Gál J. lesz Szekeres utóda

2004.10.04. 14:54
A volt kormányszóvivő lesz a kancellária általános politikai államtitkára, Szekeres Imre - aki eddig betöltötte a posztot - semmilyen más kormányzati megbízást nem kap. Nagy Sándor viszont múlt heti bejelentése ellenére továbbra is államtitkár marad a kancellárián.
Gál J. Zoltán, a Medgyessy-kormány első szóvivője váltja Szekeres Imrét, a Miniszterelnöki Hivatal általános politikai államtitkári posztján - értesült az Index. Amint arról már beszámoltunk, Gál J. tagja volt Gyurcsány legszűkebb, ötfős stábjának, ami győzelemhez segítette a miniszterelnök-jelöltet. Az MSZP elnökségére és több vezetői tisztségére is pályázó Szekeres Imre semmilyen kormányzati megbízást nem kapott, noha a Medgyessy-féle kormányátalakítás szerint ő lett volna a munkaügyi tárca vezetője.

Gál a mellett, hogy a kancelláriaminiszter első számú helyettese lesz a kormányzati kommunikációért is felel majd. A politkius ismertetése szerint, a korábban Szekeres Imre által felügyelt területek közül a Kormányzati Stratégiai Elemző Központ a miniszterelnöki kabinethez, a népesedéspolitikai kormánybizottság pedig az ifjúsági minisztériumhoz kerül át.

Bár múlt héten bejelentette távozási szándékát Nagy Sándor, területfejlesztésért felelős MeH-államtitkár, hétfőn kinevezték a kancellária államtitkárának. Nagy ezúttal területi és támogatási kormánymegbízott lesz. A szocialista politikus kinevezése után elsőként az Indexnek nyilatkozva közölte: pénteken kapott felkérést a megbízatásra, amit néhány órás gondolkodás után el is fogadott.

Nagy Sándor a feladatait firtató kérdésünkre azt mondta: a kormányfő mellett tevékenykedve a területi, regionális koordinációért felel majd, ami azt jelenti, hogy például összehangolja majd a kistérségi támogatásokat.

A hétfői államtitkári kinevezések még a meglévő kormányzati struktúra alapján történtek, így egyelőre formailag a kancellária államtitkárának nevezték ki Pál Bélát, Szabó Vilmost, és Teleki Lászlót. Államtitkár marad a kancellárián Baja Ferenc, Horn Gábor és Tóth András, illetve ugyancsak államtitkárként lett a kormányfő kabinetfőnöke Veres János, eddigi PM-államtitkár, az MSZP Szabolcs megyei elnöke.