Nem volt komoly szabálytalanság a Nyírőben

2001.02.28. 13:31
Ismét kész a betegek fogadására a Nyírő Gyula kórház I. Számú belgyógyászati osztálya, miután a működését felfüggesztő határozatot az ÁNTSZ fővárosi tiszti főorvosa délután visszavonta. A főpolgármester-helyettes Indexhez is eljuttatott nyilatkozata szerint az ÁNTSZ jelentésében az áll: nem volt komoly szabálytalanság a Nyírőben. Ugyanezt erősítette meg az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének vezetője is, aki szerint a szakfelügyeleti vizsgálat nem állapított meg a budapesti Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászatán olyan szabálytalanságot, amely az osztály működésének további felfüggesztését indokolná.
Szolnoki Andrea szerint nem volt komoly szabálytalanság a Nyírőben
A főpolgármester-helyettes törte meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelentése körüli csöndet: az Indexhez is eljuttatott nyilatkozata szerint nem volt komoly szabálytalanság a kórház belgyógyászati osztályán.

Szolnoki Andrea nyilatkozatában ismét hangsúlyozza, hogy szerinte az egészségügyi miniszter feleslegesen záratta be az osztályt.

A főpolgármester-helyettes elismételte, hogy az osztály bezárása komoly anyagi és erkölcsi kárt okozott a kórháznak. Korábban arról is szólt, hogy a 3,6 millió forintos elmaradt bevétel miatt polgári pert fontolgatnak.

Szolnoki Andrea szerint az egészségügyi miniszter a kórház és az osztály jó hírnevét kérdőjelezte meg, illetve a kórháznak az elmaradt bevételekből komoly pénzügyi hátránya származott.

Nem volt komoly szabálytalanság

Lun Katalin, az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének vezetője kijelentette: a szakfelügyeleti vizsgálat nem állapított meg a budapesti Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászatán olyan szabálytalanságot, amely az osztály működésének további felfüggesztését indokolná.

Lun Katalin közölte: az ÁNTSZ szerdától visszavonja az osztály működését felfüggesztő határozatát. A fővárosi tiszti főorvos tájékoztatása szerint az ÁNTSZ az ellenőrzés során néhány belső szabályozási hiányosságot tárt fel.

Kisebb szabálytalanságok
Lun Katalin közölte: a kábítószerekhez való hozzáférés szabályozott az osztályon, és azt be is tartják. Az egyéb gyógyszerek kezelésével kapcsolatban Lun Katalin elmondta: a készítményeket orvos írja fel a lázlapon, és a nővér osztja szét. A felhasználást azonban nem a lázlapon, hanem az ápolási könyvben vezetik. A két nyilvántartás között a vizsgálat néhány eltérést tárt fel.
A jelentésről az egészségügyi tárca csak annyit hozott eddig nyilvánosságra, hogy a gyógyszerelés kérdéskörét, a gyógyszerellátás rendjét, a szakdolgozók jogosultságait és az ügyeleti rendet is vizsgálták.

Az Egészségügyi Minisztérium kedden azt ígérte, hogy szerdán nyilvánosságra hozzák a Nyírőben folyt fővárosi ÁNTSZ-vizsgálat eredményeit, most azonban kijelentették: mindaddig, amíg a rendőrségi vizsgálat be nem fejeződik, és a kórházból elvitt dokumentumok a helyükre nem kerülnek, a tárca hallgat. A rendőrség szóvivője hangsúlyozta: nem szeretnék akadályozni az ÁNTSZ munkáját, ezért a dokumentumok másolatát bármikor az ÁNTSZ rendelkezésére bocsátják.

A Nyírőből elvitt papírok egyelőre nem fognak visszakerülni a kórházba - közölte érdeklődésünkre a BRFK szóvivője. Nem akarják megnehezíteni az ÁNTSZ-viszgálatot: a tisztiorvosoknak betekintési joga van, ha pedig szükséges, másolatokat készítenek a papírokról - hangsúlyozta Dézsi Mihály.

Fogadhat a kórház

A főpolgármester-helyettes nyilatkozata szerint szerdától a Nyírő Gyula Kórház I. Számú Belgyógyászati Osztálya ismét fogadja a betegeket, és a jól felkészült személyzet becsületesen el fogja látni az oda beutaltakat.

Hivatalosan délután kettőtől ismét kész a betegek fogadására a Nyírő Gyula kórház I. Számú belgyógyászati osztálya, miután a működését felfüggesztő határozatot az ÁNTSZ fővárosi tiszti főorvosa visszavonta.

A kórház főigazgatója az MTI-nek eljuttatott közleményében kijelentette: magát a vizsgálatot korrektnek fogadja el, viszont nem tudja szó nélkül hagyni az ágazati miniszter kezdeti megnyilatkozásait, amelyekben minősíthetetlen hangon, mindenféle információ hiányában a kórházat szervezetlennek minősítette.

Takács Gábor azt is közölte, hogy a kórház jogi személy és nem kizárt, hogy a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jog megsértése miatt keresettel élnek. A főigazgató személyes jó híre lejáratását is orvosolni kívánja.

Mindezek után kártérítési per is szóba jöhet a már elmaradt bevételek miatt és a jövőben várható, ma még nem számszerűsíthető, az esetleges forgalomcsökkenés okozta anyagi veszteségünk miatt - hangsúlyozta Takács Gábor.

A Nyírő Gyula Kórház I. Számú Belgyógyászati Osztályának bezárását az után határozta el az ÁNTSZ, hogy az egyik éjszakás nővért meggyanúsították: közel negyven beteget segített a halálba.