Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lecserélik az MSZP-képviselők majdnem felét

2005.05.19. 09:00
A szocialista párt 2006-os országgyűlési képviselőjelöltjeinek kiválasztására még másfél hónapja van a helyi alapszervezeteknek. Az Index információi szerint a 176 egyéni választókerület többségében olajozottan ment a megfelelő jelölt kiválasztása, viszont több alapszervezetnél izgalmat okoz, hogy hiába próbálnak meg saját jelöltet kiválasztani az országos pártvezetés elutasítja aspiránsukat. Az egyéniben induló MSZP-s képviselők csaknem fele kicserélődik 2006-ban.

A Magyar Szocialista Párt elnöksége kedden gyakorlatilag megvétózta a nagykanizsai választókörzet szocialistáinak döntését, és nem adta áldását az általuk támogatott képviselőjelöltre, hanem másik aspiránsra kért javaslatot. Múlt szerdán a nagykanizsai választókörzetben a helyi szocialisták zárt ülésen az eddigi parlamenti képviselő, és a frakcióvezetéshez tartozó Göndör István helyett Fodor Csabát választották képviselőjelöltnek. Fodor az MSZP egyik alapító tagja, ugyanakkor csak helyi szinten ismerik, tizenegy éve dolgozik a város képviselőtestületében.

Megújhodás jegyében

A helyiek azzal indokolták döntésüket, hogy a párt megújhodása jegyében változtattak. A "megújhodás" Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Kovács László egykori pártelnök leváltásával kezdődött.

A nagykanizsai szocialisták vezetője, Böröcz Zoltán az Indexnek azt mondta, bízik a pártdemokráciában, ezért az országos elnökség kifejezett felszólítása ellenére sem tervezik egyelőre, hogy visszavonják döntésüket, és az országos elnökség által favorizált Göndört jelöljék. Mint mondta, hivatalosan nem is ismerik az országos vezetés álláspontját.

A szocialista párt tagságának június végéig az egész országban ki kell választania azt a 176 jelöltet, akiket 2006-ban parlamenti mandátumért indítanak. A 176 egyéni választókörzet döntő többségében már eldőlt, ki szálljon harcba a voksokért.

Negyven százalékukat lecserélik

Az Index információi szerint a 176 egyéni körzetben indított szocialista képviselőjelöltek szűk többsége ugyanaz, negyven százalékuk viszont más lesz, mint 2002-ben. A lecserélt képviselőjelöltek között bőséggel találni olyanokat, akik ráadásul három éve egyéniben megnyerték a választást.

A képviselőjelöltek cseréje véresen komoly belső hatalmi harcok eredménye, aminek egyik legismertebb példája a homoszexuális erőszakhoz, majd teljes tagrevízióhoz vezető Vas megyei botrány.

Az MSZP vezetőinek keddi vétója a kanizsai jelöltre nem az első eset az elmúlt hetekben. Az Index információi szerint Egerben a tagság hetven százaléka Török Zsoltot támogatta, Hiller Istvánéknak viszont sikerült az ő ellenében saját jelöltjüket, az egri polgármestert, Nagy Imrét elfogadtatni. Ezért cserébe Töröknek előkelő megyei listás helyet ajánlottak fel, amit ő el isfogadott.

Sikeres képviselőkre nem számítanak tovább

Az MSZP 2002-ben, Budapesten a harminkét választókörzetből huszonnyolcban győzni tudott, ennek ellenére sok, akkor bejutott képviselő jövőre nem indul, indulhat el újra. Katona Béla, parlamenti frakcióvezető-helyettes eddig háromszor is sikeres volt a 26. választókörzetben, 2006-ban azonban már nem méretteti meg magát, helyette az országosan csak tavaly megismert Simon Gábort jelölik.

Március óta az elnökség asztalán fekszik a halasi MSZP-szervezet döntése is, amellyel Zuschlag János fél éve lemondott parlamenti képiselőt indítanák 2006-ban. Zuschlagról az országos elnökség nem tudott egységes (kétharmados) álláspontot kialakítani, ezért eddig nem tudták elutasítani a jelölését. Bács-Kiskun megyében 2002-ben egyetlen választókörzetből sem sikerült az MSZP-nek a parlamentbe juttatni képviselőjelöltjeit. Nem született döntés továbbá a Hajdú megyei Nagy Sándor és a békési 7. választókörzet győztese, Karsai József esetében sem.

Jelöltállítás a Fidesznél
A Fidesz vezetése is lecserélte az egyéni választókerületekben induló országgyűlésiképviselő-jelöltjeinek felét. A képviselőjelölti megbízással kinevezett választókerületi elnökök névsora szerint több megyében országosan nem ismert helyiek váltották a teljes régi gárdát.

Egyéniben sok olyan fiatal kap 2006-ban indulási lehetőséget, akiknek "ez lesz az egyetlen esélyük", hogy helyi szintről bekerüljenek a nagypolitikába. Az új gárda tagjainak - a koordinátorok közreműködésével - "földharcot" kell vívniuk, utcáról utcára személyesen kell megismerniük és meggyőzniük a helyi választókat.
Bővebben > > >