Márk
13 °C
28 °C

Feljelenthető az imázsközpont

2001.01.16. 19:55
Akár egyéves börtönbüntetés is kiszabható a közérdekű adatok eltitkolásáért, vélekedett Majtényi László adatvédelmi biztos annak kapcsán, hogy immár öt hónapja nem hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja: pontosan miért is került 965 millió forintba a millenniumi augusztus 20-a.
A Világgazdaság című lap megelégelve a titkolózást, beadvánnyal fordult Majtényi László adatvédelmi biztoshoz, aki ezt követően szakmai állásfoglalásában úgy vélekedett: az Országimázs Központ kezelésében lévő adatok közérdekűek, és a nyilvánosság egyenértékű az ellenőrzésre jogosult állami szervekkel. Az adatvédelmi biztos részletesen elemzi a kérdés megválaszolásához szükséges jogszabályokat, különös tekintettel - a hasonló ügyekben rendre hivatkozott - üzleti titokra.

Az ombudsman szerint az állammal nem lehet titokban szerződni

Az adatvédelmi biztos leszögezi, hogy az állammal üzleti kapcsolatot létesítő cégek kötelesek eltűrni az ügylettel összefüggő üzleti adataik nyilvánosságra kerülését, "mégpedig olyan mértékig, hogy a közvagyonnal gazdálkodás, a közpénzek felhasználása ellenőrizhető legyen". A közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos joggal szemben ugyanis nem fűződik méltányolható érdek az üzleti adatok titokban maradásához - fogalmaz Majtényi.

Bebörtönözhető a közérdekű adat eltitkolója

Vizsgálati eredményét ismertető levelének zárásaként Majtényi László közli, hogy a közérdekű adat eltitkolása bűncselekmény. Elkövetője egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható.

A Bünető törvénykönyv vonatkozó rendelkezése szerint akár közérdekű munkára is kötelezhető az, aki bizonyíthatóan eltitkolta a közérdekű adatokat és ezt a bíróság is kimondja.

A feljelentés bárkinél megtehető

A rendőrség igazgatási központjának telefonügyeletén azt a felvilágosítást adták, hogy bármelyik rendőri szervnél feljelentés tehető, ha bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját észleli az állampolgár. A hallhatóan értetlenkedő telefonos hölgy szerint a bejelentést annál a rendőri szervnél kell megtenni, ahol a bűncselekmény történt. Emellet ugyanakkor a telefontanú szolgáltatás is megfelelő egy feljelentés megtételéhez, miután a névtelenül érkező bejelentéseket a hívástól számított 48 órán belül továbbítaniuk kell az illetékesnek.

Tóth: a központot kötik a jogszabályok

Az Országimázs Központot kötik a hatályban lévő jogszabályok, például a közbeszerzési törvény, ezért továbbra is csak a végösszeget, illetve a sarokszámokat tudja nyilvánosságra hozni a tavalyi, augusztus 20-i ünnepségek költségei kapcsán - nyilatkozta Tóth István Zoltán kedden az MTI-nek. A központ vezetője hangsúlyozta: a rendezvény kivitelezése során közreműködő alvállalkozókkal kötött szerződések tartalmát a jövőben sem tudja nyilvánosság elé tárni, mivel ezek az adatok a törvény szerint üzleti titoknak minősülnek.

Törvénymódosítás a megoldás?

Tóth István Zoltán az ombudsmani álláspont tartalmával egyetért, szerinte az igazi vita az üzleti titok minősítése körül zajlik. Abban látna megoldást, ha az ügy kapcsán törvénymódosításra, illetve jogszabályalkotásra kerülne sor. Megjegyezte, hogy az adatvédelmi biztosnak is van jogszabály-kezdeményezési jogosítványa.

Jogosulatlan adatkezelés
177/A. § Az az adatkezelõ vagy adatfeldolgozó, aki
a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérõen személyes adatot kezel,
b) személyes adatot jogellenesen továbbít, vagy nyilvánosságra hoz,
c) személyes adatok kezelésére vonatkozó bejelentési kötelezettségét nem teljesíti,
d) személyes adatot az arra jogosult elõl eltitkol,
e) kezelt személyes adatot meghamisít,
f) közérdekû adatot eltitkol vagy meghamisít,
vétséget követ el, és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntethetõ.