Jenő
-3 °C
6 °C

Nyaral a kormány

2002.07.29. 07:48
A héten tartja nyári szünet előtti utolsó ülését a kormány, a kabinet tagjai augusztus 6. és 19. között szabadságra mennek. Ez tulajdonképpen csak egy "hivatalos" nyaralási időszak, amely Medgyessy Péter miniszterelnökhöz igazodik, vagyis amíg ő pihen, addig nem lesz kormányülés. A legtöbb miniszter a tengerpartokat célozza meg, de például Kóródi Mária barlangászni megy, Csehák Judit pedig otthon marad.
A tárcák vezetői nem egyszerre veszik ki nyári szabadságukat. Többségük a július végi, augusztus eleji időszakot választotta arra, hogy szabadságot vegyen ki. Többen - például Kiss Elemér vagy László Csaba - már nyaralnak. A kancelláriaminiszter a Somló környékén tölt el két hetet, a pénzügyminiszter a Balatonnál kapcsolódik ki családjával.

Az előző kormány sem vitte túlzásba

Mégiscsak lazítanak a miniszterek, bár a kormányváltás után közvetlenül a nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy idén nem lesz idejük üdülésre a kormánytagoknak. A feszített munkára azért volt szükség, hogy a formálódó MSZP-SZDSZ koalíciós kormány teljesíteni tudja a száznapos programot.

A kormánytagok tavaly csak szőrmentén mertek nyaralni: Stumpf Istvánon és Matolcsy Györgyön kívül egyetlen tárcafő sem hagyta el hosszabb időre minisztériumát. Tavaly még Orbán Viktor sem tehette meg, hogy hosszabb időre elmenjen vakációzni a jól bejáratott horvát tengerpartra. Egyetlen kormányülés sem marad el.

Ki merre lát

Idén Medgyessy Péter szabadságának egy részét belföldön tölti, de ellátogat külföldre is. Ugyancsak a kormány hivatalos ülésezési szünetében nyaral Lamperth Mónika belügyminiszter, aki külföldre, a tengerpartra utazik. Jánosi György ifjúsági és sportminiszter szintén augusztus 6. és 19. között vesz ki szabadságot, ő családjával Tuniszba utazik. Görgey Gábor kultuszminiszter volt már szabadságon július 18. és 24. között Olaszországban, de kivesz még tíz napot augusztusban is. Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője tegnap kezdte meg nyaralását, Horvátországban pihen augusztus 7-ig. Kovács Kálmán informatikai miniszter július utolsó és augusztus első hetében a Tiszán és a Balatonon vakációzik.

Van, aki a tárca üdülőjét választja

Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter e hónapban és augusztusban kétszer egy hetet pihen, amit várhatóan barlangászással és kenuzással tölt. Bárándy Péter, az igazságügyi tárca vezetője július végétől három hetet vett ki, amikor is külföldre utazik. Kiss Péter munkaügyi miniszter augusztus elején egy hetet tölt egy külföldi kempingben.

Csehák Judit egészségügyi miniszternek minden percét a száznapos program végrehajtása köti le, így augusztus elején otthon pihen pár napot. Hivatalos útjai miatt Kovács László külügyminiszter sem tudja még, mikor veszi ki szabadságát, de ha lehet, akkor augusztus 8. és 18. között. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pedig augusztus első hetében néhány napot a tárca balatonkenesei üdülőjében tölt.

MSZP-s piknik
Politikai pikniket rendezett szombaton Kisgyónbányán az MSZP székesfehérvári szervezete. A tizedik alkalommal megtartott rendezvény vendégei fiatal országgyűlési képviselők voltak. A házigazda Warvasovszky Tihamér MSZP-s országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere volt. A fiatalok parlamenti szerepéről Gál. J. Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a magyar politikában biztató tendencia, hogy minden eddiginél több - a szocialista párt frakciójában például 19 - fiatal került be a parlamentbe. Újhelyi István, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták szervezet vezetője arra hívta fel a figyelmet: az ellenzék komoly válságban van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?