Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Augusztus 15-ig vizsgálhatják Medgyessy múltját

2002.07.09. 19:54
Hosszas huzavona után végül az eredeti, augusztus 15-ei időpontig vizsgálódhat a bizottság Medgyessy Péter miniszterelnök múltjában. A nap érdekes eseménye, hogy az alkotmányügyi bizottságban a kérdésben együttszavazott az SZDSZ és az ellenzék.
Együtt szavazott az ellenzék és az SZDSZ az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén, és ennek alapján - a szocialisták véleményével ellentétben - a testület olyan kapcsolódó módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek, hogy szeptember 15-ig működhessen az MDF által kezdeményezett, a kormányfő múltjával foglalkozó vizsgálóbizottság. Répássy Róbert, Fideszes képviselő szerint felébredt az SZDSZ lelkiismerete, amikor az alkotmányügyi bizottságban megszavazta, hogy tovább működhessen a Medgyessy Péter múltját vizsgálóbizottság.

Augusztus győzött december ellenében

A Demeter Ervin (Fidesz) által javasolt, december 31-i határidőt a testület többsége - arra hivatkozva, hogy az nem házszabályszerű - elutasította. Ezt követően Eörsi Mátyás (SZDSZ) arra tett javaslatot, hogy a vizsgálóbizottság szeptember 15-ig működhessen.

A szocialisták úgy vélekedtek, hogy ha a Demeter Ervin-féle javaslatot elutasították, akkor nem szavazhatják meg az Eörsi Mátyás által javasolt bizottsági indítvány támogatását sem. A szocialisták azonban ezt is házszabályellenesnek ítélték.

Kuncze rendreutasította frakcióját

A parlamentben ugyanakkor Kovács László szocialista pártelnök a koalíciós szerződés megszegésével vádolta az SZDSZ-t. Az SZDSZ-es pártelnök nyomásgyakorlására végül Eörsi elismerte, hogy a szeptemberi határidő valóban házszabályellenes, és arra kérte frakciótársait, hogy szavazzák meg az eredeti MSZP-s javaslatot, amely szerint a miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság csak augusztus 15-ig működhet.

Az Országgyűlés végül 315 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett elfogadta a miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységének és múltjának tényeit és következményeit vizsgáló, nyolc tagú, paritásos bizottság felállításáról szóló határozati javaslatot. A testület elnöke Balogh László (MDF), alelnöke Toller László (MSZP) lesz. A grémiumban helyet kap Csiha Judit (MSZP), Vadai Ágnes (MSZP), Körömi Attila (Fidesz), Nyitray András (Fidesz), Simicska István (Fidesz) és Bohm András (SZDSZ).

Mások is sorra kerülnek

Az SZDSZ kezdeményezte annak a bizottságnak a felállítását, amely rendszerváltozás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati, politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgálja. A testület megbízatása szeptember 30-ig tart. A bizottság elnöke Mécs Imre (SZDSZ), Demeter Ervin pedig az alelnöke lesz. A testület tagjává választották Dávid Gyulát (MSZP), Simon Gábort (MSZP), Tóth Károlyt (MSZP), Kovács Zoltánt (Fidesz), Répássy Róbertet (Fidesz) és Csáky Andrást (MDF).