Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Medgyessy készen áll a múltját feltáró vizsgálatra

2002.07.15. 17:09
A következő száz nap programját a kormány a vidék esélyteremtésének szenteli - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP frakcióülésén. A kormányfő azt is elmondta, megjelenik a múltját firtató vizsgálóbizottság előtt.
Medgyessy Péter kész megjelenni a kémelhárító múltját vizsgáló bizottság előtt - ezt maga a miniszterelnök jelentette be újságíróknak nyilatkozva, miután részt vett és beszédet mondott az MSZP parlamenti frakciójának hétfői ülésén.

A kormányfő úgy vélte: július végén, vagy augusztus elején lenne célszerű megjelennie a testület előtt.

Második száznapos terv

A miniszterelnök a szocialista képviselőcsoportnak adott beszámolójában azt hangsúlyozta, büszkék lehetnek arra, hogy 50 nap alatt teljesítették a 100 napos program végrehajtásához szükséges feltételeket. Hozzátette: szeptember 4-én részletesen is beszámol az első 100 nap munkájáról és jelzi majd azt is, hogy mi lesz a következő 100 nap célkitűzése.

Szerinte a vidéken és falun élők számára kell esélyeket teremteni. Elsősorban szociális téren.

Kérdésre válaszolva közölte, az elmúlt időszak utcai demonstrációival kapcsolatban azt sajnálja, hogy az ellenzék képtelen belenyugodni választási vereségébe.

Elhalasztott alakuló ülés

Az eredetileg hétfőre meghirdetett helyett keddre halasztotta alakuló ülését a Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárító múltját vizsgáló paralamenti vizsgálóbizottság. Mint azt Balogh László a testület MDF-es elnöke bejelentette, erre azért volt szükség, mert nem kapta még meg a "c" típusú nemzetbiztonsági vizsgálatának eredményét, mely megléte nélkül nem állhat fel a bizottság.

Utalt arra, hogy ez számára azért okozott meglepetést, mert 5 nappal ezelőtt Kiss Elemér, a miniszterelnöki hivatalt vezető tárca nélküli miniszter azt ígérte neki: három nap múlva kész lesz a dokumentum.

A bizottság szocialista tagjai ezzel szemben úgy vélték, Balogh László nem hibáztathat senkit. Csiha Judit, emlékeztetett arra, hogy a parlament megalakulásakor, még májusban, a frakciók megállapodtak abban, hiába van valakinek öt évre érvényes nemzetbiztonsági átvilágítása, az új parlamenti ciklusban újra kéri mindenki az eljárás lefolytatását. Szerinte ezt Balog László is megtehette volna immár 2 hete, így a bizottság megkezdhette volna már munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!