Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tavaszi hadjárat új fegyverei

2007.02.07. 13:01
Gumilövedék, légpuska, számszeríj, vadászcsúzli, Molotov-koktél-vető az egyik oldalon, új végtagvédők, kétszer annyi gáz és ütésálló plexik a másikon. A keménymag és a rendőrség a tavaszi hadjáratra készül, ami lehet, hogy már februárban elkezdődik. Képek, videó.

Azt még nem tudni, hogy FÚK vagy MÚK lesz az őszi zavargások tavaszi folytatásából, a HUKUK így is, úgy is elkerülhetetlenül bekövetkezik. Mindkét tábor a nagy budapesti zavargások újabb epizódjára készül.

A rendőrség sosem rejtette véka alá, hogy az őszi sajnálatos események a tapasztalatból nyújtottak a legtöbbet. A magyar rendvédelmi szervek ugyanis sem megfelelő szoftverrel, sem megfelelő hardverrel nem rendelkeztek a néhány száz fős rendbontó és az őket passzívan támogató több ezres tömeg kezeléséhez.

A rendvédelem hardverei és szoftverei

Ami a hardvereket illeti, kiderült, hogy a rendőröknek nincs sem normális ruhájuk, sem megfelelő védőfelszerelésük, a könnygáz nem elég erős, és az akadályokkal könnyebben boldogul a hókotró, mint a leharcolt lengyel vízágyú, amibe amúgy is csak kevés víz fér.

A rendőrség - bár valamilyen okból váltig tagadva, hogy a tavaszi hadjáratra készül - tavaly decemberben körülbelül hárommilliárd forint értékű tendert írt ki, hogy védőfelszerelést vásároljon. Lecserélik a szilánkosra törő, gyenge plexipajzsokat és sisakokat, minden utcára vezényelt rendőr megfelelő védelmet kap a karjára és a lábára.

A zavargók által emelt és olykor meggyújtott barikádokat a fővárosi közterület-fenntartó narancssárga teherautója fogja megsemmisíteni, de a rendőrségi járműpark megújulásának egyelőre nem látjuk jelét: a csapaterő gyors mozgatására maradnak az 1,2-es rendőrségi Zsigákkal együtt megöregedett roncs IFA-k, a kékesfekete füstöt okádó kivénhedt Ikarusok (Zala Volán és társai) és a mozgékony, de kis kapacitású ötszemélyes járőrkocsik.

Nem lesz viszonthiány könnygázgránátból és gumilövedékből, az éves mennyiség kétszeresét vásárolta meg 2007-re a rendőrség. A gránátokból előtörő gáz ugyanaz a szintetikus vegyszer, ami eddig csípte a szemet, a balatonfűzfői NIKE-Fiocchi lőszergyár terméke, de a kézi könnygázspraykbe az erősebb hatású paprikalé kerül.

Ősszel szoftverhibák is okoztak fejetlenséget a rendőri irányításban is, az oszlatást végző rendőrök fellépésében is. Mint azt a Gönczöl Katalin vezette vizsgálóbizottság is megállapította, a rendőrök nem voltak karhatalmi harcászatra felkészítve.

A zavargások idején nem volt ritka az eltévedt vidéki egységek látványa, a szétbomló alakzat, és október 23-a egyik jellegzetessége volt a zavargókra vadászó, fel-alá rohangáló puskás rendőr. A tévészékház ostromának teljes kudarcát már ecsetelte az ORFK által készített jelentés.

A rendőrség azóta mást sem csinál, csak gyakorol, és némileg átszervezték a budapesti erőket is: a Rebisz különleges egységeiből és közlekedési rendőrökből négy budapesti csapaterős századot képeztek ki, ezek állandó ügyeletben lesznek.


Szerb, ukrán, román vagy szlovák rendőrök? - klikk!

A Fidesz-frakció váratlan pénteki kordonbontása két előremutató tapasztalattal gazdagította az Index lelkiismeretes Kossuth téri tudósítóit.

Egyrészt valahol felborulhatott az új ruhatárat szállító kamion, mert az a szedett-vedett csontbrigád, amit hosszú idő után először vezényeltek ki a Kossuth téri napsütésbe, mindennek látszott, csak korszerű rendőrségnek nem. Csoda, hogy a Kossuth téri legendák szerb, ukrán és szlovák zsoldosokról szólnak?

Tanultak valamit?

Feltehetően tavasszal sem lesz a rendőrökön jól látható azonosító, csak mutatóban. Ahogy tavaly november 4-én, úgy február 2-án is csak a kivezényelt rendőrök elenyésző hányada viselt azonosítószámot, péntek éjszaka, amikor az első oszlatás elkezdődött, például, egyiken sem volt.

Van jó hírünk is a belvárosi nyugalom szerelmeseinek: összeszedettebbnek tűntek az oszlatók. Bár a hét végén viszonylag kevés tüntetőt (150-200) kellett szétoszlatni, az alakzatot végig tartották, meglepően türelmesek voltak az alkoholos befolyás miatt kezelhetetlenül viselkedő szélsőséges elemekkel. Az oszlatást "tisztelt hölgyeim és uraim" megszólítással és egy ötperces, az alkotmányból és a gyülekezési törvényből vett szó szerinti idézetekkel kezdték a kék ruhások.

De mire készül az ellentábor? Azt már ősszel látni lehetett, hogy a tüntetők hamar alkalmazkodtak az új, a rendszerváltás óta nem tapasztalt tömegsporthoz. Bukósisakok kerültek elő a lövedékek ellen, botokkal, husángokkal fegyverkeztek fel.

A parasztlázadás bukásra van ítélve

A mindenkori parasztlázadások szükségszerű bukásának okait nem nehéz kitalálni. A lázadóknak szegényes eszközei nem vették fel a versenyt a rendvédelem fegyvereivel, és a kaszálón se mód, se idő, hogy a paraszt elsajátítsa a csapaterős, szervezett mozgást.

Az eszközökben lehetnek újdonságok. A Molotov-koktélt már ismerjük, Baló György és jó pár rendőrjárőr kocsija bánta a lángoló benzines palackot. De hallottunk már ennek az aknavetős változatáról is: az üveget rugóval lövik ki egy csőből, és még gyufa sem kell hozzá, magától begyullad. A prototípusról mi is csak elharapott félszavakból értesültünk a Kossuth téri keménymagtól.

Mivel katonai boltban a lőfegyveren kívül szinte akármilyen fegyver és védelmi eszköz beszerezhető, már a tüntetők oldalán is találkozhatunk viperával, illetve gumibotozás ellen kiválóan szolgáló kar- és lábvédővel. Arra azonban - a tévéostrom kivételével - nem nagyon akadt példa, hogy a zavargók közelharcba keveredtek volna a rendőrökkel.


A szedett-vedett tüntetők ősszel - klikk

Inkább tartották a tisztes távolságot, és az utcán azonnal beszerezhető utcakővel vagy üveggel dobálták a rendőröket. Mint videónkból kiderül, a légpuska és a gumilövedékes lőfegyver mellett új távolsági fegyver is debütálhat tavasszal, és egyenrangú ellenfele lehet a rendőrök gumilövedékes puskáinak.

Csapaterőben nagyon gyengék

Az 50-100 méterre hordó vadászcsúzli hatásos és különösen veszélyes fegyver akár kavicsot, akár csapágygolyót vagy anyacsavart lőnek ki vele, a plexirostélyt átüti. A hagyományőrzők jóvoltából számszeríjak felbukkanására is számítunk, bár használata körülményesnek tűnik, felhúzni például nagy nekiveselkedés árán két kézzel lehet, gyorsabb tüzelésre alkalmatlan.

Könnygáz ellen a messziről felismerhető gázálarc ősszel nem hódított a tüntetők között, technikai újítást ezen a téren nem várunk, marad az arc elé kötött kendőben a faszén.

Hiába van azonban a tüntető a legjobb fegyverek birtokában, ha nincs irányítás. Taktikai téren van mit fejlődniük a budapesti zavargóknak. Mint videónkból kiderül, tavasszal ezen a téren is újítások várhatók, hatfős sejtekbe rendeződik az ellenállók serege, ami már előrelépés ahhoz képest, hogy a csapatszellem eddig csak a meneküléskor terelte egy irányba őket.

Bár a Kossuth téri keménymag említett egy február 25-ei bemelegítő akciót is, mindenki március 15-re készül. A kordonbontás estéjén csak azzal tudták visszatartani idősebb kollégáik a fiatalabbakat a kordon azonnali ledöntésétől, hogy ha elkapják őket a rendőrök, március 15-ig nem jönnek ki az előzetesből. Talán ezért iszkolt olyan lendületesen szinte az összes tüntető, amint a rendőrsorfal megmozdult. Mindenki ott akar lenni.