Béla
12 °C
27 °C

Medgyessy: vigyázz, kész, rajt!

2001.06.08. 13:03
A nem kis presztízsveszteséget okozó miniszterelnök-jelölt keresési huzavona után a szombati kongresszuson várhatóan Medgyessy Pétert választják listavezetőnek a szocialisták. A Grósz-kormány miniszterelnök-helyettese, a Horn-kabinet pedig pénzügyminiszterének személyében Orbán Viktornál jelenleg népszerűbb politikus lesz a kormányfő kihívója. Medgyessy kész arra, hogy "lenyúlja" a Fidesz jó módszereit, és úgy véli: kellő profizmussal győzelemre viheti a szocialistákat 2002-ben.
Míg 2000 őszén a szocialisták a közvélemény-kutatások szerint még fölényesen vezettek a Fidesz előtt, idén februárban a trend megváltozott, és néhány hónap alatt a nagyobbik kormánypárt támogatottsága nagyjából beérte az MSZP-t. A népszerűség csökkenésének okait sokan Kovács László pártelnök politikájában keresték, és egyre többen hangoztatták: 2002 tavasza helyett minél előbb meg kell nevezni a párt kormányfőjelöltjét.

Medgyessy Péter
Ezután többhónapos vajúdás következett, amelyben előbb Kovács László pártelnök és Németh Miklós exkormányfő neve merült fel. Csak később jött a képbe Medgyessy Péter expénzügyminiszter. A vidéken népszerűbb Németh később egyértelművé tette, nem kíván szerepet vállalni a küzdelemben, sőt a pártban sem. Miután már csak ketten maradtak versenyben, Kovács László pártelnök személyes döntésre hivatkozva visszalépett a jelöléstől. Így az MSZP június 9-i kongresszusa nevető harmadiknak, a pártonkívüli Medgyessy Péternek szavazhat bizalmat.

Medgyessy feltételeket szabott - teljesítették

A befutó jelölt indulása esetére szigorú feltételeket szabott a szocialistáknak, többek között azt, hogy egyetlen kormányfő-jelöltként induljon a kongresszuson. Emellett - a párt alapszabályával ellentétben, amely a pártelnököt jelöli meg a bizottság vezetőjeként - vezető szerepet kért a választási felkészülést irányító grémiumban és a kampányban is. A szombati kongresszuson Medgyessy kérésének megfelelően módosítják a párt alapszabályát. A küldöttek döntenek a kampány főbb irányvonalairól, a "jóléti rendszerváltás" programjának alapjairól is.

A kongresszus ezt követően dönt Medgyessy kormányfőjelöltségéről. Egyetlen jelölt esetében kérdés csupán az: a hónapok óta belső megosztottság jeleit mutató szocialisták képesek-e a Fideszhez hasonló egységes párt benyomását kelteni azzal, hogy elsöprő többséggel választják meg az egyetlen jelölt Medgyessyt Orbán kihívójának.

Népszerűbb Orbánnál

Egy éles politikai játszmákban, választási kampányban még nem edződött kormányfőjelöltet válaszhat meg Medgyessy személyében a szombati kongresszus. Medgyessy 56 százalékos népszerűsége a Szonda Ipsos adatai szerint két százalékkal jobb Orbán Viktorénál, de egy százalékkal elmarad a pártelnök Kovács Lászlóétól. A bankár-politikus emellett inkább az iskolázottabb, városi rétegekben népszerűbb, pedig az FKGP mélyrepülésével a szocialisták inkább azoktól az alacsonyabb végzettségű, falusi szavazóktól "rabolhatnának" voksokat, amelyben a Fidesz amúgy is jóval népszerűbb.

Medgyessy, a bankár-politikus
A közgazdász végzettségű, 59 esztendős Medgyessy a Pénzügyminisztériumban kezdte karrierjét, ahol 1982-ben már miniszterhelyettesi, 1986-ra pedig már a miniszteri posztig jutott. Az MSZMP Központi Bizottságának tagja, valamint a Gazdasági és Tervbizottság elnöke volt. A Grósz-kormányban a gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettesként dolgozott: a gazdasági liberalizáció folyamatát, a privatizáció megindítását irányította. Grósz 1988-ban helyette Németh Miklóst választja utódjának. Az MSZMP-ből kiváló MSZP-be nem lép be. Medgyessy a rendszerváltás után eltávolodott a politikától: 1990-1994 között a Magyar Paribas (a Paribas Bankcsoport tagja) elnök-vezérigazgatója. A Horn-kormány beiktatása után a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. élére került. A kormányfő előbb az ipari-miniszteri posztot kínálta fel a bankvezérnek, de pártonkívülisége miatt mégsem ő lett a tárca vezetője. Ezt követően - Bokros Lajos távozása után - visszatért a Pénzügyminisztérium élére. Miniszterségéhez fűződik a nyugdíjrendszer tőkebázisú, versenyző és magánpénztárakon alapuló koncepciója. Jelenleg az Inter-Európa Bank és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, emellett az Atlasz Biztosító Igazgatótanácsának alelnöke. Alapító tulajdonosa a Medgyessy Consultingnak, amellyel kapcsolatban kijelentette: kormányfővé választása esetén eladja részesedését. Kormányfőjelöltként már cégtisztségeiről lemond. A HVG-nek nemrégiben adott nyilatkozatában kifejtette: a szocialisták mindent "le fognak nyúlni", ami jó a Fidesz rendszerében, például, hogy az üzeneteket egyszerűen és világosan kell megfogalmazni.