Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az OVB

2006.02.13. 20:09
Az OVB múlt heti elutasítására reagálva a Magyar Királyság Párt kijelentette, hogy nem kíván jelképekkel élni, a Pajzs Szövetség pedig megváltoztatta emblémáját, így mindkét nyilvántartásba vett szervezet indulhat az áprilisi választásokon.

Újabb öt pártot vett nyilvántartásba hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB), ezzel 32-re nőtt az áprilisi országgyűlési képviselőválasztásra regisztrált jelölő szervezetek száma - közölte a testület elnöke a MTI-vel.

Az OVB nyilvántartásba vette a Magyar LÉT Pártot, a Pajzs Szövetséget, az MCF Roma Összefogás Pártot, a Magyar Szociális Zöld Pártot, valamint a Magyar Királyság Pártot - mondta Szigeti Péter elnök a bizottság ülése után. A testület múlt csütörtökön a nemzeti jelképekről szóló törvény sérelmére hivatkozva ugyanis megtagadta a Magyar Királyság Párt és a Pajzs Szövetség regisztrációját. Azért döntött így, mert az előbbi szervezet a magyar címert, az utóbbi pedig a koronát szerepeltette emblémájában. Szigeti Péter tájékoztatása szerint a Magyar Királyság Párt most úgy nyilatkozott, hogy nem kíván jelképekkel élni, míg a korábban forradalmat szervező, permanensen tüntető Pajzs Szövetség megváltoztatta emblémáját. Jelölteket és jelölőszervezeteket március 17-ig lehet nyilvántartásba venni - idézte fel.

A választási bizottság hétfői ülésén érdemi vizsgálat nélkül elutasította azt a kifogást, amelyet Oláh Lajos a Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetségének képviseletében február 7-én nyújtott be. A szervezet elnökének beadványa szerint ismeretlenek az MSZP védjegylajstromba vett logóját használták fel arra, hogy hamis állításokat tartalmazó szórólapokat állítsanak elő és terjesszenek. Oláh Lajos úgy vélte, hogy ez alkalmas a választók megtévesztésére, és sérti a választások tisztaságára vonatkozó törvényi előírásokat.

Az OVB rámutatott arra: a választási eljárásról szóló törvény értelmében a kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított három napon belül megérkezzen. A kifogás azonban nem tartalmazta a jogsértés elkövetésének időpontját, és abból a jogsértés folyamatos jellege sem állapítható meg - olvasható a határozat indokolásában.