Judit
3 °C
7 °C

Gresham-ügy: helyreigazításra kötelezett lapok

2002.03.26. 15:22
Jogerősen is pert nyert Medgyessy Péter a Demokratával és a Magyar Nemzettel szemben. A lapoknak a Fővárosi Bíróság ítélete alapján nyolc napon belül kell helyreigazítaniuk azokat a valótlanságokat, amelyeket a szocialisták miniszterelnök- jelöltjével kapcsolatban, a Gresham palota eladása kapcsán írtak.
Sem a Magyar Nemzet, sem pedig a Demokrata nem tudta bizonyítani azt, hogy Medgyessy Péter pénzt adott volna az V. kerületi szocialista képviselőknek azért, amiért megszavazták a Gresham palota eladását. Ezért jogosan kért helyreigazítást a miniszterelnök-jelölt - hangzott el a keddi ítélethirdetéskor.

A lapok szerint Medgyessy Péter tanácsadó cége 100 ezer dollárt vett át azért, hogy meggyőzze a kerületi szocialista képviselőket a Gresham palota eladásának előnyeiről. A kapott pénz egy részét pedig szétosztotta a kerületi képviselők között.

Rozgics Mária nem elég meggyőző

Az elsőfokú tárgyaláson a cikkek szerzője, Rozgics Mária tanúként igyekezett meggyőzni a bíróságot arról, hogy mindaz amit leírt, igaz. Informátoraként az V. kerületi önkormányzat egyik szocialista képviselőjét nevezte meg, nevét azonban nem árulta el, mert - mint mondta - őt és informátorát is életveszélyesen megfenyegették. Rozgics Mária tanúvallomása azonban nem győzte meg a bíróságot, ráadásul a pénz átadását informátora sem említette a cikkben, ez mégis tényként jelent meg.

Tanúként meghallgattak három szocialista önkormányzati képviselőt is. Ők egybehangzóan tagadták mindazt amit a lapok az ő állítólagos megvesztegetésükkel kapcsolatban leírtak. Mivel a két újság nem tudta állításait igazolni, elsőfokon helyreigazításra kötelezték őket.

A pervesztes lapok szerint azonban az ítélet megalapozatlan és törvénysértő, ezért fellebbezetek ellene. Sikertelenül, mert a másodfokú bíróság nagyrészt egyetértett a korábbi ítélettel és csupán a helyreigazítás szövegét módosította. - Helyreigazítás során valós tényt csak annyit kell közölni, amennyi a valótlan állítás megértéséhez szükséges - hangzott el.

A lapok kérésével kapcsolatban, hogy a lobbi ügyben indult büntetőeljárás jogerős befejezéséig függesszék fel a sajtópert, a bíróság arra hívta fel a figyelmet: a jogintézmény lényege a gyors reagálás lehetősége. A sajtószerv pedig kizárólag abban az esetben tagadhatja meg a helyreigazítás közzétételét, ha azonnal cáfolni tudja a kifogásolt állításokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?