Auguszta
-3 °C
2 °C

Kiborult az MSZP-frakció

2008.05.07. 23:34
Legalább két héttel elodázta a frakció vezetőségének május 19-ére tervezett megválasztását az MSZP képviselőcsoportja. A késlekedés egyik oka, hogy a szocialisták kivárnák az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésének az eredményét. A keddi informális ülésen rendesen leteremtették a frakcióvezetőséget, hogy túl lojális a kormányhoz.

Életre kelt a szocialista frakció, és a képviselők kiborultak a testület keddi, informális ülésén. Ezúttal valódi ribillió kerekedett, és nem csak a szokásos gőzkieresztésről volt szó, legalábbis ezt jelzi, hogy elhalasztották a frakció vezetőségének május 19-ére tervezett megválasztását, ahogy a frakciószabályzat frissítését is. A hivatalos verzió szerint egy megújult működési modellt a jövő hétre kell prezentálni, a vezérkar pedig június elején újul meg. Informálisan viszont június közepét emlegetik egyes frakciótagok. Úgy tűnik, a szocialista képviselők kivárnák, kit választanak elnöknek a liberálisok az SZDSZ június eleji tisztújító küldöttgyűlésén.

Nem véletlenül, ugyanis a képviselőcsoport munkastruktúrájának átalakítását nagyrészt a kisebbségi kormányzásra való átállás indokolja. (Márpedig az MSZP-s honatyák jó része Fodor Gábort látná szívesen a szabad demokraták elnöki székében, mert tőle a koalíció újrakovácsolását várják.) A szocialista beszólásokat épp a kisebbségi kormányzás körüli bizonytalanság generálta, sokan a távol lévő miniszterelnök szemére is hányták, hogy miért nem ült le a frakcióval, s miért nem osztotta meg velük elképzeléseit, kétségeit az önálló kormányzásról. Mivel azonban Gyurcsány Ferenc nem volt kéznél, a frakcióvezetőség meg igen, az ő nyakukba hullott az elégedetlenség. Mesterházy saját maga az Indexnek azt mondta, továbbra is a frakcióvzetőhelyettességre aspirál, mivel jelenleg leginkább ezt a feladatkört érzi testhezállónak.

Bár a frakciótagok főként a kormányt bírálták, de információink szerint kapott a frakcióvezetés is. Úgy tudjuk, Lendvai Ildikót, az MSZP képviselőcsoportjának első emberét nem nevezték néven, mivel egyrészt becsülete van a frakció előtt, másrészt csak a kormányzathoz való túlzott lojalitással vádolhatták volna. Információink szerint az őszinte beszédet tartó Lendvai ennek ellenére, vagy pont ezért azt hangsúlyozta, hogy a frakcióvezetésnek muszáj biztosítania a kormány hátországát. És ha a kabinet, értsd: Gyurcsány, rosszul lép, az a képviselőcsoport első embereinek a fejére hullik vissza.

Hogy ez a közjáték mennyire veszélyeztetheti Lendvai újraválasztását, arról csak találgatni lehet. Viszont az is igaz, hogy egyik helyetteséről, Mesterházy Attiláról azt rebesgetik, szívesen indulna "főnöke" pozíciójáért. (Az viszont tény, hogy Mesterházy kizárólag jelenlegi posztjának megörzéséért kampányol.) MSZP-s forrásaink szerint viszont ezt Mesterházy csak akkor tenné meg, ha más is kiállna Lendvaival szemben, de egy négyszemközti küzdelemben nem indulna. Már csak azért sem, okoskodnak a szocialisták, mivel az, aki most Gyurcsány frakcióvezetője lesz a kisebbségi kormányzásban (már ha működik), a következő tisztújító kongresszusra elvesztheti párttőkéje jó részét. Márpedig, mondta az egyik szocialista vezető, Mesterházy Attila több akar lenni elnökségi tagnál.

Mesterházyval kapcsolatban egyébként akadt egy intermezzo az ülésen. Amikor Lendvai különböző kormányzati ügyekről úgy fogalmazott, hogy azokat megbeszélték a frakcióvezetéssel, Mesterházy jelezte, hogy vele ugyan nem mindig. Erre egy képviselő a szemére is hányta, hogy akkor miért nem panaszkodott emiatt Gyurcsánynak. Viszont az is igaz, hogy a miniszterelnök gyakran a nyilvánosság előtt tett olyan bejelentéseket, amiről Lendvait is csak úgy kutyafuttában tájékoztatta, már ha.

Mindenesetre a frakcióülésen már akörül is kialakult némi purparlé, hogy miképp válasszák meg a vezetőséget. A képviselőcsoport szervezeti és működési szabályzata ugyanis erről nem rendelkezik pontosan, példának okáért a jelenlegi vezérkart az MSZP elnöksége jelölte a 2006-os választások után. Igaz, akkor még nem volt frakció. Az Index úgy tudja, hogy a képviselőcsoport működéséről szóló vitában a leghangosabbak között ott volt Tóbiás József és Szanyi Tibor is. Így amikor Katona Béla frakcióvezető-helyettesnél egy ponton elpattant a húr, azt javasolta nekik, hogy akkor készítsék el ők a szervezeti tervezetet. Tóbiás vállalta is a feladatot, így ha minden jól megy, jövő héten dönt az ügyben a frakció.