Nyugdíjemelés: nem kampányfogás

2002.04.16. 14:50
A pénzügyminiszter nem tartja kampányfogásnak, hogy éppen a választás két fordulója között döntött a kormány a nyugdíjak 4,5 százalékos emeléséről. Varga Mihály közölte, a mostani emelésre törvény kötelezi a kormányt, és tavaly április idusán született döntés ezzel kapcsolatban.
A kormány keddi ülésén döntött arról, hogy januári visszamenőleges hatállyal júniustól 4,5 százalékkal megemeli a nyugdíjakat, a szociális ellátásokat - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A kormány a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján minderre összesen 73,8 milliárd forintot fordít. Az emelés 2,7 millió nyugdíjast, 500 ezer szociális ellátottat érint.

Nem alkalmi döntés

Egy átlagos nyugdíjra levetítve a jelenlegi, az államháztartás többletbevételeiből megvalósítandó emelés mintegy 2000 forintot jelent. A nyugdíj átlagos összege egy főre a tavalyi 37 750 forintról 43 500 forintra emelkedett, és erre jön még a 4,5 százalékos emelés.

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem "alkalmi" döntésről van szó, hanem törvény szerinti járulékemelésről. Arról, hogy milyen ütemben szükséges emelni a nyugdíjakat a társadalombiztosítási törvény rendelkezik, mégpedig annak függvényében, hogy milyen mértékű a várható fogyasztói áremelkedés, illetve az átlagkereset-növekedés.

- A kormánynak éves szinten 13,5 százaléknyi nyugdíjemelési kötelezettsége van, ezért volt most szükség kiegészítő emelésre. Tavaly is ebben az időszakban születtet meg a járulékemelési döntés - mondta a miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy miért éppen a választás két fordulója között kellett meghozni ezt a döntést.

A mutatók indokolták az emelést

Korábban a makrogazdasági mutatók alapján 6,7 százalékos nyugdíjemeléssel számolt a kormány, és döntött arról is, hogy plusz 3 százalékkal növeli az emelés mértékét. Így alakult ki 2002-re 9,7 százalékos mérték. A törvény rendelkezik arról is, hogy visszamenőleges hatályú döntést is lehet hozni, amennyiben a mutatók ezt indokolják. - Az első három hónap makrogazdasági mutatóinak ismeretében hoztunk most döntést a további emelésről - mondta Varga Mihály. - Ugyanis számításaink szerint ebben az évben a fogyasztói árak 5,5 százalékkal, a nettó kereset pedig mintegy 15 százalékkal nőhet.



  • Bérelnék
  • Bankszámla