Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem született megállapodás a négypárti megbeszélésen

2003.02.19. 17:00
Egyelőre nem született megállapodás a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatás ügyében, pénteken újabb négypári megbeszélés várható - derült ki szerdán, miután a parlamenti pártok és a kormány képviselői megbeszélést folytattak a kérdésről a Parlamentben. Németh Zsolt Fidesz-alelnök kijelentette: fontos, hogy kizárólag a NATO-döntés keretein belül maradjon a magyar Országgyűlés. A külügyminiszter szerint az Országgyűlés várhatóan nem rendkívüli ülésen, hanem hétfőn tárgyal majd a határozati javaslatról.
Egyelőre nem született megállapodás a Törökországnak nyújtandó NATO-támogatás ügyében, pénteken újabb négypári megbeszélés várható - derült ki szerdán, miután a parlamenti pártok és a kormány képviselői megbeszélést folytattak a kérdésről a Parlamentben. A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy a felkérés ügye és az iraki háború kérdése élesen elválasztható legyen a határozati javaslatban.

Törökország védelmét szolgálja

Kovács László külügyminiszter közlése szerint a kormány által benyújtott javaslat mindenki számára elfogadható, hiszen szerepel benne: Magyarország olyan NATO-országból származó szállítmányokat enged át, amelyek Törökország védelmének megerősítésére szolgálnak. "Senki sem gondolja komolyan, hogy majd valaki felmászik a vagonra és ott minden csavarnak megnézi a rendeltetését. Az a célszerű, ha azt fogalmazzuk meg, hogy mire használható és mire nem használható eszközökről van szó - mondta. Kovács László leszögezte: nem fogják közzétenni a szállítmányok útvonalát.

Németh Zsolt Fidesz-alelnök kijelentette: fontos, hogy kizárólag a NATO-döntés keretein belül maradjon a magyar Országgyűlés. "Mi semmiképpen nem adnánk a NATO-kérésen túlmutató felhatalmazást a kormány számára" - hangsúlyozta Németh Zsolt, hozzátéve: így választható el Törökország megsegítése az iraki háborútól. Megfogalmazása szerint a kormányzat egyelőre vonakodik teljesíteni azt a fideszes indítványt, hogy a határozati javaslat indoklási részéből a rendelkező részbe kerüljön a NATO-felkérés pontos meghatározása. "A magunk részéről még mindig bízunk abban, hogy van esély a háború elkerülésére" - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Herényi Károly (MDF) úgy látja, konkretizálni kell, hogy Magyarországon mi haladhat át a NATO védelmi bizottságának állásfoglalása alapján. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint az előterjesztés egyértelműen rögzíti, hogy a magyarországi utakon áthaladó eszközök csak Törökország védelmére és csak a NATO- szövetség keretein belül használhatók Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, parlamenti frakcióvezetője elmondta, pártja elfogadhatónak tartja a kormány előterjesztését, mivel - mint mondta - az pontosan megfelel a NATO tagságból eredő kötelezettségeknek és Magyarország biztonsági érdekeinek is.

A négypárti egyeztetésre azt követően került sor, hogy a Fidesz parlamenti frakciója másodszori nekifutásra úgy döntött, hogy támogatja a magyar úthálózat használatára vonatkozó NATO-kérést Törökország védelmének megerősítése érdekében.

A külügyminiszter szerint az Országgyűlés várhatóan nem rendkívüli ülésen, hanem hétfőn tárgyal majd a határozati javaslatról.