Piroska
3 °C
3 °C

Augusztus 15-ig vizsgálhatják Medgyessy múltját

2002.07.09. 19:54
Hosszas huzavona után végül az eredeti, augusztus 15-ei időpontig vizsgálódhat a bizottság Medgyessy Péter miniszterelnök múltjában. A nap érdekes eseménye, hogy az alkotmányügyi bizottságban a kérdésben együttszavazott az SZDSZ és az ellenzék.
Együtt szavazott az ellenzék és az SZDSZ az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén, és ennek alapján - a szocialisták véleményével ellentétben - a testület olyan kapcsolódó módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek, hogy szeptember 15-ig működhessen az MDF által kezdeményezett, a kormányfő múltjával foglalkozó vizsgálóbizottság. Répássy Róbert, Fideszes képviselő szerint felébredt az SZDSZ lelkiismerete, amikor az alkotmányügyi bizottságban megszavazta, hogy tovább működhessen a Medgyessy Péter múltját vizsgálóbizottság.

Augusztus győzött december ellenében

A Demeter Ervin (Fidesz) által javasolt, december 31-i határidőt a testület többsége - arra hivatkozva, hogy az nem házszabályszerű - elutasította. Ezt követően Eörsi Mátyás (SZDSZ) arra tett javaslatot, hogy a vizsgálóbizottság szeptember 15-ig működhessen.

A szocialisták úgy vélekedtek, hogy ha a Demeter Ervin-féle javaslatot elutasították, akkor nem szavazhatják meg az Eörsi Mátyás által javasolt bizottsági indítvány támogatását sem. A szocialisták azonban ezt is házszabályellenesnek ítélték.

Kuncze rendreutasította frakcióját

A parlamentben ugyanakkor Kovács László szocialista pártelnök a koalíciós szerződés megszegésével vádolta az SZDSZ-t. Az SZDSZ-es pártelnök nyomásgyakorlására végül Eörsi elismerte, hogy a szeptemberi határidő valóban házszabályellenes, és arra kérte frakciótársait, hogy szavazzák meg az eredeti MSZP-s javaslatot, amely szerint a miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság csak augusztus 15-ig működhet.

Az Országgyűlés végül 315 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett elfogadta a miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységének és múltjának tényeit és következményeit vizsgáló, nyolc tagú, paritásos bizottság felállításáról szóló határozati javaslatot. A testület elnöke Balogh László (MDF), alelnöke Toller László (MSZP) lesz. A grémiumban helyet kap Csiha Judit (MSZP), Vadai Ágnes (MSZP), Körömi Attila (Fidesz), Nyitray András (Fidesz), Simicska István (Fidesz) és Bohm András (SZDSZ).

Mások is sorra kerülnek

Az SZDSZ kezdeményezte annak a bizottságnak a felállítását, amely rendszerváltozás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati, politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgálja. A testület megbízatása szeptember 30-ig tart. A bizottság elnöke Mécs Imre (SZDSZ), Demeter Ervin pedig az alelnöke lesz. A testület tagjává választották Dávid Gyulát (MSZP), Simon Gábort (MSZP), Tóth Károlyt (MSZP), Kovács Zoltánt (Fidesz), Répássy Róbertet (Fidesz) és Csáky Andrást (MDF).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!