Gerzson
-3 °C
3 °C

Jövő héten születik ítélet a metróperben

2001.12.05. 12:26
December 12-re halasztotta az ítélethirdetést a Legfelsőbb Bíróság a metróperben. Az eljáró tanács az ügy összetettségére hivatkozott döntésében. A Fővárosi Önkormányzat azt a jogerős másodfokú ítéletet támadja törvénysértésre hivatkozva, amely elutasította az állammal szemben támasztott, összességében 100 milliárd forintos nagyságrendű követelését.
Az ügy előzménye, hogy Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztereként 1998 novemberében felmondta az év tavaszán a választások előtt pár héttel a Medgyessy Péter és Demszky Gábor által aláírt polgári jogi szerződést, amiben a felek a négyes metró 2004-ig megépítendő szakaszának 60-40 százalékos arányú finanszírozásáról állapodtak meg.

A felülvizsgálati tárgyaláson a négy tanácsvezető bíróból és a Polgári Kollégium vezetőjéből álló tanács nevében Dr. Murányi Katalin előadó tanácsvezető bíró ismertette a kereseteket. Ebben a főváros az állam, mint alperes korlátlan jogképességének és szerződési szabadságának elismerését kérte.

Ezzel szemben az alperes állam képviselője szerint az állam nem vállalhat polgári jogi kötelezettséget, illetve a pénzügyminiszter nem írhatta volna alá a szerződést parlamenti jóváhagyás nélkül. Felszólalásában a felperes képviseletében Dr. Gárdos István elmondta, a jogerős ítélet hibásan értelmezi a szerződést, illetve jogbizonytalanságot okoz. A jogorvoslatot nem egyszerűen a maguk számára kérnek, de kérik a szerződés intézményének megerősítését is az állammal szemben - tette hozzá.

"Hol a demokrácia?"

Az alperes jogi képviselője elmondta, véleménye szerint nem polgárjogi szerződés, hanem viszontgarancia-megállapodás jött létre a felek között. A rendelkezésére álló iratok szerint mind a pénzügyminiszternek, mind a főváros képviselőjének csak ilyen megállapodás aláírására volt felhatalmazása. "Ha a pénzügyminiszter felhatalmazás és parlamenti jóváhagyás nélkül ír alá több évre szóló kötelezettségvállalást, akkor felmerülheta kérdés: hol a demokrácia" - zárta beszédét.

Az eljáró tanács ezek után az ügy összetettségére hivatkozva a törvényileg adott lehetőségét kihasználva egy héttel elhalasztotta az ítélethozatalt. Az ítéletet a jogi képviselők távollétében is meghozzák.

Demszky borítékolta a véleményét

A bíróság ülését megelőzően Demszky Gábor főpolgármester közjegyzői letétbe helyezte a várható ítélettel kapcsolatos állásfoglalását, és szerda fél kettőre sajtótájékoztatót hívott össze. A sajtótájékoztató az ítélet hiányában elmarad. Demszky elmondása szerint azért helyezte letétbe állásfoglalását, mert szemben a Magyar Nemzetben állítottakal ő nem akarja befolyásolni a bíróság döntését. Állásfoglalásában mindenki számára hozzáférhető tényeket összegzett - tette hozzá a főpolgármester.