Mátyás
-6 °C
1 °C

Törvénysértő törvényhozók

2004.12.16. 14:35
Tíz esetben van jelenleg jogalkotói mulasztásban az Országgyűlés. A legrégebbi alkotmánysértés 1992 óta, azaz 12 éve nem oldódott meg. Az Országgyűlés illetékese szerint az esetek többségében a kormánynak kellene javaslatot tennie a mulasztások kiküszöbölésére, igaz, a parlamentnek is megvan a maga sara.
Az Alkotmánybíróság statisztikái 13 teljesítetlen jogalkotói mulasztást tartanak nyilván. Ezek közül a legtöbb (tíz esteben) az Országgyűlés alkotmánysértését mondják, vagy mondták ki, egy esetben pedig a környezetvédelmi minisztérium nem tett eleget a törvénysértések kiküszöbölésére.

A legrégebbi mulasztás

A legrégebbi mulasztásos alkotmánysértés 1992 óta áll fenn. Az Alkotmánybíróság ekkor mondta ki, alkotmányellenes, hogy a kisebbségeknek nincs parlamenti képviselete. A testület 1992. december 1-ig adott határidőt a parlamentnek, hogy az alkotmánysértést orvosló jogszabályt megalkossa, de ez azóta sem történt meg. Medgyessy Péter, volt miniszterelnök a 2002-es választási kampányban felvetette, hogy a kisebbségek és a civil szféra parlamenti képviseletét megoldaná a kétkamarás parlament, ebből azonban semmi nem lett.

Szintén nem született megfelelő szabályozás a frakcióalakítási joggal kapcsolatos mulasztásos alkotmánysértésre, azaz a parlament működését rögzítő Házszabályban még mindig nincs megfelelően szabályozva a frakcióalakítás. Erre egyébként 1998 szeptember 31-ig adott határidőt az Alkotmánybíróság.

Az Ab 2002-ben állapította meg, hogy mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség áll fenn annak folytán, hogy az Országgyűlés nem határozta meg az egyéni választókerületben az országgyűlési képviselők időközi választása kitűzésének határidejét. A parlament az előírt határidőig - 2003. február 28-ig - ennek sem tett eleget.

Szintén alkotmánysértő a parlamenti vizsgálóbizottságok státuszára és eljárásra vonatkozó szabályozás. A parlament régóta próbálja ezt a törvénysértést kiküszöbölni, de a pártok még nem jutottak megegyezésre.

A kormánynál a labda

A parlament illetékese szerint az esetek többségében a kormánynak kellene törvénymódosítást benyújtania a parlamentnek ahhoz, hogy ne legyenek "teljesítetlen jogalkotói mulasztások". Az Indexnek nyilatkozva elmondta, a parlamentre egy "nehéz eset" hárul, mégpedig az Országgyűlés működését rögzítő házszabály módosítása. Ezügyben több próbálkozás is történt már, de a pártok eddig nem jutottak közös nevezőre a kétharmados többséget igénylő módosításban.

A kisebbségek parlamenti képviseletét biztosító törvény 12 éves késlekedése kapcsán a parlament illetékese azt mondta, ez ügyben is voltak próbálkozások. Példaként említette a kisebbségi ombdsmani poszt létrehozását és a kisebbségi önkormányzatokról szóló jogszabály megalkotását.