Árpád
-2 °C
3 °C

SZDSZ-es a nap durcása

2007.05.29. 16:52
Gyurcsány Ferenc hónapok óta tartó offenzívájának váratlanul vége szakadt, kedden nem szólalt fel a parlamentben. A miniszterelnököt helyettesítő Kiss Péter felszólalásonként summa summarumozott, Herényi Károly szerint a reform rendben van, a kommunikáció viszont csapnivaló. A parlament izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát, a tizenegyediken Horváth Ágnes volt a nap szemtelenje, a tizenkettediken vudu volt a jelszó, a tizenharmadikon felragyogott Szekeres Imre csillaga. És mi volt a tizennegyediken?

A nap hallgatása: Gyurcsány Ferenc (MSZP)

A miniszterelnök hónapok óta offenzívában van, ennek biztos jele, hogy újra elmaradhatatlanok voltak szenvedélyes napirend előtti felszólalásai. A szenvedély ezekben a beszédekben akkor égett a legnagyobb hőfokon, amikor a Fideszt kellett szapulni. Az elmúlt heti felszólalása különösen jellemző volt, a rendőrségi botrányokat – aminek csúcspontja volt, hogy rebiszeseket gyanúsítanak egy 21 éves lány megerőszakolásával – a Fideszre kente.


Fotók: Huszti István

Gyurcsány váratlanul visszavett a tempóból. Az ülésteremben ült ugyan, de szerepét átadta Kiss Péter munkaügyi miniszternek. Nem volt kedve beszélni? Túlságosan hideg volt a velencei fagyi? Vagy igazak a hírek , miszerint vezető szocialista politikusok Medgyessy után Gyurcsányt is kardélre akarják hányni, és első lépésként arra kérték a miniszterelnököt, hogy vegyen vissza a sebességből?

Gyanúnkat erősíti, hogy Gyurcsány még a politikusoknak oly' kedves gyermektémához sem akart hozzászólni.

A nap kommunista ünnepe: gyermeknap

Török Zsolt azt mondta, hogy ötven éve van gyermeknap, éppen úgy – tesszük hozzá –, mint KISZ. Illetve KISZ már nincs, csak volt KISZ-vezérek vannak, nem is rossz helyeken.

A kommunistázásunkba azonban hiba csúszott. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-es határozata alapján ugyanis a következő évtől kezdve Magyarországon május utolsó vasárnapján ünneplik a gyermeknapot. Jó, a Nőszövetség elég kommunistául hangzik, ráadásul éppen Moszkvában fogadták el az ominózus határozatot.


Csakhogy Magyarországon már 1931-től ünnepelték menetrendszerűen a gyerekeket, és nem is csak egy napig, hanem egy álló hétig.

Egy biztos: nem 1957-ben volt az első gyermeknap.

Egyébként a volt szocialista országok legtöbbjében június elsején ünneplik a gyermeknapot, de ahány ház, annyi szokás: Kongó december 25-én, India Nehru születésnapján, november 14-én, Paraguay augusztus 16-án ünnepel – azon a napon, amikor a brazil hadsereg 1869-ben 3500 gyermeket mészárolt le a Campo Grande-i csatában.

A nap Gyurcsánya: Kiss Péter (MSZP)

Már meg sem lepődtünk azon, hogy a miniszterelnököt helyettesítő munkaügyi miniszter mélyen egyetértett párttársával, majd rendkívül konstruktívan reagált a rendkívül konstruktív Herényi Károly felszólalására.


Feltűnő volt, hogy mindkélt felszólalásában is bevetette latinos műveltségét a summa summarum kifejezés ismételgetésével, valamint elgondolkodtató volt a miniszteri szájból hallani a szőrmentén szót.

És folytatta a haladó Gyurcsányi hagyományokat, akinek mindenről csak a Fidesz jut az eszébe. Kiss most felelőtlennek nevezte a Fideszt – egy MDF-es, a kormány munkáját értékelő kérdésre válaszul.

A nap bólogatója: Arató Gergely (MSZP)

Arató Gergely eddigi legnagyobb politikusi teljesítménye az volt, hogy a vészkorszak áldozatain viccelődő Zuschlag Jánosnak nem egy zsidóviccel válaszolt.


Az oktatási minisztérium államtitkára Kiss Péter mellett ült. Arató, mialatt a munkaügyi miniszter beszélt, kényelmetlen fejtartással, végig rászegezte tekintetét, és megállás nélkül bólogatott. Már nekünk volt kellemetlen.

Netán Arató tud valamit és a leendő nagyfőnököt tiszteli Kiss summasummarum Péterben?

A nap kormánypártija: Herényi Károly (MDF)

Lemaradtunk valamiről, és az MDF elfoglalta az SZDSZ helyét a koalícióban? Herényi Károly fájlalta, hogy még mindig az őszödi beszéd uralja a közbeszédet, nem pedig a lényeg, a reformfolyamat. Egy apró kritikát azért megengedett magának: a reform szó a rossz kommunikáció miatt negatív töltetű. Ehhez nem kell ellenzékinek lenni, ilyen bírálatot még Lendvai Ildikó is meg szokott engedni magának.


És volt még egy építő jellegű kritikája is: számon kérte Gyurcsányon a belügyminisztérium feldarabolását. Hát, ehhez se kell ellenzékinek lenni, elég belépni az MSZP társadalompolitikai tagozatába.

A nap durcása: Eörsi Mátyás (SZDSZ)

A pártok sorozatban sértődnek meg Sólyom Lászlóra, mert nem egyeztet velük a döntéseiről. Most Eörsi Mátyás szólt be a köztársasági elnöknek az ombudsmanok jelölése miatt.


Nem tudom, hogy vannak vele, nekem kifejezetten szimpatikus az olyan ember, aki döntéseiről nem egyeztet a pártokkal, legyen az köztársasági elnök, főszerkesztő, polgármester, vagy akármi. A pártok egyeztessenek csak a pártokkal, lehetőleg szigorúan csak pártügyekről.

Eörsinek ráadásul a jelöltekkel nem is volt baja. Miért nem örül inkább, hogy Sólyom megspórolt neki egy hosszas egyeztetést?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?