Olivér
4 °C
8 °C

Az ombudsmanok szerint a jogvédelem került veszélybe

2007.02.16. 12:10
Keményen kiosztotta három ombudsman a kormánypártokat és a kormányzatot a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülésén, amelyet azért rekesztettek be, mert a szocialisták szerint az ülést levezető Lázár János a kordonbontásban való részvétele miatt összeférhetetlen. Ezután az ellenzék kivonult. Szilvásy György miniszter viszont maradt, és elég sötét képet festett a közeljövőről.

Szilvásy György kitálalt és mintha csak a titkosszolgálati kézikönyvből a Hogyan konspiráljunk fejezetéből szó szerint idézne valódi adatokat, módszereket osztott meg a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságok együttes ülésén. Pontosabban az ülés berekesztése után magánbeszélgetéssé változtatott részén.

Az ellenzék kivonult az ülésről

Az ülést azért hívták össze, mert a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a múlt héten azzal indokolta a Kossuth tér körüli kordon fennmaradását, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene elbontása. Szilvásyt viszont éppen a kormánypártiak akadályozták meg, hogy a testület ülésén tájékoztasson, mivel a múlt héten fideszes képviselők, köztük Lázár János bizottsági elnök is részt vett a kordon elbontásába, amiért rendőrségi eljárás indulhat ellene, így Keleti György szocialista bizottsági tag összeférhetetlenséggel vádolta képviselőtársát. Lázár ezután az ülést berekesztette, majd ellenzéki társaival együtt elhagyta a Parlament delegációs termét. Egy szabad demokrata politikus azonban javasolta, hogy ha már két miniszter és a rendőrfőkapitány is megjelent, hallgassák meg őket a kordonról képviselt álláspontjukról.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a tér műveleti területté történt változtatása óta a különféle szélsőséges elemek továbbra sem tettek le arról, hogy bejussanak a parlamentbe és a "szent koronára felesküdjenek". "Nagy számú fenyegetés" is indokolja a kordont, tette hozzá. Szerinte ugyanakkor az nem igaz, hogy ezzel a gyülekezési jog sérülne, hiszen az elmúlt öt hónapban 1939 demonstráció volt országszerte. Ez 250 millió forint pluszkiadást jelent, mondta.

A titkosszolgálatoknak köszönhető

Szilvásy György MeH vezető szerint a titkosszolgálatoknak köszönhető, hogy november 4-én nem az történt, ami október 23-án. A nemzetbiztonsági szolgálat folyamatosan információkat gyűjt. Abban bizonyosak, hogy a szélsőséges csoportoknak nincs tömegtámogatásuk. Ugyanakkor Szilvásy nem ment el szó nélkül Kövér László csütörtöki nyilatkozata mellett, amelyben a Fidesz választmányi elnöke a kormányt sejttette például a kedd hajnali rendőrpalota elleni támadás mögött. Szilvásy szerint Kövér beszédéből "ugyanaz a gyűlölet sugárzott, mint a köteles beszédéből". A kancelláriaminiszter visszautasította az állításokat. "2002 óta a szolgálatok nem politikai megrendeléseket teljesítenek" - mondta.

Szilvásy szerint szélsőséges csoportok március 15-én erőszakos cselekedetekre készülnek. Részben "külföldről származó ügynöki jelentésekből" tudják, hogy ezek a csoportok nem tekintik lezártnak a nyílt összetűzések időszakát. A cselekményeik nagy része törvényes, de a háttérben a készülődés törvénytelen. Szilvásy kijelentette, a különféle csoportok között az egyeztetés egyre erőteljesebb, jelenleg még annyi különvéleményük van, hogy ki legyen a vezető, és mennyire legyenek radikálisok.

Számszerűen veszélyekről
A miniszter, mint mondta, 30 komolyan vehető információjuk van fegyverek beszerzéséről, 19 információ erőszakos cselekmények előkészítéséről, 21 komolyan vehető témájuk védett vezetők veszélyztetése, 14 rendőri erők elvonása, 18 információ akciók egyeztetéséről szól. Szilvásy azt is kikotyogta, hogy a sajtóban többször is névvel emlegetett szélsőséges elemeket azért nem vonják ki a forgalomból, mert felhasználva őket, további információk birtokába juthatnak.

Mint mondta, a szélsőségesek célja a rendőrség erőinek megosztása, boxerek, bézbólütők beszerzése, sőt már éles lőfegyvereket is szereztek. Információik szerint rendszeresen részt vesznek lőtereken kiképzésen.

Az ombudsmanok az NBH-ba látogatnak

Nem sokkal ezután az ülés eleje óta hallgató három ombudsman is szót kért. Takács Albert kifejtette, hogy a kialakult helyzetben rendkívül nehéz az állampolgári jogok védelme, szerinte ezért a képviselőknek végre ki kellene teríteni kártyáikat. "Rendkívül rossz a közérzetem" - mondta. Nála is keményebben fogalmazott Lenkovics Barnabás, aki bejelentette, kizárólag a bizonyítékoknak hisznek, ezért a jövő kedden mindhárman az NBH-ba látogatnak, a bizonyitékokat megtekintik, hogy helyreálljon az intézményekbe vetett, de egyre kevésbé érzékelhető bizalom. A képviselőket Lenkovics megfeddte, hogy ha már mindhárman megjelentek, nem holmi formai okokra hivatkozva kellett volna megakadályozni a működést. Péterfalvi Attila ombudsman valós tájékoztatást kért a kormányzattól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?