Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Nem sérthetett államtitkot Molnár Csaba

2004.03.11. 08:09
A vesztegetési vád után az államtitoksértés is megdőlni látszik Molnár Csaba, a brókerügy főnyomozója ügyében. A pénzmosás elleni osztály volt vezetője által kifecsegett információk nem voltak szabályosan titkosítva. Az ügyészség szakértőkkel vizsgáltatja a szír pénzváltók ajándékát, egy filléres fa tolltartót.
Nem volt titkosítva az az irat, amellyel kapcsolatban államtitoksértéssel vádolták Molnár Csabát - értesült a Népszava. Az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetője - a brókerügyben folytatott eljárás egyik vezetője - ellen tavaly decemberben kezdtek nyomozást, és január 8-án gyanúsították meg.

A napilap információi szerint azonban már januárban kiderült, a "kifecsegett" dokumentum nem volt szabályosan titkosítva, így Molnárt nem vádolhatják titoksértéssel. A törvény szerint ugyan valamennyi, pénzmosással kapcsolatban érkezett bejelentést titkosítani kell, a brókerbotrány kitörése után azonban a bankok szinte minden pénzmozgásról bejelentést küldenek. A felhalmozott iratokat nem győzte kezelni a pénzmosás elleni osztály, így a titkosítás több esetben elmaradt - írja a Népszava.

A lap értesülései szerint mindezek ellenére még kérdés, hogy Molnár mai meghallgatásán a Fővárosi Ügyészség visszavonja-e az államtitoksértés ügyében beadott keresetét.

Molnárt hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel is vádolja az ügyészség. Ez utóbbi vádat annyira komolyan veszik, hogy nem fogadták el a 380 milliós pénzmosással vádolt T. Bassam beszámolóját a Molnárnak adott filléres bazári ajándékokról. Az ügyészség szakértők bevonásával vizsgálja a fa tolltartót és a többi ajándéktárgy - névjegytartó, sütemény - részletezését is kérték a szír gyanúsítottól.