Auguszta
-7 °C
0 °C

November 17.: ,,Ne gyújts rá!"

2000.11.16. 17:18
November 17-e egy olyan nap, melyet világszerte füstmentesen tölthetnénk el magunk és környezetünk egészsége érdekében. Magyarországon évente harminchatezren halnak meg dohányzással kapcsolatos betegségekben, és mintegy kétezer ember szokik le orvosi segítséggel. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorú szabályokat ír elő a dohányzóhelyek kijelölésére, de igazi változás csak akkor várható, ha az egész társadalom gondolkodása megváltozik, és fontosnak tartjuk barátaink, munkatársaink egészségét is.
,,Ne gyújts rá!" - szól az a mondat, mely tizennyolc évvel ezelőtt indult ki Minesota államból. November harmadik csütörtökét, a közelgő Hálaadás ünnepével kötötték össze, mint füstmentes napot, amikor a családok úgyis együtt töltik az ünnepeket.

Véletlen, hogy éppen november 17-én tartunk füstmentes napot - mondta el lapunknak Vadász Imre, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet dohányzásközpontjának vezetője. Amikor először tartották meg hazánkban, akkor ez a csütörtök november 17-ére esett, és ezért lett ez a nap a ,,Ne gyújts rá!'".

A Földön jelenleg 1,1 milliárd ember dohányzik, és szenvedélyük miatt évente 4 millióan vesztik életüket. A felmérések szerint Magyarországon évente 36 ezren halnak meg dohányzással kapcsolatos betegségekben, a tizennyolc éven felüliek több mint negyven százaléka dohányzik, és a tizenegy és tizenöt évesek között minden harmadik fiú és minden ötödik lány gyújt rá.

Húszezer forintból is le lehet szokni

Magyarország több mint száztíz egészségügyi intézménye foglalkozik azzal, hogy leszoktassák a jelentkezőket káros szenvedélyükről. A háromhónapos foglalkozás tanácsadásból, pszichoterápiából és gyógyszeres kezelésből áll. A programon részt vettek harminc százaléka szokik le a dohányzásról, mely évente 1500-2000 embert jelent. Ez megfelel a hasonló nemzetközi kezdeményezések eredményének is.

A választott gyógyszertől függően a kúra heti költsége ezerkétszáztól tízezer forintig terjedhet, mely elenyésző ahhoz képest, hogy sokan mennyit költenek cigarettára. A költségeket a társadalombiztosítás nem támogatja, de ettől függetlenül lehetőség van kedvezmények igénybevételére is.

A törvény jó, ha betartják

Az 1999. évi nemdohányzók védelméről szóló törvény jó, csak nem tartják be - fogalmazta meg magánvéleményét Vadász Imre. "Melyik munkahelyen mer szólni egy beosztott a főnökének, ha tiltott helyen gyújt rá?" - tette fel a kérdést, anélkül, hogy választ várna rá.

A törvény értelmében a dohányzóhelyek kijelölésénél szigorú szabályokat kell figyelembe venni. Az Index kiváncsi volt, hogy hatálybalépése óta, miként sikerült ezt megoldani, és hogyan fogadták ezt a Parlamentben és a felsőoktatási intézményekben.

Parlament: szoba elszívóberendezéssel

A Parlament minden emeletén van dohányzásra kijelölt hely. Egy szoba elszívóberendezéssel, illetve folyosórészek és a belső udvar várja a füstölni kívánó képviselőket. Érkezett már olyan panasz, hogy bizonyos képviselő tiltott helyen dohányzott - mondta Bakos Emil gazdasági főigazgató.

ELTE: dohányzás a folyosókon

Az intézet tanulói és dolgozói tudomásul vették, hogy csak a kijelölt helyen lehet dohányozni - mondta el az Indexnek Hársfalvi Rezső, az ELTE főtitkára. Arra nem volt lehetősége az intézménynek, hogy szobákat biztosítsanak, ezért olyan épületrészeket jelöltek ki dohányzásra, melyek szelőztetése biztosítható.

BMF: Ki a szabadba!

Az intézmény épületeiben tilos a dohányzás, még folyosórészeket sem jelöltek ki. Gáti József, a Budapest Műszaki Főiskola főtitkára elmondta, a kijelölt dohányzóhelyek az épületen kívül a szabadban vagy a belső udvarokon találhatók. Egyedül az óbudai intézményükben tudták megoldani, hogy fedett részeket hozzanak létre, Józsefvárosban, illetve a székesfehérvári épületeikben a korlátozott pénzügyi lehetőségek miatt erre még nem volt lehetőség. Az Index információi szerint a diákok és a tanárok sokszor semmibe veszik a tiltást, és gyakran gyújtanak rá a vécékben, illetve a tanári szobákban is.

Egészségügyi Világszervezet: dohányreklámok betiltása

Az Egészségügyi Világszrevezet 1999-ben kezdte meg annak a nemzetközi keretegyezménynek a kidolgozását, mely a dohányzás visszaszorításának érdekében tartalmazza azokat a kötelezettségeket, melyeknek meg kell felelniük a csatlakozni kívánó országoknak.

Többek közt a dohányárúk csempészésének megakadályozását, a fiatalok egészségének védelmét, a dohányreklámok betiltását kellene megvalósítani. ,,Hol vagyunk mi ettől?" - tette fel a költői kérdést Vadász Imre a dohányzásközpont vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!