Jenő
-2 °C
6 °C

További nemzetbiztonsági átalakítások várhatók

2004.07.13. 17:17
Az Információs Hivatal (IH) sebtében felmentett vezetőjének távozása nem csak szervezeti átalakítást vonhat magával, de a külföldi magyar érdekeket képviselő IH műveleti területei is megváltozhatnak, értesült az Index. Magyarország a közeljövőben elsősorban az EU-val való együttműködésre és a térségbeli érdek-, és erőcsoportok tevékenységére fókuszál.
A Nemzetbiztonsági Hivatal eddigi főigazgatója, Zsohár István váltja a külföldi magyar érdekeket képviselő Információs Hivatal (IH) menesztett vezetőjét. Czukor Józsefet - aki eddig irányította az IH-t - július 16-i hatállyal mentette fel a miniszterelnök. A hivatalvezető az egyik napilap szerint a jövőben diplomataként dolgozik majd valamelyik magyar nagykövetségen.

Más országok kerültek célkeresztbe

Az Index úgy tudja, hogy Czukor József menesztése összefüggésben áll az Információs Hivatal szervezeti és tartalmi megújításával. Az IH feladatul kapta, hogy a jövőben az EU-országok titkosszolgálataival hatékonyabb együttműködést alakítson ki. Évek óta napirenden van a terrorizmus elleni harc, amely az európai merényletek miatt az eddigieknél is nagyobb figyelmet kap a szolgálat részéről, fogalmazott informátorunk. Ugyancsak nagyobb erőforrásokat fordítanak a térség országaiban lévő, például beruházásoknál konkurenciát jelentő erő-, és érdekcsoportok feltérképezésére, a térség országainak nemzetközi orientációjáról való információk beszerzésére és, ahogyan informátorunk fogalmazott, "a térségbeli országok magyarságának életviteléről" is több információt kívánnak begyűjteni. Más területek, például az időközben "problémamentes", "baráti országok" viszont elveszítik jelentőségüket a hivatal számára.

Az NBH szerint ők nem bakiztak

"Szokatlan és furcsa vezetőváltás"
A Fidesz szerint "szokatlan és furcsa módon" történik a vezetőváltás a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok élén, minden érdemi indoklás nélkül - mondta Demeter Ervin parlamenti képviselő kedden az MTI-nek. "Attól tartunk, hogy a szocialisták választási vereségét követő belső pártharcának áldozatává válhatnak a nemzetbiztonsági szolgálatok" - mondta. Gyanújukat "az alapozza meg, hogy a hírszerzés új főigazgató-jelöltje eddig a feltétel nélküli politikai lojalitásával és nem pedig szakmai hozzáértésével hívta fel magára a figyelmet". Demeter szerint Zsohár nem volt hajlandó együttműködni a brókerbizottsággal. Zsohár kinevezését az NBH élére Demeterék ellenezték.
A Nemzetbiztonsági Hivatal Információs Hivatalhoz átvezényelt főigazgatóját viszont eddigi helyettese, Galambos Lajos váltja. Azt, hogy a belföldi titkosszolgálat vezetőjének áthelyezése összefüggésben áll-e a szakszolgálat elmúlt néhány, nagy nyilvánosságot kapott bakijával, például Saleh Tayseer palesztin fogorvos és állítólagos terrorista őrizetbe vételével, majd szabadon bocsátásával, valamint a milliárdos vesztegetéssel gyanúsított Kulcsár Attila exbróker elleni lehallgatási jegyzőkönyvek nagy részének bizonyítékként való értékelhetetlenségével, eddig nem derült ki. Az Index érdeklődésére sem Tóth András, a nemzetbiztonsági szakszolgálatokat vezető államtitkár, sem hivatali főnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter nem reagált. Az NBH-nál csupán annyit mondtak, hogy nem bakizott a szakszolgálat.

A főigazgató-jelölteket a kinevezésük előtt meghallgatja az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, s állást foglal a jelöltek alkalmasságáról. Hogy mikor lesz az ülés, arról Kövér László bizottsági elnök még nem döntött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?