Szilárda
-4 °C
3 °C

Összegyűltek a népszavazási aláírások

2007.10.21. 15:13
A vártnál gyorsabban gyűjtötték össze az ellenzéki párt aktivistái a kérdésenként 200 ezer aláírást, már vasárnap reggel 270 ezer szignó gyűlt össze minden egyes, összesen három kérdésre. A párt azt valószínűsítette, 48 óra alatt összejönnek a szükséges szignók.

Sikerült teljesítenie a Fidesznek az elhatározását: a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj eltörlését célzó népszavazási kezdeményezéshez már vasárnap reggel rendelkezésére álltak a szükséges aláírások. A gyűjtés hivatalosan pénteken délután két órakor indult. A szükséges kérdésenkénti 200 ezer szignó helyett már 270 ezer jött össze, de a párt aktivistái tovább gyűjtik az aláírásokat.

Úgy tudjuk, az ellenzéki párt kampánycsapata összeszámolta, hogy az egyes választókörzetekben mennyi aláírást kell gyűjteni ahhoz, hogy az Orbán Viktor pártelnök által bejelentett 48 órás határidő tartható legyen. Helyi fideszes aktivistáktól az Index úgy tudja, az esetek többségében már szombaton estére túlteljesítették az elvárásokat, ennek ellenére nem lanyhult a tempó, és tovább gyűjtik az aláírásokat.

Tarlós István a népszavazási kampány politikai felelőse egyébként szombaton maga is beszámolt arról, hogy a vártnál jobb ütemben halad az aláírásgyűjtés. A tervek szerint az ünnepek utáni első munkanapon, vagyis szerdán már le is adják a népszavazás kiírásához szükséges aláírás mennyiséget, hogy az Országos Választási Iroda minél hamarabb hozzákezdjen a szignók hitelesítéséhez.

Az Alkotmánybíróság hétfőn mondta ki, hogy lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről.

A fontos kérdések

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szak-ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"

A Fidesz elnöke egy éve, az október 23-i nagygyűlésen jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, mert "istentelen világ" következhet, ha az emberek engednek a kormánynak. Orbán Viktor tavaly olyan ügydöntő reformnépszavazást ígért híveinek, amely szerinte megoldást jelenthet a válságból való kilábalásra, amelyen az emberek szabadon dönthetnek a megszorításokról tanügyi, egészségügyi témakörökben, valamint a föld, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében.

A Fidesz vezetése a nyáron még arról beszélt, hogy kétmillió támogató aláírással fogják beadni a párt referendumkezdeményezéseit, szeptemberre ez a cél egymillióra módosult. A közvélemény-kutatások szerint a terv most sem végrehajthatatlan, de Orbánék számára a referendum kiírásának meggyorsítása vált fontossá. A szükséges támogatások gyors összegyűjtése esetén még az év vége előtt a parlamenthez kerülhetnek a támogatói ívek.

A Fidesz és a KDNP eredetileg 7 kérdést adott be az Országos Választátsi Bizottsághoz, amely a kórházprivatizációra, a gyógyszertáron kívüli gyógyszerárusításra és a gazdák elővásárlási jogára vonatkozó kérdéseket jóváhagyta, négy indítványt azonban visszadobott. Az elutasított vizitdíjas kérdés ügyében az Alkotmánybírság egyszer már új eljárásra kötelezte az OVB-t, és a kérdések hitelesítését írta elő. A két testület vitája ellenére az OVB engedett. Ekkor került a kérdések közé a kórházi napidíjról szóló indítvány, amely nem szerepelt az eredeti hét között.

Szinte biztos, hogy nem kizárólag a fideszes kérdések kerülnek fel majd egy, legkorábban 2008 tavaszára várható referendum szavazólapjaira. Népszavazási kérdések megfogalmazása ugyanis azóta divat lett, ráadásul Gyurcsány Ferenc is népi döntést akar a tisztasági csomag egyes elemeiről, ha a pártok nem tudnak ezekről megegyezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!