Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soha nem mentek ilyen rosszul a dolgok

2007.10.18. 09:21
Újból szélesebbre nyílt az olló a vezető Fidesz és a gyengélkedő MSZP között, amit alighanem a romló gazdasági és politikai közhangulat magyaráz elsősorban, egyebek mellett ezt mutatja ki a legutóbbi HVG-Medián-felmérés.

A két "nagy" közötti különbség szeptemberi csökkenését legalább részben a Magyar Gárda megalakulásával és az azt övező rendkívüli médiafigyelemmel lehetett magyarázni, amely valószínűleg mozgósította a tétovázó MSZP-szavazók egy részét, és elriaszthatott egynémely mérsékelt jobboldali szavazót a vonakodva elhatárolódó Fidesztől.

Október elejére nagyjából visszaállt a korábbi hónapokban tartósan tapasztalt Fidesz-előny, bár a nagyobbik ellenzéki pártnak nem sikerült beállítania idén márciusban kimutatott rekordját: akkor a teljes szavazókorú népességre vetítve 43:21 volt a Fidesz és az MSZP szavazótáborának egymáshoz viszonyított aránya, most ugyanez az arány 41:21.

A két tábor éles szembenállását jelzi, hogy mindkettőnek egyaránt négyötöde utasítja el kategorikusan a riválist.

Jelentősen romlott viszont az MSZP-sek "harci morálja": korábban nem látott, 50 százalékos mélypontra esett vissza azon szocialista szavazók aránya, akik pártjuk győzelmére számítanának, ha a közeljövőben lenne választás.

A Fidesz szavazótábor önbizalma töretlen: hónapról hónapra 90 százalék fölött van a sikerben bízók aránya.

A Medián felméréseinek történetében rekordmagasságra, 75 százalékra szökött azoknak az aránya, akik szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok". Az eddigi csúcs a tavaly szeptemberben és idén márciusban mért 73 százalék volt.

A politikusok népszerűségi listáját tekintve a leginkább szembetűnő Sólyom László köztársasági elnök elfogadottságának jelentős növekedése.

Ez hónapról hónapra, fokozatosan következett be, és különösen figyelemreméltó, hogy az őt korábban is nagyra becsülő Fidesz-szavazók és a kritikusabb MSZP-szavazók körében egyaránt végbement: júliusról októberre az előbbiek körében 71-rôl 76 százalékra, az utóbbiakéban 32-ről 42 százalékra javult az államfő népszerűségi mutatója.

Dávid Ibolya javuló megítélése viszont elsősorban a Fidesz-szavazók véleményváltozásának tulajdonítható, hiszen júliusról októberre ebben a körben 45-ről 52 százalékra nőtt azok aránya, akik az MDF elnökét szívesen látnák a jövőben "fontos politikai szerepben". Ez azonban még mindig elmarad az MSZP szavazók értékelésétől, akiknél Dávid Ibolya szimpátiamutatója ezúttal is 62 pontot ért el.

A Marketing Centrum októberi felmérése alapján a választásra jogosultak 38 százaléka érzi kedvenc pártjának a Fideszt, míg az MSZP-t csak 22 százalékuk, a válaszadók 18 százalékának viszont nincs kedvenc pártja.

A Századvég októberben publikált felmérése szerint az ősz eleji politikai aktivitásnövekedés inkább a Fidesznek kedvezett, szeptember közepén az összes megkérdezett 31 százaléka támogatná a nagyobbik ellenzéki pártot, eközben az MSZP támogatottsága egy százalékponttal bővült, így 18 százalékon áll.

A Tárki őszi felmérése alapján a Fidesz kivételével minden parlamenti párt támogatottsága csökkent szeptemberben.

A Magyar Gallup Intézet szeptemberben azt közölte: a nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz támogatói változatlanul kétszer annyian vannak, mint a szocialisták, ők szeptember elején a teljes népesség egyharmadát tették ki a Gallup felmérése szerint.

A biztos pártválasztóknál ez a különbség ennél is nagyobb, az MSZP 27 százalékával szemben a Fidesz támogatottsága 60 százalékos.

A Szonda Ipsos felmérése szerint szeptemberben megállt az MSZP támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalható lassú emelkedése, sőt némileg visszájára fordult a folyamat, a Fidesz pedig 2 százaléknyi szimpatizánst veszített.

A Szonda Ipsos adatai szerint a teljes választókorú lakosság 32 százaléka a Fideszre, 18 százaléka az MSZP-re szavazna. A biztos pártválasztók körében 59 százalékos a Fidesz támogatottsága, az MSZP-é pedig 30 százalékos.