Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Spórolásra kényszerül a millenniumi kormánybiztosság

2001.02.28. 14:23
A magyar lakosság több pénzt költött a millennium megünneplésére, mint a kormánybiztosi hivatal - tájékoztatta az országgyűlés illetékes bizottságát Nemeskürthy István, az ezer éves kereszténység és államiság megünneplését koordináló hivatal vezetője szerdán. A tervek szerint a hivatal 2001-ben az emlékzászlók ajándékozásán túl ismét kiadja a millenniumi olvasó- és daloskönyvet és számos képző- és zeneművészeti alkotást támogat, ám meg kell húznia a nadrágszíjat, ugyanis az idei évre szánt pénz nagy részét már elköltötte.
A világon mindenütt általában maradandó képzőművészeti vagy ipari jellegű beruházásokkal fejezik ki egy ilyen ünnep lényegét, ám világos volt, hogy erre a magyar társadalom nem képes. Úgy gondoltuk, hogy az ünneplés súlypontját az önkormányzatokra helyezzük. Nem a zászlóosztogatás volt a cél, hanem hogy az önkormányzatok a maguk módján ünnepeljék a millenniumot - mondta el Nemeskürthy István kormánybiztos, amikor az országgyűlés millenniumi albizottsága előtt szerdán beszámolt az általa vezetett hivatal eddigi tevékenységéről. Nemeskürthy beszámolójából kiderült, hogy a lakosság eddig többet költött az ünneplésre, mint a kormánybiztosi hivatal.

Kimerült a keret

Az október 23.-ai megemlékezés egyik pillanata
A 2000. január 1-én kezdődött és 2001. augusztus 20-ig tartó, 597 napos ,,millenniumi év" megünneplésére szánt mintegy 30 milliárd forintnak csupán kis része felett rendelkezhet a Nemeskürthy István vezette millenniumi kormányhivatal, ugyanis számos ehhez kapcsolódó beruházás felügyeletét minisztériumi hatáskörbe utalta a kormány. A hivatal 1999-ben 1,8, 2000-ben -a pótlólagosan kiutalt 1 milliárdos támogatással- 2,5, 2001-ben pedig 1 milliárd forinttal rendelkezhet. Az idei keret azonban már kimerült, így számos önkormányzat kérését vissza kell utasítanunk - tájékoztatta a bizottságot Nemeskürthy.

A hivatal tavalyi tevékenysége

Országszerte tavaly mintegy 2256 millenniumi zászlóátadást rendeztek. Az ünnepségek több mint hatvan százaléka a templomokban zajlott. Minden elsős diák megkapta az Ezer Esztendő című millenniumi olvasó- és énekes könyvet, összesen 270 ezer példányban. Ezenkívül képzőművészeti, és zenei alkotások támogatására, műemlékek helyreállítására, millenniumi parkok létrehozására költötte a pénzt a hivatal. A hivatal 130 millió forintot szánt a 3200 millenniumi lobogó elkészítésére.

Ötvenöt Szent István országszerte

Kovács Flórián hivatalvezető az Indexet úgy tájékoztatta, a 2001-re szánt pénznek mintegy 85 százalékát már szétosztották, a maradékból pedig olyan kiadásokat kell fedezni, mint az elsősöknek kiosztandó Ezer esztendő című kétkötetes millenniumi olvasó- és énekeskönyv. A kiadvány idén már bolti forgalomba is kerül, ám Orbán Viktor, tavaly a parlamentben is nagy vitát kavart ajánlása nélkül. A millenniumi alkotások többsége csak 2001-re készül el. A szobrok közül 55 Szent Istvánt ábrázolja, számos Szent Lászlót megformázó mű készül, de több helyen Antall Józsefnek állítottak, illetve állítanak emléket.

A tervek szerint április 7-én mutatják be a Kongresszusi Központban a Koltay Gábor rendezte Sacra Corona című filmet, amelynek forgatókönyvét maga Nemeskürthy István írta. A kormánybiztos beszámolója szerint a kormány tagjai már látták a filmet, és megnyerte a tetszésüket, a premier végleges időpontját azonban Orbán Viktor miniszterelnök határidőnaplójához kell igazítani. A millenniumi ünnepségek záróakkordja augusztus 19-én lesz a Zeneakadémián, ahol a Hidas Frigyes által komponált Szent István intelmeit mutatják be.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft