Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Rálőttek a rendőrpalotára

2007.02.13. 06:11
Továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Rendőr-főkapitányság elleni kedd éjjeli támadás miatt. Az Index információi szerint a rendőrség kilenc szálon folytatja a nyomozást. Az épület továbbra is megerősített védelmet kap.
    Fontosabb részletek:

  • Gépfegyverrel tucatnyi lövést adtak le az Országos Rendőr-főkapitányság épületére
  • Meg nem erősített hírek szerint kedden éjjel a rendőrség előállított egy férfit és egy nőt
  • Kilenc szálon nyomoz a rendőrség
  • Ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel, egy fekete Golfot vagy Polót keresnek
  • Gyurcsány Ferenc szerint a köztársaság alapintézményét érte támadás, a pártok elítélték a támadást

Továbbra is ismeretlen tettes után nyomoz a rendőrség, miután kedden éjjel többször is rálőttek az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházának tornyára. Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda lőszerrel, lőfegyverrel történt visszaélés ügyében és rongálás miatt nyomoz– (az előbbieért 2-8 év börtön szabható ki). Személyi sérülés nem történt.

Kedden este a rendőrség előállított egy férfit és egy nőt, értesült a Blikk, valamint a Híradó. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem erősítette meg a hírt. Horváczy Emese, az NNYI sajtósa mindössze annyit mondott, hogy egész éjjel tartanak a kihallgatások. Úgy tudjuk, a rendőrség kilenc szálon nyomoz, mindegyik vonalat egy-egy nyomozócsoport ellenőrzi.

Bene László Országos főkapitány délelőtti tájékoztatása szerint a lövéseket a korábbi feltételezésekkel szemben nem kocsiból, hanem álló helyzetből adták le az épületre a Déryné utca sarkáról. Arról nem beszélt, hogy a töltényhüvelyeket hol találták meg, csak annyit mondott, hogy összesen tizennégyet találtak. A korábbi hírek szerint tíz töltényhüvelyt a székház parkolójában találtak, de találtak hüvelyeket az Angyalföldi utca sarkán is, de azokról akkor még nem tudták, hogy közük van-e a lövöldözéshez. A kedd késő délutáni jelentések szerint a két utca sarkáról tüzelt az ismeretlen.


A 6. emelettől a 13. emeletig vannak golyónyomok az épületen
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Bene László a Klubrádióban azt vélelmezte, hogy a látási viszonyok és a távolság miatt nem valószínű, hogy értékelhető felvételek készültek a támadókról. Arról a helyről, ahol az elkövető állt, Bene azt mondta, biztonságosan lőhetett, az "őrség és az épületet védő kamerák nagy része nem észlelhette az ő tevékenységét, és a menekülésre is elegendő ideje és helye volt"


Betört üveg, csőrepedés

Horváczy Emese az Indexnek azt mondta, hogy a lövések szórása arra enged következtetni, hogy nem konkrétan a 9. és 13. emeleti irodák közül akarták valamelyiket szétlőni. Ezeken az emeleteken az irodákban a lövések idején nem is tartózkodott senki.

Rendőrségi forrásaink szerint a székház biztonsági kamerái egy gyanús, sötét sötét Golfot rögzítettek. Bene tájékoztatása szerint egy fekete Volkswagen Golf vagy Polo típusó autó valóban a székház közelében volt a lövöldözéskor, a kocsit keresik. A rendőrség ötmillió forintos jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Bene szerint a támadók nem célzott lövéseket adtak le, csak az épületet akarták eltalálni, nem rendőröket. A rendőrök még nem ismerik a támadók motivációját. Egyelőre arra utaló jelek sincsenek, hogy a támadóknak külföldi kapcsolatai lennének.

Nem volt gumicsikorgás

Egy, a rendőrszékház mellett lakó olvasónk szerint sem mozgó kocsiból adták le a lövéseket. "Éjjel 0.45 körül arra ébredtem, hogy kb. 13-18 lövésből álló sorozatot engednek el az utcán, körülbelül 50 méterre a háztól – írta. – Szerintem a száguldó autós történet kamu. A lövések nem közeledtek és nem is távolodtak. (Lehet, hogy autóból adták le őket, de akkor az autó nem mozgott gyorsan. Nem volt gumicsikorgás, sem erős motorhang.)"
Olvasóink beszámolói>>


Berepedtek az ablakok

Kalasnyikovval lőttek

A sorozatot nagy kaliberű fegyverből adták le, jelentette a Havaria Press. A golyók 7.62-es kaliberéből a rendőrök arra következtetnek, hogy feltehetőleg AK-47-es kalasnyikovval lőtték a székházat.

Az AK-47-es nem ritkaság a hazai alvilágban. A Teve utcai rendőrpalotára leadott sorozatnál használt klasszikus Kalasnyikov az egyik legelterjedtebb lőfegyver a világon. Magyarországon az elmúlt években többször előkerült fegyveres rablásoknál.
Bővebben>>

A lövedékek nem csak az épület ablakait törték be, de áthatoltak a szobák gipszkarton burkolatán is, sőt, egy magasnyomású fűtőcsövet is eltaláltak, ezért több helyiség – egyes értesülések szerint Garamvölgyi László kommunikációs igazgató szobája is– elázott.


Megerősítették a védelmet

A támadás után a rendőrség székházánál golyóálló mellényes járőrök léptek szolgálatba, tudósítónk szerint az épület bejáratát géppisztolyosok védik. Megerősítették a a minisztériumok és a képviselői irodaház védelmét is, a Parlamentet védelmét golyóálló mellényes, géppisztolyos rendőrök vették át.

Azonosítanák a támadók fegyverét

A közintézmények elleni támadások kronológiája
1994. június 11. - Budapesten hajnali két óra negyven perckor az Országház 19-es kapuját egy időzített szerkezettel berobbantották. Személyi sérülés nem történt, a kapun kívül jelentős kár nem keletkezett.
1994. július 23. - Budapesten hajnali négy óra tájban bomba robbant a Mátyás-templom Halászbástya felőli traktusán. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős volt.
1996. április 18. - Éjszaka kézigránát robbant Budapesten a liechtensteini kereskedelmi képviselet XII. kerületi Széchenyi emlékút 17. szám alatti pihenőháza mellett. (A Népszabadság értesülését hivatalosan nem erősítették meg.)
1997. február 9. - A XIV. kerület Rákosfalva park 1-5. szám alatt lévő szolgáltatóház bejáratánál csőbomba robbant. Megrongálódott az épületben lévő MSZP-iroda és könyvtár bejárata.
1997. április 21. - Házilag készített, kisebb erejű pokolgép robbant Újpesten, az MSZP irodájának bejáratánál. Személyi sérülés nem történt.
1998. március 12. - A Független Kisgazdapárt Belgrád rakparti székháza előtt robbanószerkezetet találtak egy nejlonzsacskóban. A szerkezetet hatástalanították.
1998. június 15. - Pokolgépes robbanás történt a Fidesz Lendvay utcai székházában. Az épületben komoly károk keletkeztek, személyi sérülés nem történt.
2000. október 18. - A Hevesi Városi Bíróság épületébe Molotov-koktélt dobott egy pervesztes férfi. A keletkezett tüzet a teremőr poroltóval eloltotta.
2006. október 24. - Budapesten Molotov-koktélt dobtak a XII. kerületi SZDSZ-irodára, valamint a XI. kerületi MSZP-irodára. A tüzeket eloltották, személyi sérülés nem történt.

Nyáron az ORFK üzembe helyezett a székháznál egy térfigyelő kamerát, ami háromszázhatvan fokos szögben látja a rendőrpalota környékét, ennek képeit is elemezni fogják, hátha felismerhetőek rajta a tettesek, vagy a járművük, ha volt olyan. A kamera megállás nélkül, a nap 24 órájában rögzíti az épület körüli történéseket, mondta el Garamvölgyi a Napkeltében.

Ez már a terror lenne?

Garamvölgyi szerint a székház elleni támadás illeszkedhet a Nemzetbiztonsági Szolgálat terrorveszélyre vonatkozó értesülései sorába. Ettől függetlenül pillanatnyilag köztörvényes bűncselekmény ügyében nyomoznak.

"A köztársaság egyik alapintézményét érte támadás" – jelentette ki a rendőrszékházban tett látogatása után Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint "radikális események láncolata" vezetett el a támadásig. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is úgy véli, hogy a rendőrséget szeptember-október óta folyamatos támadások érik, de szerinte "valószínűleg teljesen elszigetelt" eset lehetett a támadás.

A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy minél hamarabb tisztázzák, mi történt. Varga Mihály alelnök kijelentette, "addig különféle konspirációk, összefüggések felvetését indokolatlannak tartom". A politikus hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek a Kossuth téri kordon és a lövöldözés között vázoltak fel összefüggést, anélkül, hogy pontos információk lennének az éjszaka történtekről. Varga Mihály leszögezte: a Fidesz elutasítja az erőszak minden formáját.

Petrétei József igazságügyi miniszter a Btk szigorítását kezdeményezte a székháznál tartott sajtótájékoztatóján. Tervei szerint a rendőrök fokozott jogi védelmet kapnának. Az állami vezetők védelmének megerősítéséről elmondása szerint még nem született döntés, a Köztársasági Őrezred vezetői egyeztetnek a szükséges intézkedésekről.

A múlt héten terrorfenyegetettségről beszámoló Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter szerint a nemzetbiztonságnak nem volt konkrét értesülése a rendőrség elleni támadás tervéről. Mint a Napkeltének nyilatkozta, tudnak róla, hogy szélsőséges csoportok fegyvereket szerezhettek, konkrétumokat azonban nem kívánt elmondani. Az MSZP szerint a támadás a rendőrség intézménye ellen irányult.
Bővebben: Gyurcsány: A köztársaság alapintézményét érte támadás>>


Hajnali képek!

"Ebben a helyzetben azt várjuk el a magukat demokratikusnak valló politikai erőktől, hogy a leghatározottabban ítéljék el a merényletet elkövető bűnözőket, viselkedjenek felelősen, és ne tegyék a történteket a politikai viták tárgyává" - áll a szabad demokraták közleményében. Mint írták, a rendőrség intézményének fegyveres megtámadása tűrhetetlen és elfogadhatatlan, semmivel nem indokolható bűncselekmény. "Bízunk benne, hogy a Teve utcai székház elleni támadás az elmúlt hónapokban megfigyelhető radikalizálódás szélsőséges, elszigetelt megnyilvánulása" - közölte az SZDSZ.

A Napkeltében rendőrségi szakértőként megszólaltatott Tarjányi Péter exrendőr szerint a Teve utcai támadás komoly figyelmeztetés. "Azt jelzi, hogy van egy, automata fegyverekkel is felfegyverkezett csoport, amelyik kész akár rendőrökre is támadni" - mondta. Szerinte az IRA sem robbantásokkal kezdte terrorkampányát. Tarjányi az Indexnek adott korábbi nyilatkozata szerint "hiba lenne" nem komolyan venni a terrorfenyegetettséget.

Műszaki adatok (AK-47)
Méretek
Hossz (szurony nélkül) 870 mm
Űrméret 7,62 mm
Tömeg üres tárral 3,8 kg
Tömeg töltött tárral 4,3 kg
Tárazható loszerek száma 30
Teljesítmény
Hatásos lőtávolság 800 m
Lövedék kezdősebessége 713 m/s
Gyakorlati tűzgyorsaság 100/perc
Ölőhatár 1500 m
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?