Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megfeleznék az MTV állami támogatását

2004.08.04. 07:45
A dolgozói létszám radikális csökkentését irányozza elő a köztévének a pénzügyminisztérium jövő évi támogatási terve. A gazdasági tárca az idei költségvetés hatvan százalékát biztosítaná csak a köztévének. A tizennyolcmilliárd forintos támogatás nem kirívóan alacsony, a kereskedelmi tévék húsz-huszonegymilliárdból gazdálkodnak.
Radikálisan, csaknem felére csökkentené a Magyar Televízió költségvetését a pénzügyminisztérium. A tárca tervei szerint az MTV jövőre tizennyolcmilliárd forintnyi állami támogatást kapna, szemben az idei harmincmilliárddal - írja a Népszabadság. A napilap információi szerint a PM az MTV ezerhatszáz fős dolgozói létszámának ötven százalékos csökkentését várja Rudi Zoltán elnöktől.

Búcsú a tervektől?

Rudi nem kívánta kommentálni a napilap értesüléseit. A Népszabadság úgy tudja, jelentős szakadék van a köztévé és a pénzügyminisztérium elképzelései között. Az MTV a legtöbb megtakarítást az új, óbudai székházba költözésétől várja, ennek leghamarabbi időpontja azonban 2005 decembere. Addig az MTV vezetése az ideihez hasonló költségekkel és harmincmilliárdos támogatással számolt.

A Pénzügyminisztérium ellenállásán megbukhat Rudi tematikus tévécsatornák létrehozására vonatkozó terve. A Népszabadság értesülései szerint a felére csökkenő támogatásból nemhogy a Demokrácia nevű tematikus hírcsatorna beindítására nem futja, de még a most meglévő két csatornán is adásidő-korlátozásokat kellene bevezetni. Az MTV gazdasági alelnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy a bérek és a rezsi évi húszmilliárd forintot emésztenek fel, és "akkor még egy perc műsor sem készült".

Mentőöv Medgyessytől

A Népszabadság értesülései szerint Medgyessy Péter dobhat mentőövet a köztévének, amennyiben a jövő évi költözésig haladékot ad a társaságnak.

A pénzügyminisztérium tizennyolcmilliárd forintos támogatási terve ugyanakkor egyáltalán nem számít kevésnek a tévés piacon. A Duna TV évi hétmilliárd forintból tartja fenn magát, a köztévé stábjának negyedével működő kereskedelmi tévék húsz-huszonegymilliárd forintból fedezik az MTV-nél sokkalta nézettebb programjaik előállítását.