Mátyás
-6 °C
1 °C

A Magyar Hírlap bocsánatot kért Orbántól és Kövértől

2001.05.11. 21:04
Annak ellenére, hogy a Magyar Újságíró Szövetség szerdai tanácskozásán úgy döntött, hogy a tájékoztatás és a tájékozódás jogát sértette meg a Fidesz azzal a diszkriminációval, hogy a Magyar Hírlap munkatársát nem engedte be hétvégi kongresszusára, a Magyar Hírlap bocsánatot kért Orbán Viktortól és Kövér Lászlótól, amiért a lap korábban a fideszes politikusok likvidálásáról szóló - szerintük félreérthető - publisztikát jelentetett meg. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke ezzel lezártnak tekinti az ügyet.
"Ha egy magát mértéktartónak nevező lapban olyan írás jelenik meg, amely az ország vezetőinek likvidálását, mint a nemzet javára váló lehetőséget veti fel, akkor mi akadályozhat meg bárkit abban, hogy a jövőben más politikusok, közéleti személyiségek és újságírók megöléséről, vallási vagy etnikai csoportok tagjainak vagy az egyszerűen csak más véleményen lévőknek fizikai megsemmisítéséről elmélkedjék a sajtó hasábjain vagy a szónoki emelvényen?"

"A szóban forgó cikk ominózus része olyan dimenziót nyitott meg, amely minden ép erkölcsi érzékű embert elborzaszt, és arra kell, hogy figyelmeztessen mindenkit, politikai pártállástól függetlenül: ne engedjük, hogy a magasabb példányszámokért vagy a nézettségért folyó küzdelemben, politikai érdekből, anyagi haszonért vagy egyszerűen csak nyegle meggondolatlanságból elaljasuljon politikai közbeszédünk. Erre kellett felhívnunk mindenki figyelmét" - áll Pokorni Zoltán, a Fidesz elnökének közleményében.

A lap már egyszer elnézést kért

Az ügy előzménye, hogy az országos napilap egyik számában megjelent egy cikk, amelynek szerzője - akár egy mellékmondat erejéig is - Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László korábbi pártelnök likvidálásáról, mint kívánatos dologról értekezett. A Magyar Hírlap néhány nappal később azonban elnézést kért a hibáért. Ennek ellenére a Fidesz kitiltotta a napilap tudósítóját minden pártrendezvényről, így a Magyar Hírlap nem tudósíthatott a párt múlt hétvégi kongresszusáról sem.

A lap hétfői számának címlapján ezért a kongresszusról szóló tudósítás helyett egy fehér folt jelent meg, s több lap, többek között a Népszabadság és a Vasárnapi Újság is szolidaritást vállalt a Magyar Hírlappal. Ezt követően Wisinger István, a MÚOSZ elnöke összehívta a vezető nyomtatott és elektronikus médiumok főszerkesztőit, akik tanácskozásuk végeztével olyan közleményt írtak alá, mely szerint a Fidesz megsértette a tájékoztatás és a tájékozódás jogát, ami az alkotmányba ütköző cselekedet volt.

Pokorni az RTL-lel példálózott

A közleményre reagálva Pokorni Zoltán szerdán kijelentette, hogy "a párt mindaddig nem hívja meg a Magyar Hírlap munkatársát rendezvényeire, ameddig a lap megfelelő módon nem kér bocsánatot". Pokorni utalt arra, hogy az RTL Klub Frei Tamás "bérgyilkos-riportjával" elkövetett egy "hasonló" hibát, de azt a személyi konzekvenciák levonásával korrigálta. A Fidesz új elnöke a Hírlapnak azt tanácsolta, hogy "vigyázó szemeteket az RTL-re vessétek", de hozzátette, hogy a Hírlap "azt tesz, amit akar".

Ezt követően történt meg a Magyar Hírlap főszerkesztőjének, Kocsi Ilonának és vezérigazgatójának, Cristoph Tonininak levélben elküldött bocsánatkérése. Hogy a MÚOSZ állásfoglalása után miért változtatta meg a Magyar Hírlap vezetése véleményét az ügyről, egyelőre nem tudtuk meg, mivel az Indexnek nem sikerült elérnie Kocsi Ilonát.

Pokorni lezártnak tekinti az ügyet

Tegnap a bocsánatkérés megtörtént a Magyar Hírlap főszerkesztője és vezérigazgatója által az érintetteknek - Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak - írott levélben. Ezzel a vitát a magam részéről lezártnak tekintem - áll Pokorni Zoltán, a Fidesz elnökének pénteki közleményében.