Szilárda
-4 °C
3 °C

Személyeskedés és nyelvóra
a Medgyessy-bizottságban

2002.08.13. 12:25
Medgyessy Péter tartótisztjét hallgatta meg zárt ajtók mögött kedden a kormányfő múltját vizsgáló parlamenti bizottság. A testület ellenzéki tagjai nehezményezik, hogy a szocialisták által benyújtott jelentéstervezet szinte teljesen megegyezik az egyik szakértő összefoglalójával. Fodor József, Medgyessy tartótisztje kijelentette, a kormányfő "nem nagyon" végzett kémelhárítási munkát, inkább azzal foglalkozott, hogy senki ne tudja meg Magyarország aktuális pénzügyi helyzetét.
Személyeskedésbe hajló vita előzte meg Medgyessy Péter tartótisztjének zárt ülésen történő meghallgatását a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságban.

Másolat

A testület ülésén a fideszes Körömi Attila napirend előtt azt kifogásolta, hogy a bizottság szocialista jelentéstervezete egy bekezdés kivételével a helyesírási hibákat is beleértve szó szerint megegyezik a testület egyik szakértője által készített összefoglalóval. Körömi azt is kifogásolta, hogy a bizottsági alelnök Toller László a saját nevén jegyzett tervezetben azt állítja, hogy a miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége nem ütközött sem jogszabályba, sem erkölcsi normákba.

A fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy a szocialisták ezzel a "rendszerváltás erkölcsi normáját dobták sarokba". A fideszes képviselőhöz csatlakozó Balogh László a bizottság MDF-es elnöke szerint az elmúlt 12 évben sem volt arra példa, hogy a testületi elnököt megkerülve használják fel egy szakértő jelentését. Balogh kijelentette: nem tudja tárgyalási alapnak elfogadni az MSZP "házi jelentését" mert szerinte az több ponton ellentétes a bizottság munkája során felbukkant adatokkal.

Balogh szerint "szocialista szerecsenmosdatás folyik írásos formában". A bizottsági elnök szerint Toller jelentésében nincs nyoma kompromisszumkészségnek és úgy került nyilvánosságra, hogy a testület Medgyessy tartótisztjeit még meg sem hallgathatta.

Fogy az idő

Vadai Ágnes a bizottság szocialista tagja felhívta az ellenzéki képviselők figyelmét arra, hogy a testület működésének határideje augusztus 15-én éjfélkor, azaz két nap múlva lejár, tehát nem a problémákat kéne kiemelni, hanem konszenzusos jelentést kellene készíteni.

Toller az Index kérdésére elismerte, hogy a szakértői anyagot használta a jelentés elkészítésekor, ám megjegyezte, hogy ebben semmilyen kivetnivalót nem talál, hiszen annak idején éppen ugyanilyen módszerrel készült a Tocsik-bizottság jelentése is.

Ügynöközés

Szintén napirend előtt Gorka Sebestyén, a bizottság ellenzék által jelölt szakértője kifogásolta, hogy "jónapot kívánok ügynök úr" megszólítással üdvözölte őt Toller László alelnök. Gorka kikérte magának ezt a hangnemet és kijelentette, hogy az érintett korszakban még nem élt Magyarországon. Toller válaszában elnézést kért, és viccnek minősítette a megszólítást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a minap, éppen Gorka használt minősíthetetlen hangnemet a sajtó képviselői előtt Vadai Ágnes szocialista képviselővel szemben.

Tóth: nem vittem haza titkos iratokat

A napirend elfogadása után a testület Tóth Lajos volt III/II-es tisztet, Medgyessy Péter összekötő tisztjét hallgatta meg zárt ülésen. Tóth Lajos meghallgatása után újságíróknak azt mondta, hogy mivel ő nem vitt haza titkos iratokat, arról beszélt a bizottság előtt, amire húsz év távlatából emlékezett. Kérdésre válaszolva azt mondta: a KGB mindössze annyit tudott, hogy Magyarország tárgyalásokat folytat az IMF-fel. Mint fogalmazott: Medgyessy Péternek a fő feladata a végén az IMF-csatlakozással volt kapcsolatos, de azt megelőzően pénzügyi elemző, értékelő munkákat végzett a főcsoportfőnökség részére. Leszögezte, hogy 1982 óta semmilyen kapcsolatban nincs Medgyessy Péterrel, és a miniszterelnök környezetéből sem keresték meg őt az ügy kirobbanása óta.

Fodor: Medgyessy aktívan részt vett az IMF-tárgyalások előkészítésében

Nekem köszönheti, vagy engem szidhat Medgyessy Péter azért, hogy III/II-es szigorúan titkos tiszt lett - jelentette ki újságírók előtt Fodor József, a főcsoportfőnökség egykori munkatársa kedden, azt követően, hogy zárt ülésen meghallgatta őt a kormányfő titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság. Fodor József közölte: szakértőként elemző, értékelő és tájékoztató munkát végzett a III/II-es csoportfőnökségen. Elmondása szerint meghatározó szerepet játszott Medgyessy Péter szt-tiszti kinevezésében.

Hozzátette: Faluvégi Lajos egykori pénzügyminiszter javasolta Medgyessy Pétert, hogy vele tartsanak kapcsolatot. Közölte, hogy a meghallgatáson megerősítette konkrétumokkal azt, amit a miniszterelnök korábban a bizottság előtt elmondott. Fodor József - kérdésre válaszolva - leszögezte, hogy a Pénzügyminisztérium és így főosztályvezetőként Medgyessy Péter is aktívan részt vett az IMF-tárgyalások előkészítésében.

Hozzátette: Medgyessy Péter "nem nagyon" végzett kémelhárítói munkát, hanem titokvédelemmel foglalkozott, azt biztosította, hogy senki ne tudja meg Magyarország aktuális pénzügyi helyzetét. Elmondta, hogy a Medgyessy Péter által készített összes anyagot olvasta. Hangsúlyozta, hogy a bizottság előtt őszintén beszélt, mert - mint fogalmazott - az igazság fontosabb számára mindenféle politikai érdeknél.

A testület a délután folyamán zárt ülésen Császár Józsefné, a Belügyminisztérium (BM) volt személyzeti főosztályvezetője, Varga Imre, a BM egykori dokumentációs osztályvezetője és Sersli Sándor, a volt állambiztonsági szervek iratanyagát kezelő osztály korábbi vezetőjének meghallgatásával folytatta munkáját.

Nem kezdték meg a jelentéstervezetek vitáját

Balogh László (MDF) bizottsági elnök bejelentette, a szakértők közreműködésével elkészített egy jelentéstervezetet, a munkában Toller László (MSZP), a bizottság alelnöke nem vett részt. Toller László a testület ügyrendjére hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy jelentéstervezetet a bizottság elnöke és alelnöke közösen terjeszt elő, de Balogh László nem szólt neki a tervezet elkészítéséről. Végül hosszas viták után a bizottság 4 igen és 4 nem szavazattal nem fogadta el, sem azt, hogy a Balogh László által, sem pedig azt, hogy a szocialista Toller László által előterjesztett jelentéstervezet vitáját megkezdjék.

A meglehetősen feszült légkörben zajló bizottsági ülés után Wiener György (MSZP) újságíróknak elmondta: mindent megtesznek azért, hogy csütörtök estig elkészüljön a bizottság jelentése. A Balogh László által benyújtott tervezetről úgy nyilatkozott, hogy az "ténybelileg téves, szakmailag hibás és megalapozatlan".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!