Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A száznapos program 160 milliárdos többletkiadást jelent

2002.06.12. 10:56
A kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében a száznapos program 160,3 milliárd forintos többletkiadást jelent a központi költségvetés számára. A legnagyobb tételt a nyugdíjak egyszeri kiegészítése, valamint a közalkalmazotti béremelés jelenti. A Pénzügyminisztérium egyformán megemelte a kiadási és a bevételi oldalt, így a hiány változatlan maradt és nem kell pótköltségvetést benyújtani.
Hosszas előkészítő munka után napvilágot látott a száznapos program végrehajtásának költségkalkulációja, kedden ugyanis az Országgyűlés elé került a 2001-2002-es költségvetési törvényt módosító javaslat. Ennek értelmében a központi költségvetés kiadási főösszege a 2002-es költségvetési évben 4806,4 milliárd, a bevételi 4320,3 milliárd forintra, a hiány pedig 486,1 milliárd forintra rúg. A még hatályos törvény a büdzsé bevételét 4070,2 milliárd, kiadását 4556,2 milliárd, hiányát pedig 486,0 milliárd forintban állapította meg.

Kisebb többlettel számolnak

A társadalombiztosítási alapok hiánya 2002-ben változatlanul 17,2 milliárd forint marad. A hiány itt teljesen az egészségügyi alapnál keletkezik, a nyugdíjalap ugyanis a szabályozás értelmében mindig nullszaldós. A jelek szerint a pénzügyi kormányzat saját idei mozgásterét növeli, amikor a korábbinál kevesebb többletbevételt vesz figyelembe a nyugdíjalapnál. Az átadás-átvétel az eredeti előirányzathoz képest még 133 milliárd forint idei többletbevétellel kalkulált, míg a mostani módosítás csupán 69,4 milliárdot tüntet fel. Minden jel szerint az év végére megjelenik a hiányzó 60-65 milliárd forint. Ezt az összeget pedig, mivel decemberben a központi költségvetésben marad, a kormányzat saját belátása szerint költheti majd el.

A módosított előirányzat szerint az egészségügyi alap bevételei és kiadásai egyaránt 104,5 milliárd forinttal növekednek, míg a nyugdíjbiztosításé 46,1 milliárd forinttal. Az egészségügyi alap kiadásainak növelésénél több területre is a korábbinál jóval több pénz jutott. A fontosabb területek közül a gyógyszerkassza nagysága erre az évre 46,0 milliárd forinttal nőtt, míg a fekvőbeteg-szakellátás újabb 31,1 milliárd forinthoz jutott, a fogászati ellátásra pedig 4,1 milliárd forintot ad a kormányzat. A nyugdíjbiztosítást az egyszeri nyugdíj-kiegészítés terheli, ennek költségét közvetlenül a költségvetés fedezi.

Nem kell pótköltségvetés

A jelek szerint a Pénzügyminisztérium a gyorsaságot részesítette előnyben, amikor a kiadási és a bevételi főösszeget azonos értékkel növelte meg. A hiány változatlanul hagyása mellett ugyanis elkerülhető, hogy a kormányzat pótköltségvetést nyújtson be. Ezzel a megoldással a száznapos programhoz szükséges módosításokat még a nyári ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés, a változtatások pedig a tervezett időpontokban életbe léphetnek. Az viszont, hogy a jelenlegi folyamatok és a most benyújtott változtatások eredményeként az év végéig hogyan alakulnak a bevételek és a kiadások, már további intenzív és időigényes analízist igényel.

Hatvanmilliárd nyugdíjemelésre

A most benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint a száznapos program nettó költségvetési hatása 160,3 milliárd forint. A legnagyobb tételt a nyugdíjak egyszeri 19 ezer forintos kiegészítése jelenti, ennek idei hatása 59,9 milliárd forint. A közalkalmazotti béremelés mintegy 92 milliárd forintos többletkiadást jelent a büdzsé számára. A munkáltatói és egyéni járulékok, valamint az szja-bevétel viszont 53,3 milliárd forint többletbevételhez juttatja az államháztartást, így a nettó kiadás csupán 48,7 milliárd forint lesz. A többi tétel közül a nagyobbak közé a minimálbér adómentessége, valamint az egyhavi többlet-családipótlék tartozik, az előbbi 39,0 milliárd, az utóbbi pedig 11,0 milliárd forint pluszkiadást jelent a központi költségvetés számára.