Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Orbán: A népszavazás az útlevélről szól

2004.11.07. 19:20
"Hogy valamelyik párt új vezető után nézett és talált, az a Fidesz politikáját nem befolyásolja" - nyilatkozta Orbán Viktor volt miniszterelnök a Hír TV-n vasárnap este felvételről sugárzott beszélgetésen. A Fidesz elnöke megismételte a Fidesz álláspontját arról, hogy a decemberi népszavazáson mindkét kérdésre igennel szavazzanak híveik.
"Az emberek nagy többsége velünk van - nyilatkozta Orbán Viktor, volt miniszterelnök a decemberi kórházprivatizációról szóló népszavazásról a Hír TV-n, amelyen a Fidesz és a Munkáspárt arra biztatja híveit, hogy igennel szavazzanak. - Hogy a pártok támogatják vagy sem, az nem olyan fontos, de az orvosi szakmai szervezetek, beteg szakmai szervezetek, az emberek elsöprő többsége szeretné állami kézben tartani a kórházakat."

Adni a szabadságból

A Fidesz elnöke szerint ingatlanspekulánsok kezébe kerülhetnek "a szép épületekben, parkokban" található intézmények. Orbán szerint a profilt nem váltó, de magánkézbe kerülő kórházakban "hogyha nem vigyázunk, akkor a legegyszerűbb orvosi vizsgálatokért is pénzt fognak kérni". A politikus reméli, hogy az MSZP hívei nem a pártvezetés utasításait fogják követni.

A szintén december 5-én tartandó, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás Orbán szerint arról szól, hogy "adunk-e európai útlevelet az erdélyi, kárpátaljai, vajdasági magyaroknak". "A magyar népnek arról kell véleményt mondani, hogy akar-e adni a saját szabadságából a határon túli magyaroknak. Ez körülbelül olyan kérdés, hogy szereti-e a hazáját" - mondta a volt miniszterelnök, aki szerint az igen szavazatok győzelme esetén az Európai Unió reakciójától nem kell tartani, mert a kettős állampolgárság például Olaszországban és Franciaországban is létezik. "Éppen azért kell a kettős állampolgárság, a magyar útlevél, hogy a határon túliak ne települjenek át tömegesen" - mondta Orbán.

"Hogy valamelyik párt új vezető után nézett és talált, az a Fidesz politikáját nem befolyásolja - mondta Orbán arról, hogy változtat-e a valamit a pártja Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István MSZP-elnök színrelépése után. - Dolgozni kell, nem kell kardozni, a zaklatott idegállapotot hagyjuk meg a másik oldal számára."