Donát
-4 °C
2 °C

A napirend is gondot okozott a koalíciós többségnek

Egy hónapon belül immár másodszor voltak képtelenek biztosítani a többséget a Házban a kormánypártok. Míg szeptember végén a törvényhozás alelnökét és az adatvédelmi biztost nem sikerült megválasztania a képviselőknek, hétfőn már a napirend elfogadásával adódtak gondok a parlamentben.
Bánk Attila
Eltűnt a koalíciós többség - hangoztatta az ellenzék, amikor szeptember végén kétszer is határozatképtelennek bizonyult az Országgyűlés az ellenzéki képviselők "bojkottja" és néhány kormánypárti képviselő igazolatlan hiányzása miatt. Az Országgyűlés alelnökének jelölt Bánk Attila, valamint Berki Ádám adatvédelmi biztos választásáról szóló sikertelen szavazást a Fidesz-frakcióban ötvenezres büntetések, az FKGP képviselőcsoportjában szorgalmas egyeztetések követték. A kisgazda kizárások miatt szám szerint akkor ugyanis valóban nem volt kormánypárti többség. Azonban néhány nappal később két exkisgazda képviselő a Fidesz frakciójába ült, és ezzel - papíron - visszaállt a polgári oldal többsége a Házban.

Tömött sorok, mozdulatlan nyomógombok

Hétfőn azonban apróbb közjáték előzte meg az Országgyűlés ülését. Történt ugyanis, hogy a parlamenti padsorok ugyan tömve voltak, a Ház egy időre mégis ismét határozatképtelennek bizonyult; ezúttal a napirend elfogadása során. Mivel most sem született megállapodás a pártok között az ülésezés heti menetéről, a házszabálynak megfelelően Áder János tett napirendi ajánlást. Miután az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállítását most sem támogatták a kormánypárti képviselők, az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP honatyái nem szavaztak meg egy, a Fidesz által kezdeményezett cserét a napirendben.

Áder János
A napirendhez végül a MIÉP kellett

Az ellenzék oly módon akadályozta meg a kormánypárti javaslat elfogadását, hogy képviselői nem nyomták meg szavazógombjaikat. Így a törvényhozás ideiglenesen határozatképtelenné vált. Először 193-an, majd 190-en, végül 189-en nem tudták a koalíciós többséget biztosítani a parlamentben, pedig a miniszterelnök is részt vett a szavazáson. A napirend egészére vonatkozó szavazáson azonban már részt vettek a MIÉP képviselői, így a parlament elfogadta Áder János eredeti javaslatát.

A gyenge láncszem: a kisgazda frakció

Továbbra is döcög tehát a koalíciós többség a parlamentben. Papíron ugyan többséget alkotnak a Fidesz, az MDF és az FKgP képviselői, azonban a kisgazda padsorokban több, Torgyánhoz még mindig hű honatya ül. A Szentgyörgyvölgyi Péter vezette frakció korábban úgy határozott, hogy a "kormányellenes" magatartást követő képviselőknek nincs kegyelem - kizárják őket. Ám ezt éppen a többség - legalább papíron történő - biztosítása érdekében pénzbüntetésre enyhítették. Hamarosan pedig újabb koalíciós honatyacserére kerülhet sor: várhatóan a kisgazdák közé ül az 1998-ban még fideszesként bejutó, jelenleg független Szabó Attila.

Újabb próbatételek előtt a koalíció

Ennek ellenére az előttünk álló héten több, fontos szavazás kimenetele kétséges. Torgyán hívei ugyanis - számol be hétfőn a Magyar Hírlap - betegségre hivatkozva valószínűleg távol maradnak a voksolástól kedden, amikor Bánk Attila házalelnökké választásáról dönt majd a Ház. Emellett a zárszámadás közelgő elfogadása is nehézségekbe ütközhet, ráadásul a 2000-es költségvetés teljesítését nyugtázó törvény elfogadásánál - a hétfői esettől eltérően - a MIÉP szavazataira sem számíthat a kormány.