Emőke
-4 °C
9 °C

Gyanúsítottként hallgatták ki Molnár Csabát

2004.01.09. 18:43
Az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetőjét gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség pénteken. A gyanúsítás ellen Molnár és ügyvédje ellenvetéssel élt.
"Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt" hallgatta ki a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatala Molnár Csabát, a K&H-ügyben nyomozó rendőrt - mondta el az Index kérdésére a hivatal munkatársa. A reggel tízre beidézett rendőr-alezredest három és fél órán keresztül hallgatták ki.

Ellenvetéssel élnek

Molnár Csaba kihallgatását követően újságírók előtt kijelentette: "amiről kellett, arról jelentést írtam". Hozzátette: tudomása szerint a vizsgálat idején referensként dolgozik tovább az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán - adta hírül az MTI.

"Az ügy államtitkot képez, ezért még azt sem mondhatom el, hogy mivel gyanúsítják Molnár Csabát" - nyilatkozott védője, Zamecsnik Péter az MTI-nek. Az Index érdeklődésére az ügyvéd megerősítette, hogy védencével a gyanúsítás ellen ellenvetéssel éltek. "Ügyfelem úgy gondolja, hogy a terhére rótt cselekményeket nem követte el." Az ellenvetést az ügyészség "törvényes határidőn belül" elbírálja, bár azt pontosan nem tudni ez mikorra várható, az ügyvéd szerint egy-két héten belül döntés születik.

Az alezredest a Népszabadság szerint hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, illetve államtitoksértéssel gyanúsítják. Ennél többet azonban a lap sem tudot, miután az ügyet 45 évre titkosították.

Adott, kapott

Sajtóértesülések szerint Molnár Csaba pénzmosással gyanúsított szír állampolgároktól néhány alkalommal kis értékű ajándékokat fogadott el, illetve egy vacsora alkalmával ő is megajándékozta őket márkás itallal. Rendőrségi források szerint az alezredes minden esetben jelentést írt a szírektől kapott ajándékokról. Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K&H-ügy nyomozásában.

Salgó László országos főkapitány a Magyar Nemzet december 2-án megjelent cikke, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal utóbb az ORFK vezetőjéhez eljuttatott "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló jelentése alapján rendelt el belső vizsgálatot Molnár Csabával kapcsolatban. Az újság szerint Molnár Csaba az arab alvilági körökkel az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatot tartott fenn.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár december 3-án kijelentette: az egész ügy jellegénél fogva államtitkot képez, "következésképpen az erre vonatkozó bármilyen szóbeli vagy írásos adat, illetve kommunikáció szigorúan titkos minősítésű".

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése, és az általuk rendelkezésre bocsátott bizonyítékok alapján hivatali visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást december 9-én Molnár Csaba ügyében.

Lamperth: Molnár kihallgatása presztízsveszteség a rendőrségnek

Presztízsveszteség a rendőrség számára - kommentálta Lamperth Mónika belügyminiszter pénteken, hogy vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés miatt kihallgatta az ügyészség az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetőjét csütörtökön.

"Ez presztízsveszteség a rendőrség számára, ezért arra utasítottam Salgó László országos rendőr-főkapitányt és Ferenczi László bűnügyi igazgatót, hogy tekintsék át a bűnügyi struktúrát, és tegyenek javaslatot szervezeti átalakításra és személyzeti intézkedésre" - mondta a belügyminiszter.