Auguszta
-7 °C
0 °C

Rendkívüli pártkongresszust kezdeményez Gyurcsány

Gyurcsány szerint három út áll az MSZP előtt: vagy kezdeményezik a parlament feloszlatását, vagy elfogadják Fodor Gábor ultimátumát, vagy megpróbálnak a Megegyezés programhoz társadalmi és parlamenti többséget szerezni. A pártelnök kéri a pártszervezeteket, hogy vitassák meg a kialakult belpolitikai helyzetet, és döntsenek: a lehetséges irányok közül melyiket támogatják.

Az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását akarja Gyurcsány Ferenc. A szocialista párt elnöke a hétfői frakcióülésen jelentette be, hogy a pártelnökség keddi ülésén rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezi szeptember 27-re.

A szocialisták keddi közleménye szerint a pártelnök kéri, hogy valamennyi pártszervezet vitassa meg a kialakult belpolitikai helyzetet, demokratikus vitában foglaljon állást arról, hogy a lehetséges irányok közül melyiket támogatják, és a küldötteknek adjon mandátumot álláspontja kongresszusi képviseletére.

Gyurcsány szerint az MSZP-nek három lehetősége van: a Fidesszel egyetértve a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat kezdeményezi, vagy elfogadja Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát és új, szakértői kormányt állít új miniszterelnök vezetésével, netán a Megegyezés programhoz megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni.

A mai helyzetben az MSZP vezetésének morális és politikai kötelessége javaslatot tenni a tagság és a támogatók számára, hogy melyik úton induljon el, ezzel indokolta Gyurcsány a párt frakcióülésének szünetében a rendkívüli kongresszus összehívására tett indítványát. "Ha az MSZP testületei egyetértenek a kongresszus összehívásával, az megnyugtató, mert erre politikát lehet építeni, vagy ha azt mondják, hogy nem kell, mert olyan erős a támogatás, nekem ez is jó" - fogalmazott a kormányfő. Az Index információi szerint a rendkívüli kongresszuson Gyurcsány szándékai szerint személyi kérdésekről nem lesz szó.

Az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei, ezt a köztük lévő viták sem kérdőjelezik meg, tette hozzá Gyurcsány. A miniszterelnök szerint a liberálisokkal folytatott vitáknak tárgyszerűnek kell lenniük, szakpolitikai kérdésekről kell folyniuk, és mentesnek kell lenniük a másik politikájának irányát, stratégiáját illető személyeskedő megjegyzésektől. Gyurcsány Ferenc közölte, úgy érzi, az MSZP-frakció az eddig lefolytatott vitában határozottan támogatta a Megegyezés programját és a kormányt.

Utalt arra, hogy tavasszal, a koalíció felbomlása után már javasolta egy rendkívüli kongresszus összehívását, de akkor a pártszervezetek azt mondták, erre nincs szükség, mert erős a miniszterelnök támogatása. Újra és újra el kell mondania azonban az MSZP-nek és a baloldalt támogató közvéleménynek, hogy ezt a politikát joguk és kötelességük megerősíteni, vagy ha szükséges, igényelni annak korrekcióját.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy konzultált-e az országos elnökséggel a kongresszus összehívásáról, Gyurcsány Ferenc azt mondta, a keddi elnökségi ülésen fogja javasolni, hogy kezdeményezzék a kongresszus összehívását. Egy másik kérdésre a politikus közölte, a rendkívüli kongresszus nem befolyásolja az MSZP szeptember végén induló tisztújítását. Utalt arra, hogy a párt alapszabálya szerint kétévente kötelező egy felmenő rendszerű tisztújító kongresszust összehívni.

Egy kapcsolat vége?

Az MSZP elnöke úgy véli, hogy az SZDSZ és annak vezetője femondani készül az 1994-ben a két párt között létrejött stratégiai szövetséget. Az akkor első ízben együtt kormányra került MSZP és SZDSZ olyan szövetséget kötött 1994-ben, amelynek alapja volt a gazdaság modernizációja alapvetően liberális elvek mentén, a társadalmi igazságosság megtartásának szociáldemokrata elvek szerinti figyelembe vételével, továbbá az antidemokratikus, antiparlamentáris, szélsőséges, radikális és populista eszmék elutasítása - mondta a pártelnök-miniszterelnök az MSZP-frakció előtt a közelemény szerint. Hozzátette: ez a stratégiai szövetség független attól, hogy a két párt kormányon vagy ellenzékben van-e éppen, s fenntartása ma is érdeke az országnak és az MSZP-nek.

Gyurcsány Ferenc szerint az SZDSZ nem ért egyet az MSZP által javasolt kompromisszummal, hogy a szükséges adócsökkentés legnagyobb mértéke ott van, ahol még nem sérülnek alapvető szociális, jóléti érdekek, azaz az SZDSZ a szociális biztonság rovására csökkentené az adókat. Emellett Fodor Gábor pártja helyét az MSZP és a Fidesz között határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját - állítja Gyurcsány Ferenc.

"Az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei, ezt a köztük lévő viták sem kérdőjelezik meg" - mondta Gyurcsány a párt frakcióülésének szünetében. A miniszterelnök szerint a liberálisokkal folytatott vitáknak azonban tárgyszerűnek kell lenniük, szakpolitikai kérdésekről kell folyniuk, és mentesnek kell lenniük a másik politikájának irányát, stratégiáját illető személyeskedő megjegyzésektől.

Szent-Iványi: Ez Gyurcsány végjátéka

Az SZDSZ egyelőre nem kívánja minősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc össze akarja hívni a szocialisták rendkívüli kongresszusát. Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője azután nyilatkozott, hogy Gyurcsány azt mondta: az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és a populizmus elleni küzdelem közös alapját. Szent-Iványi úgy fogalmazott: nem kívánja értekelni a miniszterelnök vagdalkozását. Ez már szerinte a végjáték.

Csütörtökön egyeztet az MSZP és a SZDSZ

Az MSZP és az SZDSZ szeptember 11-én, csütörtökön egyeztet a képviselői irodaházban, mondta Lamperth Mónika, az MSZP elnöki kabinetjének vezetője hétfőn az MTI-nek. Az MSZP öt fős delegációval képviselteti magát. Arról, hogy kik vesznek részt a delegációban, kedden dönt az országos elnökség.

Az MTI úgy tudja, hogy a delegációt Gyurcsány Ferenc pártelnök fogja vezetni, tagja lesz Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre elnökhelyettes és Juhász Ferenc elnökhelyettes.

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként múlt héten kedden kezdeményezett közvetlen politikai tárgyalást az SZDSZ-szel arról, hogyan tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot". Erre válaszolva Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke pénteken bejelentette: elfogadják Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!