Valér
4 °C
8 °C

Oktatófilm MDF-eseknek

2004.10.21. 07:10
Az MDF-székházban az elnökség és több, a parlamenti frakcióhoz tartozó képviselő közösen vett részt egy filmvetítésen, mely arról szólt: hogyan legyen 10 százalékos párt a demokrata fórum 2006-ra. A film üzenete szerint, a párt akkor ér el eredményeket, ha lezárja a csatározásokat a lakitelekiekkel, vagy a jövőben nélkülük politizál - értesült a Népszabadság.
Az "oktatófilm szerint", ha az MDF az EP-választáson elért 5,33 százalékos eredmény alapján sikeres stratégiát szeretne megvalósítani, le kell zárni a belső csatározásokat a lakitelekiekkel, vagy nélkülük kell a fórumnak a jövőben politizálnia - írja a Népszabadság.

Névváltoztatás

A Lezsák Sándor nevével fémjelzett Lakitelek-platform 9 képviselője közül egyedül Csampa Zsolt jelent meg a vetítésen a Szilágyi Erzsébet fasorban. Az egyik résztvevő szerint arról is szó volt, hogy az MDF kommunikációs stratégiájának sikeres pontja volt a Normális Magyarországért program, a korrupcióellenes harc, és a 45 év felettiek foglalkoztatásának napirenden tartása, amelyeket ezentúl is érdemes hangoztatni, de a tervek szerint a környezetvédelmi kérdéseket is előtérbe helyezik. A napilap úgy tudja, hogy a szerdai tanácskozáson felvetődött: gondolkodni kellene az MDF nevének megváltoztatásáról, bár az ilyen lépést - mint elhangzott - nagyon meg kell fontolni.

A névváltoztatás már október elején felmerült. A Népszabadság akkor úgy értesült, hogy ha a párt vezetői a változás mellett döntenek, akkor a konzervatív jelző szerepel majd az MDF nevében. Többen elfogadhatónak tartanák az "MDF - a magyar konzervatív párt" elnevezést. MDF-es politikusok szerint a párt esetleges névváltoztatására csak alapszabály-módosítással kerülhet sor, ezt pedig a párt országos gyűlésének kell jóváhagynia. Valószínű, hogy az MDF soron következő országos gyűlése tavasszal lesz.

Fegyelmi eljárások készülődnek

Az MDF-vezetés már a lakitelekiek nélküli stratégiában gondolkozik. Katona Kálmán választmányi elnök szerdán hivatalosan kérte etikai és fegyelmi eljárás indítását Lezsák Sándor és Balogh László ellen - miután a két politikus nem hagyta el a megszabott határidőn belül a pártot és a frakciót. A másik hét "lakiteleki" képviselő ellen az elnökség kérésére indul meg a fegyelmi eljárás, amiért nem vonták vissza hétfőn a Herényi Károly frakcióvezető leváltását célzó bizalmatlansági indítványt.