Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Két nap alatt lecseréli vezérkarát az MSZP

2004.10.14. 12:31
Az EP-választásokon elszenvedett kudarc történetének legnagyobb változását generálta Magyar Szocialista Pártban. Az októberben tizenöt éves születésnapját ünneplő párt annyira megrendült, hogy alig négy hónap alatt elvesztette addigi miniszterelnökét, és szombaton várhatóan kicserélődik a párt teljes vezérkara is. Alább azt feszegetjük - kizárólag a párton belüli véleményekre, "pletykákra" hagyatkozva -, hogy kik kísérhetik el Gyurcsány Ferencet a 2006-os országgyűlési választásokig.
Hiller István pártelnök, Juhász Ferenc elnökhelyettes, Veres János, Újhelyi István alelnökök - így néz ki a Magyar Szocialista Párt vezérkara október 16-a után, ha minden az MSZP-ben forradalmat csináló "új hullám" ízlése szerint alakul.

Hiller és a logopédus

A párt belső viszonyait jól ismerők szerint biztos, hogy Hiller István, a pártvezetői ambíciókkal kacérkodó kulturális miniszter lesz a pártelnök. (Hiller eltökéltségét jelzi, hogy állítólag egy időben még logopédushoz is járt.) E mögött az elemzők szerint az áll, hogy a "teljes megújulás" előtt álló és azt hirdető szocialista pártról egyedül Hiller Istvánnak vannak "modern" és a változás lehetőségét magában hordozó elképzelései. A párt új programjának kidolgozásával megbízott alelnök Az új magyar szociáldemokrácia című dokumentumban papírra is vetette gondolatait, ezt azóta a párttestületek és a külvilág is nagyító alá vehették.

Posztok és jelöltek
Kovács László hat évig volt a Magyar Szocialista Párt elnöke, október 16-tól Hiller István vagy Szekeres Imre váltja. A mostani elnökhelyettest, az elmúlt két hónapban rapid presztizsveszteséget elkönyvelt Szili Katalint Juhász Ferenc vagy Szekeres Imre követheti. Szekeres Imre és Hiller István jelenlegi alelnökök közül előbbi elképzelhető, hogy megtartja pozícióját, viszont a két helyre több pályázó is van: Juhász Ferenc, Újhelyi István, Veres János és Veress József.
Hiller esélyeit növeli, hogy a - Medgyessy Péter miniszterelnök leváltásával a személycserékbe belelendült - szocialisták a kormány és a párt összhangja érdekében vélhetően az új kormányfő, Gyurcsány Ferenc pártfogoltját állítanák a párt élére. Erre az elmúlt hetekben megtartott megyei tisztújító üléseken tartott szimpátiaszavazásokból is következtetni lehet, ezeket ugyanis többnyire Hiller nyerte.

Egy számmal nagyobb kabát

Hiller csapatot hirdetett
A kulturális miniszter egy nappal a kongresszus előtt megnevezte csapatát, amelynek most már nyilvánosan Vadai Ágnes, Kállai Katalin, Juhász Ferenc, Veres János, Újhelyi István, Mesterházy Attila, Mandur László, Steiner Pál, Szekeres Imre, Kiss Péter, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó a tagjai. Mint mondta, velük szívesen együtt dolgozna megválasztása esetén az országos elnökségben. Hiller István azt is közölte a küldöttekkel, hogy aláírja azt a javaslatot, amely Vitányi Ivánt jelöli az MSZP országos választmánya elnökének.
Ezzel együtt Hillert egyre kritikusabban figyelik a pártban, amiben része van annak is, hogy a kulturális miniszter pártelnöki esélyeinek növekedésével párhuzamosan egyre lekezelőbben viselkedik párttársaival. Pletykák szerint Hillert többen is Adolf Hillerként emlegetik a háta mögött. Hiller kampánycsapatának tagjai pedig a pozíciószerzésben reménykedve - több helyről is megerősített információink szerint - egyszerűen rászabadultak a párt Köztársaság téri székházára, és hónapok óta azzal nyomasztják a jelenlegi pártapparátust, hogy nemsokára ők kerülnek a helyükre.

Egyik - Hiller gyors pártkarrierjét ízléstelennek nevező - informátorunk szerint, noha a hat elnökjelölt kampányát éppen azért szervezték, hogy nyílt versenyben győzhessen a legjobb, a kulturális miniszter háttéralkukkal erősítette pártbeli pozícióit az elmúlt hónapokban. Az Index által megkérdezettek közül pedig szinte mindenki hangsúlyozta, antidemokratikusnak tartja Hiller azt a tervét, hogy "befolyásolva a kongresszusi küldötteket", még a szavazás előtt megnevezi, kikkel akar együtt dolgozni.

Szekeres, az általános jelölt

Szekeres Imre sokak szerint csak azért száll ringbe a pártelnökségért, hogy "forogjon a neve", mert ha elnöknek nem is választják meg, a tagság másik poszttal kompenzálhatja őt. A jelenlegi alelnök nem bízta magát a véletlenre, és szinte valamennyi vezető tisztségre bejelentkezett. Ez a "tolakodás" Szekeresnek egyébként a párton belül is közismert és már többször alkalmazott módszere. Lényege, hogy - befolyásolandó a szavazás végeredményét - elhíreszteli, milyen sokan támogatják. Többen emlékeztettek arra, hogy nyáron a szocialista frakció tisztségeiért folytatott kampányban is ezt a metódust használta, amikor teljesen váratlanul az ő neve is "felbukkant" Lendvai Ildikó ellenében frakcióvezető-jelöltként. Aztán nem sokkal a jelölés után Szekeres "nagyvonalúan" elállt a megmérettetéstől.

Eltűnő arcok
A szocialisták megújulási kísérletét jelezheti, hogy több, korábban befolyásosnak tartott politikus nem tudott pozícióban maradni. Jelöltként sem indulhat jelenlegi posztjáért a Gyurcsányt többször bíráló választmányi elnök, Jánosi György. Szili Katalin - aki szintén kritizálta az azóta kormányfővé választott Gyurcsányt - elnöki ambíciókat táplált, azonban úgy tűnik, nem lesz fontos pártbeli tisztsége. A "nagy szervezőként" számon tartott Baja Ferenc is pozíció nélkül maradt.
A nagy szervezőnek tartott Szekeresnek azonban nem áll jól a szénája. A hírek szerint a kormányátalakításkor Gyurcsány még pártfogolta őt, és felajánlotta neki a pénzügyi tárca politikai államtitkári székét. A kancellária akkori általános helyettes államtitkári posztját betöltő Szekeres azonban ezt nem fogadta el, a kormányfő erre Gál J. Zoltánt, a Medgyessy-kormány szóvivőjét nevezte ki Szekeres helyére, aki így kormánytisztség nélkül maradt. Rontja Szekeres esélyeit az is, hogy az MSZP-ben többen azt sem bocsátották meg az akkori kampányfőnöknek, hogy az 1994-es választási győzelem után 1998-ban a szocialisták elvesztették a választásokat. Szekerestől sokan azért is ódzkodnak, mert "azon kívül, hogy fontos ember akar lenni, nem tudni hogy pontosan mit akar".

Elnökhelyettesi posztért az ismert és ismerős

Az elnökhelyettes-jelöltek között is ott találjuk Szekeres Imrét, akit esélyesebbnek tartanak a posztra, mint a másik jelöltet, Juhász Ferencet. Éppen ezért a honvédelmi miniszter mindent bevetett győzelemért. Juhász a lehető leghamarabb kiterítette kártyáit, és jelezte, ha megválasztják, lemond a honvédelem vezetéséről. A Juhászt és vezetési módszereit ismerő informátoraink szerint a honvédelmi miniszter simulékony alkat, előbb Kovács László emberének számított, aztán Medgyessy mögé állt, most pedig a kormányfő és a legesélyesebb pártelnök támogatását élvezi.

Juhász ugyanis megszerezte a párt jelenleg két legbefolyásosabb emberének, Hiller Istvánnak és Gyurcsány Ferencnek is a támogatását. (Juhász két éve készül a mostani tisztújításra, már akkor kinyilvánította, hogy pártelnök akar lenni.)

Szekeresnek az elnökhelyettesi versenyben nagy hátszele van. Gyakorlatilag a most "partvonalra szorított" pártvezetők, Lamperth Mónika, Burány Sándor, Toller László támogatják, és a kongresszust előkészítő bizottság két héttel ezelőtti szavazásán kiderült, hogy néhány megyében is őt tartják a legalkalmasabbnak elnökhelyettesnek. Egyik informátorunk ezt azzal magyarázta, hogy Szekeres "csinálta meg" a pártot. Szekeres a párt alapítója, ügyvezető alelnöke, Horn Gyula miniszterelnöksége idején a szocialista frakció vezetője volt.

Harmadik jelöltként felmerült Újhelyi István neve, de a Fibisz elnöke tegnap - nem egészen váratlanul - visszalépett.

Két alelnöki tisztért öten versenyeznek

Az alelnökjelöltek között ismét ott találjuk Szekeres Imrét. Rajta kívül Újhelyi István és Juhász Ferenc, valamint Veres János Szabolcs megyei pártelnök, Gyurcsány kabinetfőnöke és a gyors pártkarriert befutó Veress József indul a tisztségért. Veres János népszerű a szocialista frakcióban, Veress Józsefről leginkább csak annyit tudni, hogy "Gyurcsányék embere".

Hat jelöltből kettő maradt talpon
Az elnökjelölti harc kimenetele fokozatosan egyértelműsödött: a versenyben maradt két pályázó közül Hiller Isván kulturális miniszter, a párt jelenlegi alelnöke az esélyesebb. Eredetileg hatan adtak be házi dolgozatot a pártelnöki poszt elnyeréséért, és akkor még Szili-Hiller párharcra lehetett számítani, a szocialisták mostani elnökhelyettese azonban visszalépett. Sorra kihullt a többi elnökjelölt is, Jánosi György kiesésével és Lamperth Mónika, illetve Toller László visszalépésével Szekeres Imrére és Hiller Istvánra szűkült a választható személyek köre.
Újhelyi István legendás túlélő, de az elmúlt hónapokban gyorsan veszített népszerűségéből a pártban. Előbb hónapokig Medgyessy tanácsadója volt, majd a puccsszerű MSZP-elnökségi ülésen Kiss Péter miniszterelnök-jelöltségére szavazott, végül két nappal a Gyurcsány Ferencet megválasztó kongresszus előtt, a mozaik klub tagjaként, Gyurcsány Ferencet biztosította támogatásáról. Újhelyi néhány hete bejelentette, hogy - arra számítva, a pártban megszerzi valamelyik vezető tisztséget - a kongresszus után lemond az MSZP ifjúsági tagozatának elnöki posztjáról.

Informátoraink véleménye megegyezett abban, hogy a pártnak olyan vezetésre van szüksége, amely lényegében kiszolgálja Gyurcsány Ferenc kormányát, és ebbe nem férnek bele a kritikusabb politikusok. Újhelyit is azért említik esélyesként az alelnöki tisztségre, mert "komolynak nem tekinthető, saját értékrenddel nem rendelkező" politikusról van szó, aki nem okoz nagy károkat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!