Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Medgyessy nem tart a franciák megtorlásától

2003.02.18. 20:51
A miniszterelnök értékelése szerint nem rontott a magyar-francia viszonyon a francia elnök véleménynyilvánítása a nyolcak leveléről. Medgyessy Péter szerint a magyar felvétel párizsi elutasításától sem kell tartani, hiszen hamarosan Raffarin miniszterelnökkel együtt népszerűsíti éppen Franciaországban a bővítést. A Fidesz szerint azonban az amerikai politika nyílt támogatása Magyarország számára komoly pozícióvesztést jelentett. A nagyobbik ellenzéki párt belső vitái ellenére kedden este a NATO úthasználtra vonatkozó kérésének támogatása mellett döntött.
Az EU elnökség és a 13 tagjelölt ország találkozóján Medgyessy Péter a francia elnök az EU csúcsértekezlete után mondott kemény kijelentéseire reagálva azt állította, hogy az amerikai politikát támogató közös nyilatkozattal nem romlottak a magyar-francia kapcsolatok.

Másként gondolkodik, mint a franciák

Jacques Chirac ma eddig szokatlan nyíltsággal ítélte el a levelet aláíró tagjelölteket, és kilátásba helyezte, hogy a francia nemzetgyűlés az ilyen megnyilvánulások miatt esetleg nem fogja megszavazni EU felvételüket. Medgyessy elmondta: Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök nemrég meghívta őt, hogy Avignonban az EU bővítéséről rendezendő konferencián vele együtt népszerűsítse a ratifikálást. Nem tart tehát attól, hogy a francia kormány szembefordulna az új tagok felvételével, vagy erre buzdítaná a parlamentet. Kovács László külügyminiszter Chirac szavaira reagálva kijelentette: egyetlen országot sem lehet megbélyegezni amiatt, hogy a transzatlanti partneri viszony fontosságáról másképpen gondolkozik, mint Franciaország.

Negatív álláspont

Újabb négypárti
A honvédelmi miniszter szerdára újabb négypárti egyeztetést hív össze, amelyen egyeztetni kíván a Fidesz-frakció által a Törökország megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban felvetett kérdésekről. Juhász Ferenc erről kedd este nyilatkozott az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Fidesz-frakció rendkívüli ülésén kinyilvánította: módosításokkal, de támogatni fogja a NATO-felkéréssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot. Közlése szerint az MSZP változatlanul azt szeretné, ha az Országgyűlés mielőbb napirendre tűzhetné ezt a kérdést, és ezért ennek módjáról is egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal szerdán. Törökország az iraki válsággal kapcsolatban kérte a NATO-tól, hogy vezényeljen légterébe elektronikus légifelderítő AWACS-gépeket, telepítsen területére Patriot légvédelmi rakétákat és küldjön tömegpusztító fegyverek elleni szakszolgálatot.
Aki szelet vet, vihart arat - fogalmazott Szájer József a nyolcak levelét ért francia kritikával kapcsolatban. A Fidesz szerint ugyanis a levéllel összefüggésben, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök több más európai vezetővel közösen írt alá az iraki válság ügyében, az unió tagországainak nagyobb része negatív álláspontot képvisel, ezért Magyarország számára komoly pozícióvesztést jelentett az a levél. Véleménye szerint az a külpolitika, amely mindig külső igazodási pontot keres és nem a belső nemzeti érdekek mentén halad, könnyen eltévelyedhet a nemzetközi követelmények dzsungelében. Mint mondta, az a levél, amelyet Medgyessy Péter is aláírt, komoly konfliktust és válságot robbantott ki. Szájer József szerint rosszabbkor nem is lehetett volna ezt a lépést megtenni, hiszen a nemzeti parlamentek most hagyják majd jóvá Magyarország csatlakozási szerződését.

A Fidesz is támogatja

Egy napos késéssel a Fidesz-frakció végül igent mondott arra a NATO-kérésre, hogy Magyarország a NATO-szövetségesi rendszerben segítséget nyújtson Törökországnak. A párt szükségesnek tartja és támogatja az előterjesztést - jelentette ki Németh Zsolt a képviselőcsoport rendkívüli tanácskozását követően. Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes bejelentette, hogy módosításokkal, de támogatni fogják a NATO-felkéréssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot. A Fidesz képviselőcsoportja hétfői zárt ajtók mögött zajlott ülésén nem tudott dönteni az ügyben. Németh Zsolt magyarázata szerint nem állt a frakció rendelkezésére elegendő idő a döntés meghozatalához, ám az Index információi szerint az ok az volt, hogy a frakció több csoportja is váratlanul keményen kitartott az úthálózat használatára vonatkozó kérés elutasítása mellett.

Erős politikai nyomás
Medgyessy Péter miniszterelnök Brüsszelben, a magyar sajtó képviselői előtt hétfőn kijelentette, hogy az EU állam- és kormányfői előremutató, minden szempontot mérlegelő közös álláspontot alakítottak ki az iraki válság kezelésére, amelyhez a magyar kormány fenntartás nélkül tudott csatlakozni az EU elnökség és a 13 tagjelölt ország találkozóján. Magyarországnak meggyőződése - mondta Medgyessy -, hogy az iraki válságban akkor lehetséges békés megoldás, ha erős politikai nyomás nehezedik az iraki rendszerre, és ebben összefog az Egyesült Államok és az EU. Az EU szavának csak akkor van kellő nyomatéka, ha egységesen lép fel. Magyarország számára az is elfogadható, hogy a háború csak az iraki leszerelés kikényszerítésének végső eszköze lehet, de olyan, amelyet nem lehet kizárni.A magyar kormány egyetért az EU nyilatkozat olyan fontos elemeivel is, mint az ENSZ szerepének elsődlegessége a folyamatban, az euroatlanti együttműködés fontossága. A keddi találkozón a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az EU számára nélkülözhetetlen a közös kül- és biztonságpolitika, a tagállamok vezetői közötti rendszeres párbeszéd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csakhamar 25 tagúra bővülő EU még bonyolultabb szervezet lesz, mint a mai 15 tagú, ezért új formákat és utakat kell találni a vélemények egyeztetéséhez. A kormányfő Brüsszelben rövid külön találkozót is lebonyolított Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével és Javier Solanaval, az EU közös külpolitikájának főképviselőjével, amelyek során szintén a rendszeres párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Medgyessy ilyen észrevételei nyomán módosították a találkozóról kiadott közös közleményt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek