Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az NBH képtelenségnek és kitalációnak tartja Almássy állításait

2008.09.26. 09:52
Megszólalt a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese: az NBH-nak nincs se kommandós, se más egyenruhája, következésképpen ezen az egyenruhán nem is viselhetnek semmiféle kitűzőt. Így nem igaz, hogy az Almásy Kornélt ért fenyegetések mögött az NBH "sejlik fel".

Juhász mindent nyilvánosságra hozna

Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke kezdeményezi, hogy az UD Zrt. vezetőinek lehallgatása során készült összes olyan beszélgetés kerüljön nyilvánosságra, amelyet Szilvásy György titokmminiszter megismertetett a nemzetbiztonsági bizottság tagjaival. A Nap-keltében péntek reggel nyilatkozó politikus szerint a mintegy harminc felvételből a Fidesz csak hetet hozott nyilvánosságra csütörtökön. Amennyiben az összes hangfelvételt nyilvánosságra lehetne hozni, akkor Juhász Ferenc szerint egyértelműen kiderülne, hogy az MSZP-nek van igaza.

A fideszes Répásy Róbert csütörtökön az Estében azt mondta, hogy éppen Szilvásy kategorziálása alapján hozták nyilvánosságra ezeket a felvételeket, mert a miniszter feljegyzése szerint ezek bizonyítják a politikai kapcsolatot. A nemzetbizotnsági bizottság tagjainak szétosztott csomagból az összes olyan felvételet bemutatta a Fidesz, amin a párt politikusainak lehallgatott telefonbeszélgetései hallhatóak.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerint képtelenség és kitaláció Almássy Kornélnak az az előző napi sajtótájékoztatón elhangzott állítása, hogy az őt ért fenyegetések mögött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) "sejlett fel".

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese a Nemzetbiztonsági Hivatal szerepéről az állítólagos történetben azt mondta, az NBH-nak nincs se kommandós, se más egyenruhája, következésképpen ezen az egyenruhán nem is viselhetnek semmiféle kitűzőt.

Az NBH-nak nincs törvényi jogosítványa, hogy bárkit őrizetbe vegyen és fogva tartson; amit Almássy Kornél ezzel kapcsolatban állít, az képtelenség és kitaláció - tette hozzá.

Megjegyezte: ugyanebbe a kategóriába sorolható a mobiltelefonok megzavarására vagy tönkretételére vonatkozó, "kissé homályos utalás" is.

Almássy Kornél szeptember 12-én lépett vissza az elnökjelöltségtől, és azóta nem nyilatkozott ennek okairól. A politikus biztonsági őrökkel érkezett a csütörtöki sajtótájékoztatóra, amelyen nyilatkozatot olvasott fel. Ebben hangsúlyozta: az őt ért fenyegetések mögött "a hatalom, a titkosszolgálat sejlett fel, új értelmet adva, sokkal fenyegetőbbé téve a korábbi eseményeket is".

A visszalépését megelőző eseményeket felidézve Almássy Kornél elmondta, hogy Balla Györgyöt, az MDF Somogy megyei elnökét az országos választmány ülése előtti péntek este valaki elvitte otthonról, és egészen szombat reggelig nem tudták, mi történt vele. Később kiderült, hogy Balla György családi vállalkozásába zárás előtt belépett egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi, és felszólította, hogy kövesse. Nem vihetett magával semmilyen kommunikációs eszközt, egy idegen lakásra mentek, ahol a fegyveres férfi csak reggel 6 órakor vitte haza, és az aznapi választmányi ülésre vezető úton is követték.

Arról is beszámolt, hogy szombat reggel - mielőtt a visszalépéséről szóló végleges döntést meghozta - azt a hírt kapta, hogy az aznapi országos választmányi ülésen megjelentek a titkosszolgálat emberei, fegyverüket láthatóvá téve, headsettel a fülükben. Felszólították a tagokat, hogy kapcsolja ki mindenki a telefonkészülékét, mert ha nem, akkor a telefon tönkremegy, és el fognak veszni belőle az adatok.

Iváncsik Imre, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár csütörtökön határozottan visszautasította Almássy Kornélnak azokat az állításait, amelyek szerint a titkosszolgálatok kényszerítették a visszalépésre az MDF-n belüli elnökjelöltségi küzdelemtől.

Az államtitkár kijelentette, hogy nem tud olyan NBH-jelvényről, amelyet az állítólagos Balla György elleni akcióban egy kommandós egyenruhás férfi viselt volna. Mint mondta, a nemzetbiztonsági hivatali munkatársak tevékenységének éppen az a lényege, hogy fedve legyenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!