Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugdíjemelés: nem kampányfogás

2002.04.16. 14:50
A pénzügyminiszter nem tartja kampányfogásnak, hogy éppen a választás két fordulója között döntött a kormány a nyugdíjak 4,5 százalékos emeléséről. Varga Mihály közölte, a mostani emelésre törvény kötelezi a kormányt, és tavaly április idusán született döntés ezzel kapcsolatban.
A kormány keddi ülésén döntött arról, hogy januári visszamenőleges hatállyal júniustól 4,5 százalékkal megemeli a nyugdíjakat, a szociális ellátásokat - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A kormány a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján minderre összesen 73,8 milliárd forintot fordít. Az emelés 2,7 millió nyugdíjast, 500 ezer szociális ellátottat érint.

Nem alkalmi döntés

Egy átlagos nyugdíjra levetítve a jelenlegi, az államháztartás többletbevételeiből megvalósítandó emelés mintegy 2000 forintot jelent. A nyugdíj átlagos összege egy főre a tavalyi 37 750 forintról 43 500 forintra emelkedett, és erre jön még a 4,5 százalékos emelés.

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem "alkalmi" döntésről van szó, hanem törvény szerinti járulékemelésről. Arról, hogy milyen ütemben szükséges emelni a nyugdíjakat a társadalombiztosítási törvény rendelkezik, mégpedig annak függvényében, hogy milyen mértékű a várható fogyasztói áremelkedés, illetve az átlagkereset-növekedés.

- A kormánynak éves szinten 13,5 százaléknyi nyugdíjemelési kötelezettsége van, ezért volt most szükség kiegészítő emelésre. Tavaly is ebben az időszakban születtet meg a járulékemelési döntés - mondta a miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy miért éppen a választás két fordulója között kellett meghozni ezt a döntést.

A mutatók indokolták az emelést

Korábban a makrogazdasági mutatók alapján 6,7 százalékos nyugdíjemeléssel számolt a kormány, és döntött arról is, hogy plusz 3 százalékkal növeli az emelés mértékét. Így alakult ki 2002-re 9,7 százalékos mérték. A törvény rendelkezik arról is, hogy visszamenőleges hatályú döntést is lehet hozni, amennyiben a mutatók ezt indokolják. - Az első három hónap makrogazdasági mutatóinak ismeretében hoztunk most döntést a további emelésről - mondta Varga Mihály. - Ugyanis számításaink szerint ebben az évben a fogyasztói árak 5,5 százalékkal, a nettó kereset pedig mintegy 15 százalékkal nőhet.