Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Egymást bíráló szocialisták: Nagy Sándor visszalépett

2001.04.08. 22:39
Nagy Sándor mégsem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget és Németh Miklóst támogatja - jelentette be vasárnap a szocialista frakcióvezető. A politikus nyilatkozatában úgy foglalt állást: Horn Gyulával kötött különalkut sejt a volt miniszterelnök pénteki bejelentésében, miszerint Kovács jelöltségét támogatja, és vállalná újra a pártelnöki posztot. Kovács cáfolta a különalku létét, s megjegyezte, csak azért reagált Nagy felvetésére, mert nyilvánosan vádolta őt különalkuval, a jelölési folyamatról hivatalosan továbbra sem nyilatkozik senki.
Nagy Sándor szocialista frakcióvezető a továbbiakban nem vesz részt lehetséges aspiránsként az MSZP miniszterelnök-jelöltjét kiválasztani hivatott folyamatban - a politikus erről vasárnap tájékoztatta az MTI-t. Nagy korábban nem zárta ki, hogy esetleg megméretteti magát. Akkor úgy nyilatkozott: ha Németh Miklós ex-kormányfő nem vállalja, úgy ő is ringbe száll a kormányfő-jelöltségért. A frakcióvezető mostani nyilatkozatában leszögezte: egyetértve a Szocialista Platform álláspontjával, támogatja Németh Miklós jelölését, mert szerinte ő növelheti az MSZP választási esélyeit, és frakcióvezetőként kész minden erejével azon dolgozni, hogy az MSZP megnyerje a következő választásokat.

Nagy Sándor
Az MSZP frakcióvezetője

Nagy paktumot sejt Horn bejelentése mögött

Nagy Sándor a visszalépését indokolva kifejtette: az általa vezetett és szombaton ülésezett Szocialista Platform megítélése szerint "Horn Gyula nyilatkozata, ami egy Kovács Lászlóval történt megállapodást sejtet - és amire a pártelnök egyelőre nem reagált - alkalmas az MSZP vezető tisztségviselői közötti minimálisan szükséges bizalom megrendítésére, és arra, hogy egy demokratikusnak elgondolt jelölési folyamatot nevetségessé tegyen, azt egy rosszízű paktum-politikával helyettesítse". Horn Gyula pénteken jelentette be, hogy Kovács László kormányfő-jelöltségét támogatja és a funkciók kettéválasztásával - felkérés esetén - felváltaná őt a pártelnöki poszton.

Ez a javaslat idő előtti és váratlan, kellemetlen helyzetbe hozott minden, az MSZP választási győzelméért dolgozni akaró és tudó személyt, így Németh Miklós mellett Medgyessy Pétert is - fogalmazott a frakcióvezető.

Kovács: semmiféle alkut, megállapodást nem kötöttem Horn Gyulával

Kovács László Az MSZP elnöke
Kovács László szocialista pártelnök az MTI-nek vasárnap cáfolta azt a feltételezést, hogy megállapodást kötött volna Horn Gyula volt miniszterelnökkel. Kovács László közölte: szokásához híven az elmúlt hetekben is tartózkodott attól, hogy a párt belső ügyeiről a nyilvánosság előtt szóljon. Szavai szerint különösen fontosnak tartja, hogy a miniszterelnök-jelölési folyamatot nyilvánosan a párt egyetlen politikusa se kommentálja. Emlékeztetett arra, hogy erről az elnökség is döntött. Mint mondta, ezért nem reagált Horn Gyula pénteki nyilatkozatára sem, de természetesen az elnökség előtt ki fogja fejteni a véleményét.

Mivel azonban Nagy Sándor nyilvánosan hozott gyanúba, a leghatározottabban kijelentem, hogy semmiféle alkut, megállapodást nem kötöttem Horn Gyulával - mondta Kovács László. Az MSZP elnökségét a testület hétfői ülésén tájékoztatja a párt lehetséges miniszterelnök-jelöltjeivel folytatott szándéktisztázó megbeszéléseinek eredményéről az a háromtagú bizottság, amelyet az elnökség bízott meg ezzel a feladattal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!