Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzért is vásárolnának dokumentumokat a Medgyessy-vizsgálathoz

2002.07.10. 17:22
Akár pénzért is vásárolna dokumentumokat a Medgyessy Péter kémelhárító múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke. Balogh László, MDF-es képviselő nagyon kemény, de korrekt vizsgálatot ígért a miniszterelnöknek, és azt is bejelentette, hogy amennyiben nem sikerül lezárni a kutakodást, szeptemberben újra indítványozzák a munka folytatását. Közben érdemi munka nélkül fejezte be első ülését a rendszerváltás utáni kormányok tagjainak az 1990 előtti állambiztonsági szolgálatokhoz fűződő esetleges kapcsolatát vizsgáló parlamenti bizottság.
A Medgyessy Péter múltját vizsgáló testület hétfőn tartja első ülését, a rendszerváltás utáni kormányokat átvilágító bizottság pedig szerdán kezdte meg tevékenységét.

Kemény, de korrekt

Az MDF-es Balogh László, a miniszterelnök kémelhárító múltját feltáró bizottság vezetője kemény, de korrekt vizsgálatot ígért. A képviselő elmondta, hogy külső szakértők, a jelenlegi titkosszolgálatok szakemberei bevonásával végzik majd a feltárást. Balogh hozzátette: olyan személyek jelentkezését is várják telefonon, írásban e-mailen, akik érdemben segíteni tudják a feltáró munkát. A bizottság vezetője a miniszterelnöknek felteendő kérdéseket is vár a nagyközönségtől, valamint reméli, hogy magánemberek is eljuttatnak a bizottsághoz olyan dokumentumokat, amelyek perdöntőek lehetnek a vizsgálat során.

Privatizált dokumentumokat várnak

Itt az idő, hogy az egykor privatizált dokumentumokat civilek felajánlják - jelentette ki Balogh László. A bizottsági elnök az Index kérdésére hozzátette, nem zárkózik el attól sem, hogy a bizottsági költségvetés terhére akár pénzt is felajánljanak fontos dokumentumokért. Az elnök szerint elkerülhetetlen lesz Medgyessy Péter meghallgatása is, és felmerült, hogy a kérdésben felveszik a kapcsolatot az orosz titkosszolgálattal is. Balogh, aki szerint a bizottság számára augusztus 15-ig biztosított vizsgálati idő nem elég a kutatás lefolytatására, bejelentette: ha nem tudják befejezni a vizsgálatot, szeptemberben kezdeményezi a munka folytatását.

C típusú akadály

A másik, a rendszerváltás utáni kormánytagok érintettségét vizsgáló testület első munkanapján azért nem tudott lényeges kérdésekről dönteni, mert egyik tagjának, Simon Gábornak várhatóan csupán a jövő hét elejére fejeződik be a nemzetbiztonsági átvilágítása. Ezért a bizottság a szerdai ülésen a munkarendről és az esetlegesen felmerülő kérdésekről tárgyaltak. Az már biztos, hogy első lépésként Mécs Imre, a bizottság szabaddemokrata elnöke levélben fordul a miniszterelnöki hivatalt irányító miniszterhez. Mint egykori, illetve jelenlegi munkáltatótól, a MeH-től kéri a bizottság a kormánytagok hivatalos listáját. Ezt követően tájékoztatják majd az érintettek arról, hogy múltjukat ilyen szempontból vizsgálják. Szintén levélben kérik a Történeti Hivatalt, a Belügyminisztériumot, a honvédelmi tárcát, illetve a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy gyűjtsék össze a bizottság számára a munkájukhoz szükséges dokumentumokat.

Honnan kezdjük?

A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai egyelőre nem tudtak megállapodni arról, hogy 1990-től kezdődően - ahogy a szocialisták javasolják - vagy pedig a jelenlegi kormánytól időben visszafelé haladva vizsgálják a kormánytagokat az ellenzék javaslatának megfelelően. Nincsen válasz még a fideszes Répássy Róbert felvetésére sem, aki arra várt választ, hogy miként foglalkozzon a bizottság a már elhunyt egykori kormánytagokkal, illetve, hogy miként egyeztethető össze a testület munkája az átvilágító bírók tevékenységével. Abban viszont egyetértés volt, hogy valamelyik következő ülésre az egykor állambiztonsági szervezetekkel kapcsolatos fogalmak tisztázása érdekében hívják meg a kérdés szakértőit, például Kendi Jánost, ille3tve Varga Lászlót. Eldőlt az is, hogy a bizottság következő ülését jövő héten, várhatóan kedden tartja.