Mátyás
-6 °C
1 °C

A kormánypártok keresik a koalíciós többséget

2001.09.27. 09:11
A parlamentben kedden kétszer is kiderült, a koalíciós pártok nem tudják biztosítani a szükséges többséget. A Fidesz-frakció külön megállapodást kötött az MDF képviselőcsoportjával, illetve több honatyát és minisztert ötvenezer forintra büntetett. Az ellenzék addig nem hajlandó megszavazni a parlament új alelnökét, amíg nem módosítják az 1998-as hatpárti megegyezést a különböző tisztségek, bizottsági helyek elosztásáról.
Frakciók közötti együttműködési megállapodást írt alá a Fidesz és az MDF, amely nem érinti a három koalíciós frakció közötti korábbi egyezséget - jelentette be Szájer József. Ezzel is azt kívánják demonstrálni: stabil háttere van a polgári kormánynak, s alaptalanok azok a megjegyzések, amelyek a koalíció számszerű kisebbségéről beszélnek - írta a Magyar Hírlap.

Az ellenzék módosítaná a hatpárti megállapodást

Bánk Attila
A frakcióvezető szerint a ciklus elején kötött hatpárti megállapodás éppen az ellenzék érdekében született, hogy kisebbségben is megválassza a parlament jelöltjeiket. Az MSZP és az SZDSZ képviselőcsoportjainak vezetői továbbra is érvényben lévőnek tekintik a '98-as megegyezést. Nagy Sándor szocialista frakcióvezető azonban leszögezte, továbbra sem támogatják Bánk megválasztását.

Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta: a megállapodás korrekciójáig nem vesznek részt a kisgazdáknak járó tisztségekről szóló szavazásokon.Az ellenzéki pártok ugyanis úgy vélik, hogy az FKgP frakciója több bizottsági hellyel és tisztséggel rendelkezik, mint ami megilleti.

Ötvenezres büntetések a Fideszben

Mindeközben a Fidesz- és az FKgP-frakció "házon belül" is keresi a megoldást a koalíciós parlamenti többség helyreállítására. A Fideszben rendkívül aggasztónak tartják, hogy a kisgazda belviszályok miatt a kormánypártok a parlament keddi ülésén három alkalommal sem tudták biztosítani a 194 fős koalíciós többséget a szavazásokon - tudta meg a Népszabadság. Ezért a keddi szavazásról igazolatlanul hiányzó fideszes képviselőkre a frakcióvezetés szigorú, ötvenezer forintos büntetést rótt ki.

Több minisztert is elmarasztaltak, a frakció szabályzatában rögzített maximális bírságot fizethet Deutsch Tamás sportminiszter, Harrach Péter családügyi és Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter, Simicskó István titkosszolgálati államtitkár, Molnár Oszkár és Szabó István képviselő.

Visszaáll a többség

A hétvégén számszerűleg visszaáll a koalíciós többség, a Fidesz ugyanis várhatóan felveszi tagjai közé a jelenleg független, az FKGP frakciójából januárban kilépett Kiszely Katalint és Molnár Róbertet. A kisgazdák is megtesznek mindent: Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a 34 fősre csökkent képviselőcsoportban úgy próbálta megszilárdítani a szavazási fegyelmet, hogy a hét elején bejelentette: automatikusan kizárják azokat, akik nem tesznek eleget koalíciós kötelezettségeiknek a szavazásokon.

A MIÉP nemmel szavaz, Torgyán tovább dirigál

A számszerű többség ugyan visszaáll, de az FKgP még megmaradt képviselői között továbbra is van 10-12 honatya, akik továbbra is Torgyán József elvárásainak megfelelően voksolnak, azaz a koalícióval szemben - írta a Népszabadság. Ebben a helyzetben a MIÉP biztosíthatná a többséget a koalíció számára. A 12 képviselőt számláló frakció azonban már jelezte: tartózkodnak, "udvarias nemmel" szavaznak a zárszámadási törvény elfogadásakor, és nemet mondanak több más törvényre is.