Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Medgyessy-bizottság: titokgazdadömping

2002.07.23. 15:46
A Medgyessy Péter kémelhárítói múltját vizsgáló bizottság ülésén tisztázatlan maradt, hogy csütörtökön zárt ajtók mögött hallgatják-e meg a volt titkosszolgálati vezetőket és az érintett politikusokat. A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjainak véleménye ugyanis eltért arról, hogy a titoktartási kötelezettség alól feloldott meghallgatottak a teljes nyilvánosság előtt beszélhetnek-e állam-, illetve szolgálati titkokról, vagy csupán a bizottság színe előtt mondhatják el a miniszterelnökre vonatkozó információikat.
Maratoni - a bizottság elnöke szerint akár napi tizenkét órás - meghallgatássorozat elé néz csütörtökön és pénteken a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti testület.

A pártvezetők majd később

A bizottság keddi ülésén, Szocialista és fideszes egyesített javaslat alapján, mintegy harminc fő egymást követő meghallgatásáról döntött. A hosszas vita után összeállított meghívotti körből végül kimaradtak az MSZMP-s pártvezetők, ám bekerültek a III/2-es főkémelhárítók.

Simicskó István, fideszes képviselő indítványára mintegy tíz volt és jelenlegi titkosszolgálati főigazgató és III/2-es vezető válaszol majd a kormányfővel kapcsolatos kérdésekre. Kompromisszumos megoldásként fogadta el a testület a szocialista Csiha Judit javaslatát, amely szerint beidézik az 1978-82 közötti pénzügyminisztereket, az 1978-tól máig hivatalban volt belügyminisztereket, a rendszerváltás előtti III-as főcsoportfőnökség egykori vezetői, valamint az 1990 utáni titokminiszterek.

Nyílt titkok

A négy órás ülésen nyílt kérdés maradt, hogy a meghívottak a nyilvánosság előtt beszélhetnek-e a kérdéskörről. A Házszabály szerint ugyanis a bizottsági elnöknek nincs mérlegelési joga, és zárt ülést kell elrendelni, amennyiben államtitokról tárgyalnak.

Toller László, a bizottság alelnöke szerint ez a passzus akkor is kötelező érvényű, ha a titokgazda titoktartás alóli felmentést kap a felügyeletet ellátó minisztertől. Balogh László, a testület MDF-es elnöke és Simicskó István szerint azonban a nyílt ülés mellett érvelt, mondván, Medgyessy Péter felhatalmazta a testületet a személyére vonatkozó információk ismertetésére.

A bizottság ellenzéki tagjai kifogásolták, hogy Tóth András titkosszolgálati államtitkár félreérthető módon járult hozzá a felmentéshez, és a szöveg szerint akár kérdésenként a helyszínen dőlhet el, hogy a meghívott válaszolhat-e. Miután Lampert Mónika belügyminisztertől eddig senki sem kapott szolgálati titoktartás alóli feloldást, Balogh László bejelentette, ha a miniszter csütörtökig nem lép, a meghívások ellenére elnapolja az ülést.

Halálos fenyegetés

Az ülésen Balogh László elnök bejelentette, hogy szombaton családja halálos fenyegetést kapott telefonon. Az elnök szerint az eset egyértelműen összefüggésbe hozható jelenlegi megbízatásával, ezért az ügyben rendőrségi bejelentést tesz. Az Index információi szerint egyébként a bizottsági elnök korábbi felhívására már többen jelentkeztek olyanok, akik magánemberként szeretnék segíteni a testület munkáját. A bizottság szakértőnek kérte fel Gorka Sebestyént, az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ főigazgatóját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!