Viola
-5 °C
-2 °C

Medián: kétharmadon a Fidesz, kétpárti parlament lenne

2008.09.24. 16:54
Bár a pártpreferenciák érdemben nem változtak, jelentősen nőtt azok aránya, akik szerint előrehozott választásra lenne szükség Magyarországon, írja a hvg.hu a Medián szeptemberi felmérése alapján.

A választani tudó biztos szavazók szűk kétharmada a Fideszre, bő egynegyede pedig az MSZP-re szavazna, az MDF és az SZDSZ támogatottsága 1 százalékponttal marad el a parlamenti küszöbtől, a többi párté pedig legfeljebb felfelé kerekítve éri el az 1 százalékost.

Jelentősen nőtt az előrehozott választást akarók aránya - valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a kérdés a parlamentben is napirendre került. Az MSZP támogatóinak bő háromnegyede a Gyurcsány-kormányt tartaná hivatalában, a jobboldali szavazók hasonló arányban vannak az előrehozott választás mellett.

A szokásosnál kétszer nagyobb minta alapján az SZDSZ szavazóinak a véleménye is viszonylag pontosan vizsgálható: nagy többségük vagy új MSZP-SZDSZ-koalíciót, vagy egy szakértői kormányt támogatna.

Nagyjából változatlan a sorrend a politikusok népszerűségi listáján is, bár több ellenzéki vezető elismertsége növekedett az előző hónaphoz képest: vezet Sólyom László államfő 60 százalékos népszerűséggel, őt követi Kósa Lajos (58), Pokorni Zoltán (54), Orbán Viktor (53) és Dávid Ibolya (50). Fodor Gábor népszerűsége 42, Gyurcsány Ferencé 23, Kóka Jánosé 12 százalékos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!