Árpád
-2 °C
3 °C

Különvonat indul a százforintos tüntetésre

2002.08.30. 07:57
Több tízezer résztvevőt várnak, ezért különvonatokat is béreltek a Magyar Televízió székháza előtt péntek este sorra kerülő tüntetésre a szervezők. A demonstrálóknak egy szál virággal, egy balliberális újság dupla oldalával és egy száz forintos érmével kell megjelenniük a tüntetésen. A százforintosokkal a jelenlévők létszámát kívánják lemérni.
Több tízezer embert vár a Magyar Televízió elé a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör. Egy százforintos, egy szál virág és egy balliberális újság dupla oldala szükséges a "szertartáshoz" - nyilatkozta Kerényi Imre színigazgató. A százforintosok a megmozduláson jelenlévők megszámlálásához szükségesek, hiszen minden résztvevő egy érmét dob egy gyűjtőbe, a rendezvény végén így hiteles képet kapnak az ottlévőkről - mondta el Kerényi a Magyar Hírlapnak.

Vonatbérlés 875 ezerért

A résztvevők utaztatására a szervezők különvonatot rendeltek a Gyesevtől. A szerelvény Sopronból indul Budapestre - mondta el a lapnak Kucsera Tamás Gergely, a Halgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának volt elnöke.

A vonatot egy magánszemély rendelte meg, ötszáz személyre. A különvonat bérleti díja - az ezekben az esetekben járó ötvenszázalékos - 875 ezer forint, melyet a megrendelőnek előre kellett kifizetnie - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Gyarmati Péter, a Gyesev titkárságának vezetője. Tovább egy-két millió forintot költöttek a szervezők a polgári körök adományaiból a rendezvény hangosítására.

Pető megalapozatlannak tartja a tüntetést
Alaptalannak nevezte az MTV székháza előtt megrendezésre kerülő mai tüntetést sajtótájékoztatóján Pető Iván, az SZDSZ parlamenti képviselője. "Senkit nem rúgtak ki és senki nem mondhatja, hogy politikai értelemben egyoldalú műsorok lennének" - mondta Pető. Véleménye szerint az MTV ma "olyan állapotban van, hogy azon csak változtatni szabad".
Mivel a televízió székháza az Orbán-kormány idején az ÁPV Rt. tulajdonába került, ezért bérleti díjként az MTV évi egymilliárdot fizet - hozta fel példaként arra, miért is tartja "abszurdnak", hogy az előző kormány "leváltott tagjai itt tartanak tüntetést". Az MTV munkatársainak távozásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy őket nem az intézmény jelenlegi megbízott vezetője küldte le, hanem elődje, felemelt, dupla végkielégítéssel engedte el.
Az SZDSZ által jelölt kurátorok csak olyan elnök-jelöltet fognak támogatni, aki garanciát vállal az MTV átlátható működésére - mondta el a szabaddemokrata politikus.

forrás: MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?