Alfréd
-3 °C
3 °C

Kósa-Somogyi György lesz az MTV-elnök?

2003.03.24. 15:45
Koalíciós feszültségeket okozhat a köztévé elnökválasztása, az Index információi szerint ugyanis az MSZP megegyezett az MDF-fel arról, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter közvetlen munkatársa Kósa-Somogyi György legyen az MTV elnöke. Információink szerint az MDF több fontosabb posztot is kért a szocialista aspiráns támogatásáért cserébe. Várhatóan az új elnök megválasztásával egyidőben menesztik a köztévé mostani ügyvezető alelnökét,. Ragáts Imrét.
Várhatóan sok hónapos sikertelen próbálkozás után pénteken újra lesz elnöke a Magyar Televízió Rt.-nek. Az MTV kuratóriumi elnöksége kedden és csütörtökön is ülésezik, péntekre pedig összehívták a köztévé nagykuratóriumát, melynek napirendjén konkrétan ugyan az elnökválasztás nem szerepel, de egy civil delegált szerint a kiküldött meghívóban van erre utalás.

Váratlan esélyek

Az Index információi szerint az MSZP és az MDF a napokban több egyeztetést is tartott a köztévé ügyeiről, és kompromisszumos megoldásként Kiss Péter kancelláriaminiszter bizalmi emberét, Kósa-Somogyi Györgyöt választhatják a közeljövőben tévéelnökké. Kósa-Somogyi az eddigi sikertelen elnökválasztásokon is rendre pályázott a tisztségre, ám akkor Baló György és Friderikusz Sándor mellett nem tudott elegendő számú támogató voksot összeszedni az akkor még MDF-es vezetésű kuratóriumi elnökségtől. Az Index úgy tudja, hogy az MDF a szocialista aspiráns támogatásáért cserébe több fontos posztot is kért, köztük a hírigazgatói tisztséget. arról azonban még folynak az egyeztetések, hogy végül mely területeket felügyelhetné a jövőben a kisebbik ellenzéki párt kádere.

Valahogy kimaradtak

Ha létre jön az MSZP és az MDF között az SZDSZ háta mögött született alku, a köztévé ügye koalíciós szakítópróbához is vezethet. Az Index információi szerint szabad demokrata körökben úgy értékelik a megegyezésről kiszivárgott híreket, hogy az hasonlít a "fideszes idők módszereihez". A médiatörvény ugyanis kétharmados többséghez köti a tévéelnök-választást, éppen azért, hogy a különböző politikai erők kénytelenek legyenek megegyezni, az viszont e jogszabály szellemével ellentétes, ha csupán két párt határoz a köztévé jövőjéről. Az Index úgy tudja, hogy Kósa-Somogyi kinevezésével egyidőben menesztik majd Ragáts Imrét, a köztévé ügyvezető alelnökét, aki Mendreczky Károly távozása óta irányítja az intézményt.

Volt RTL-es erősítés

Hétfőn Ragáts Imre tanácsadójaként munkába állt Szabó Stein Imre, az RTL Klub egykori kommunikációs igazgatója, aki szintén indult a tavalyi sikertelen tévéelnök-választásokon. Csorba Mária, az MTV szóvivője az Index kérdésére elmondta: Szabó Stein feladata az lesz, hogy stratégiai kérdésekben segítse a közszolgálati televízió vezetésének munkáját. Szintén az MTV-nél folytatja munkáját Krecz Tibor, aki korábban az RTL Klub hírigazgatója volt, és hétfőn jelentette be távozását az Axelero Rt. médiaüzletágának vezetői posztjáról. Krecz Friderikusz Sándorral együtt készíti majd A Hetet leváltó új vasárnap esti közéleti magazint. A Feketén fehéren munkacímű produkció az olasz RAI Uno Porta a Porta műsorának magyar adaptációjaként kerülhet a képernyőre áprilisban.

Cáfolják a megegyezést
Hétfő este a az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe tagot delegáló mindhárom párt cáfolta az Index megegyezéssel kapcsolatos értesüléseit. Az MTI által megkérdezett szocialista politikusok "kacsának" minősítették az információt. Pető Iván szabad demokrata politikus komolytalannak és hazugságnak nevezte a hírt és úgy vélte saját hitelüket rontják azok, akik nem tudnak várni a köztévé kuratóriumi elnökségének keddi üléséig.

Balogh László MDF-es országgyűlési képviselő úgy vélte, hogy a hír nem egyéb, mint az SZDSZ saját félelmeinek kiszivárogtatása. Balogh úgy vélte, az SZDSZ félti megszerzett médiahatalmát, és fél a média többszólamúságától.