Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hol nyaral a bróker?

2003.07.16. 14:00
Nemzetközi elfogatóparancsot adhat ki Kulcsár ellen a rendőrség, amennyiben a bróker nem jelenik meg csütörtöki kihallgatásán. A nyomozók bíznak a hazatérését megígérő Kulcsárban, ügyvédje azonban már nem venné száz százalékra.
Csütörtökre idézte be gyanúsítotti kihallgatásra Kulcsár Attilát a rendőrség. A K&H Equities üzletkötője külföldön, a legtöbb hírforrás információi szerint Ibizán nyaral. Felmerült még Horvátország is, egyes források még azt is felvetették, hogy egy szocialista politikus mallorcai nyaralójában húzta meg magát a brókerbotrány jelenlegi egyetlen gyanúsítottja.

A rendőrség Kulcsár ügyvédjének múlt heti tájékoztatása alapján bízik abban, hogy a bróker megjelenik a kihallgatáson. Ezt korábban maga a bróker is megerősítette egy külföldről adott nyilatkozatában.

Mi van, ha mégsem

Kedden már kevésbé tűnt magabiztosnak Bánáti János, Kulcsár ügyvédje. Az Index kérdésére, "száz százalékra veszi-e, hogy Kulcsár tartja ígéretét?", az ügyvéd azt mondta: "az biztos, hogy én ott leszek a rendőrség meghallgatásán". Kulcsár távolmaradásának számos indoka lehet, és ezek közül csak az egyik, hogy pillanatnyilag egyedüli gyanúsítottja egy olyan csalássorozatnak, amit több szakértő szerint is lehetetlen volt segítség nélkül kiviteleznie.

A Népszabadságnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő "közelállók" szerint Kulcsárnak "van miért féltenie az életét is".

Nem keresték

Amennyiben Kulcsár nem jelenne meg a csütörtöki kihallgatáson, a rendőrség automatikusan országos és nemzetközi elfogatóparancsot adna ki a bróker ellen. A nyomozók azonban nem erre készülnek, bíznak megjelenésében. A hatóságnak egyébként nincsen tudomása arról, hol tartózkodik Kulcsár. Mint Németh Lajos, az ORFK szóvivője az Indexnek elmondta, nem is keresték. "Okafogyott lett volna" a keresés, hiszen jogi képviselője útján Kulcsár jelezte, részt vesz a kihallgatáson - magyarázta a szóvivő.

A nemzetbiztonságnak lépnie kellett volna

Vizsgálják Kulcsár vészforgatókönyvét
"Nem örül" a rendőrség annak, hogy nyilvánosságra került Kulcsár Attila "vészforgatókönyve" - mondta el Molnár Csaba, a nyomozás egyik vezetője. (Ez ügyben az alezredes bizalommal fordulhat kollégáihoz, a levélről elsőként a Blikk hétfői száma számolt be az ORFK és az MTV Kékfény című műsorát beharangozó cikkében.) A rendőrség egyelőre vizsgálja a levél hitelességét, gyanúsnak találják ugyanis, hogy az Attila aláírással kiküldött levél egyes szám harmadik személyben említi a brókert. A levél nem befolyásolja a nyomozást - mondta el Molnár.
Kulcsár külföldre távozásával kapcsolatban a Fidesz Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkár személyes felelősségét is felvetette. Tóth hivatali elődje, Demeter Ervin szerint Kulcsár részben saját magát is feljelentette az államtitkárral történt találkozóján, ezért Tóthnak intézkednie kellett volna, hogy a bróker ne hagyhassa el az országot.

Az Index kérdésére, hogy Áder János, akitől Kulcsár "politikai támogatást" kért, miért nem értesítette a hatóságokat a találkozójuk után, Demeter azt mondta: a frakcióvezető nem tehetett mást, csak azt tanácsolhatta, hogy Kulcsár forduljon a nyilvánossághoz. Mint mondta, Kulcsár politikai támogatást kért, de azt "nem kapta meg".