Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Kovács, Medgyessy és Németh a végleges jelöltek

2001.04.10. 09:48
A szocialisták Köztársaság téri székházában hétfőn késő estig tartott elnökségi ülésen zárt ajtók mögött vitatták meg Kovács László pártelnök, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter és Németh Miklós egykori kormányfő feltételeit a miniszterelnök-jelölti tisztség vállalásával kapcsolatban. Egyes információk szerint az elnökségin nagy vitát váltott ki Horn Gyula múlt pénteki kijelentése, miszerint újra vállalná az MSZP vezetését.
A hétfői zárt elnökségi ülést követően Kovács László pártelnök, Medgyessy Péter és Németh Miklós jelölésének kérdésével foglalkozik az MSZP elnöksége a jövőben - nyilatkozta az Indexnek Kovács László pártelnök, miután az elnökség meghallgatta Juhász Ferenc alelnök beszámolóját a szándéktisztázó beszélgetésekről. Kovács László hangsúlyozta, a döntéskor figyelembe vették, hogy Nagy Sándor szocialista frakcióvezető korábban bejelentette visszalépését. Mindez azt jelenti - fogalmazott Kovács - hogy a három politikussal sor kerül egy-egy konzultációra, melynek során részleteznék elképzeléseiket, és az elnökség is megfogalmazná elvárásait.

A kormányfő-választási folyamat a jövőben gyorsabb ütemben fog haladni, hogy az MSZP minél hamarabb a nyilvánosság előtt mutathassa meg Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök méltó kihívóját. Kovács László hozzátette, a jelöltek ezután hasonló megbeszélésen vesznek részt a párt országos választmánya előtt is, ezt követően kerül sor a párt kongresszusi küldött csoportjaival, platformjaival, tagozataival és országgyűlési frakcióval történő konzultációra a jelöltek személyéről, illetve annak felmérésére, hogy mekkora lehet az egyes jelöltek társadalmi támogatottsága.

Kovács bírálta szereplési vágyban égő párttársait

A tanácskozáson a szocialista párt elnökség tagjai meghallgatták Juhász Ferenc alelnök beszámolóját a jelöltekkel folytatott szándéktisztázó beszélgetésekről, valamint felolvasták a három kormányfőjelölt levelét, melyben rögzítették a tisztség vállalásával kapcsolatos feltételeiket. A Népszabadság birtokába került az a levél, amely Kovács László pártelnök elképzeléseit tartalmazza a kormányfőjelöléssel kapcsolatban. Eszerint Kovács súlyos hibának tartja, hogy egyes szocialista politikusok fékezhetetlen szereplési vágya elvonja a figyelmet a mostani kormány botrányairól. Kovács fegyelmezettebb magatartásra, egységes és hatékony kommunikációra, és arra szólította fel párttársait, hogy a választási győzelem előzze meg saját ambícióikat.

Három jelölt, három feltétel

Kovács László pártelnök, exkülügyminiszter újfent megerősítette, hogy amennyiben minden körülményt mérlegelve, őt tartanák a legalkalmasabbnak, vállalja a felelősséget, azonban saját magát nem csak miniszterelnök-jelöltként tudja elképzelni. Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter az elnökségnek küldött levelében azt vetette fel, hogy a kormányfőjelöltnek kell vezetnie a párt választási bizottságát, és ennek a testületnek kell lennie a döntéshozatali centrumnak. Medgyessy azt is javasolta, hogy az MSZP állítson fel árnyékkormányt. Németh Miklós egykori kormányfő feltételei között az szerepelt, hogy mielőtt miniszterelnök-jelöltséggel foglalkozik a szocialista elnökség, tekintse át a novemberi kongresszus óta eltelt időszakot és a jelenlegi helyzetet.

Kovács újra cáfolta a Hornnal kötött paktumot

A zárt ajtó mögött folyó tanácskozáson nem vett részt Horn Gyula, akinek azon múlt pénteki kijelentése, miszerint Kovács miniszterelnök-jelöltsége esetén vállalná a pártelnöki tisztséget, nagy vihart kavart. Kovács László az elnökségin újra határozottan cáfolta azokat a vádakat, miszerint a bejelentés hátterében egy politikai paktum állna.  • Vennék
  • Hírek