet mindenért

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere erről az ellenzéki pártot támogató értelmiségiek pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Megfogalmazása szerint a Fidesznek nagyon sokat köszönhet Magyarország, ahogy a Fidesz is Magyarországnak. Kifejtette, az ország azért tartozik köszönettel a Fidesznek, mert tartós polgári alternatívát tud kínálni, a Fidesz pedig azért tartozik köszönettel Magyarországnak, mert egy kicsi, tehetséges csoportból, erős politikai szervezetté tudott válni. Kérdésre válaszolva Matolcsy György közölte, hogy nincs szándékában funkciót vállalni az átalakuló szervezetben.

Megtartva, megszüntetve

Révész Mária, Pécs MDF-es volt alpolgármestere, aki szintén belép a Fideszbe, kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: azzal, hogy a Fidesz módosuló alapszabálya lehetővé teszi a kettős párttagságot, a labda az MDF-nek van feladva. Reményét fejezte ki, hogy a demokrata fórum vállalja a kettős tagokat.

Pálinkás József, a Professzorok Batthyány Körének elnöke közölte, hogy a Fidesz átalakításában szerepet vállaló értelmiségiek április 8-án nagygyűlést tartanak Budapesten. A nagygyűlés célja, hogy a résztvevők megfogalmazzák elképzeléseiket és elvárásaikat a Fidesz néppárttá alakításával kapcsolatban.

Az átalakuló Fidesz módosuló alapszabálya szerint lehetőség lesz kettős párttagságra, de csak azon szervezetek esetében, amelyek szintén az Európai Néppárt tagjai. Orbán Viktor volt kormányfő kabinetfőnöke cáfolta, hogy MSZP- tagok is beléphetnének a Fideszbe. Mint mondta, MSZP- és SZDSZ-tagok is csatlakozhatnak a néppárttá alakuló szervezethez, amennyiben előbb megszüntetik jelenlegi párttagságukat.

Az EU-ban az MDF szerint nem szokás
A Magyar Demokrata Fórum a Fidesz belügyének tekinti, hogy milyen alapszabályt fogad el. Csáky András, az MDF országos választmányának elnöke reagált Révész Mária szavaira. Reményét fejezte ki, hogy a demokrata fórum vállalja a kettős tagokat. Csáky András kijelentette: az MDF alapszabálya egyértelműen rögzíti - ahogy az európai demokráciákban szokásos -, hogy a többes párttagságot nem ismeri el. A választmány elnöke emlékeztetett arra, hogy annak idején, amikor a demokrata fórum alapszabálya készült, a többes tagság ellen a fő érv - az európai szokások mellett - az volt, hogy nem kívánnak egy, a Hazafias Népfronthoz hasonló képződményt létrehozni.