Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A tavaszi hadjárat új fegyverei

2007.02.07. 13:01
Gumilövedék, légpuska, számszeríj, vadászcsúzli, Molotov-koktél-vető az egyik oldalon, új végtagvédők, kétszer annyi gáz és ütésálló plexik a másikon. A keménymag és a rendőrség a tavaszi hadjáratra készül, ami lehet, hogy már februárban elkezdődik. Képek, videó.

Azt még nem tudni, hogy FÚK vagy MÚK lesz az őszi zavargások tavaszi folytatásából, a HUKUK így is, úgy is elkerülhetetlenül bekövetkezik. Mindkét tábor a nagy budapesti zavargások újabb epizódjára készül.

A rendőrség sosem rejtette véka alá, hogy az őszi sajnálatos események a tapasztalatból nyújtottak a legtöbbet. A magyar rendvédelmi szervek ugyanis sem megfelelő szoftverrel, sem megfelelő hardverrel nem rendelkeztek a néhány száz fős rendbontó és az őket passzívan támogató több ezres tömeg kezeléséhez.

A rendvédelem hardverei és szoftverei

Ami a hardvereket illeti, kiderült, hogy a rendőröknek nincs sem normális ruhájuk, sem megfelelő védőfelszerelésük, a könnygáz nem elég erős, és az akadályokkal könnyebben boldogul a hókotró, mint a leharcolt lengyel vízágyú, amibe amúgy is csak kevés víz fér.

A rendőrség - bár valamilyen okból váltig tagadva, hogy a tavaszi hadjáratra készül - tavaly decemberben körülbelül hárommilliárd forint értékű tendert írt ki, hogy védőfelszerelést vásároljon. Lecserélik a szilánkosra törő, gyenge plexipajzsokat és sisakokat, minden utcára vezényelt rendőr megfelelő védelmet kap a karjára és a lábára.

A zavargók által emelt és olykor meggyújtott barikádokat a fővárosi közterület-fenntartó narancssárga teherautója fogja megsemmisíteni, de a rendőrségi járműpark megújulásának egyelőre nem látjuk jelét: a csapaterő gyors mozgatására maradnak az 1,2-es rendőrségi Zsigákkal együtt megöregedett roncs IFA-k, a kékesfekete füstöt okádó kivénhedt Ikarusok (Zala Volán és társai) és a mozgékony, de kis kapacitású ötszemélyes járőrkocsik.

Nem lesz viszonthiány könnygázgránátból és gumilövedékből, az éves mennyiség kétszeresét vásárolta meg 2007-re a rendőrség. A gránátokból előtörő gáz ugyanaz a szintetikus vegyszer, ami eddig csípte a szemet, a balatonfűzfői NIKE-Fiocchi lőszergyár terméke, de a kézi könnygázspraykbe az erősebb hatású paprikalé kerül.

Ősszel szoftverhibák is okoztak fejetlenséget a rendőri irányításban is, az oszlatást végző rendőrök fellépésében is. Mint azt a Gönczöl Katalin vezette vizsgálóbizottság is megállapította, a rendőrök nem voltak karhatalmi harcászatra felkészítve.

A zavargások idején nem volt ritka az eltévedt vidéki egységek látványa, a szétbomló alakzat, és október 23-a egyik jellegzetessége volt a zavargókra vadászó, fel-alá rohangáló puskás rendőr. A tévészékház ostromának teljes kudarcát már ecsetelte az ORFK által készített jelentés.

A rendőrség azóta mást sem csinál, csak gyakorol, és némileg átszervezték a budapesti erőket is: a Rebisz különleges egységeiből és közlekedési rendőrökből négy budapesti csapaterős századot képeztek ki, ezek állandó ügyeletben lesznek.


Szerb, ukrán, román vagy szlovák rendőrök? - klikk!

A Fidesz-frakció váratlan pénteki kordonbontása két előremutató tapasztalattal gazdagította az Index lelkiismeretes Kossuth téri tudósítóit.

Egyrészt valahol felborulhatott az új ruhatárat szállító kamion, mert az a szedett-vedett csontbrigád, amit hosszú idő után először vezényeltek ki a Kossuth téri napsütésbe, mindennek látszott, csak korszerű rendőrségnek nem. Csoda, hogy a Kossuth téri legendák szerb, ukrán és szlovák zsoldosokról szólnak?

Tanultak valamit?

Feltehetően tavasszal sem lesz a rendőrökön jól látható azonosító, csak mutatóban. Ahogy tavaly november 4-én, úgy február 2-án is csak a kivezényelt rendőrök elenyésző hányada viselt azonosítószámot, péntek éjszaka, amikor az első oszlatás elkezdődött, például, egyiken sem volt.

Van jó hírünk is a belvárosi nyugalom szerelmeseinek: összeszedettebbnek tűntek az oszlatók. Bár a hét végén viszonylag kevés tüntetőt (150-200) kellett szétoszlatni, az alakzatot végig tartották, meglepően türelmesek voltak az alkoholos befolyás miatt kezelhetetlenül viselkedő szélsőséges elemekkel. Az oszlatást "tisztelt hölgyeim és uraim" megszólítással és egy ötperces, az alkotmányból és a gyülekezési törvényből vett szó szerinti idézetekkel kezdték a kék ruhások.

De mire készül az ellentábor? Azt már ősszel látni lehetett, hogy a tüntetők hamar alkalmazkodtak az új, a rendszerváltás óta nem tapasztalt tömegsporthoz. Bukósisakok kerültek elő a lövedékek ellen, botokkal, husángokkal fegyverkeztek fel.

A parasztlázadás bukásra van ítélve

A mindenkori parasztlázadások szükségszerű bukásának okait nem nehéz kitalálni. A lázadóknak szegényes eszközei nem vették fel a versenyt a rendvédelem fegyvereivel, és a kaszálón se mód, se idő, hogy a paraszt elsajátítsa a csapaterős, szervezett mozgást.

Az eszközökben lehetnek újdonságok. A Molotov-koktélt már ismerjük, Baló György és jó pár rendőrjárőr kocsija bánta a lángoló benzines palackot. De hallottunk már ennek az aknavetős változatáról is: az üveget rugóval lövik ki egy csőből, és még gyufa sem kell hozzá, magától begyullad. A prototípusról mi is csak elharapott félszavakból értesültünk a Kossuth téri keménymagtól.

Mivel katonai boltban a lőfegyveren kívül szinte akármilyen fegyver és védelmi eszköz beszerezhető, már a tüntetők oldalán is találkozhatunk viperával, illetve gumibotozás ellen kiválóan szolgáló kar- és lábvédővel. Arra azonban - a tévéostrom kivételével - nem nagyon akadt példa, hogy a zavargók közelharcba keveredtek volna a rendőrökkel.


A szedett-vedett tüntetők ősszel - klikk

Inkább tartották a tisztes távolságot, és az utcán azonnal beszerezhető utcakővel vagy üveggel dobálták a rendőröket. Mint videónkból kiderül, a légpuska és a gumilövedékes lőfegyver mellett új távolsági fegyver is debütálhat tavasszal, és egyenrangú ellenfele lehet a rendőrök gumilövedékes puskáinak.

Csapaterőben nagyon gyengék

Az 50-100 méterre hordó vadászcsúzli hatásos és különösen veszélyes fegyver akár kavicsot, akár csapágygolyót vagy anyacsavart lőnek ki vele, a plexirostélyt átüti. A hagyományőrzők jóvoltából számszeríjak felbukkanására is számítunk, bár használata körülményesnek tűnik, felhúzni például nagy nekiveselkedés árán két kézzel lehet, gyorsabb tüzelésre alkalmatlan.

Könnygáz ellen a messziről felismerhető gázálarc ősszel nem hódított a tüntetők között, technikai újítást ezen a téren nem várunk, marad az arc elé kötött kendőben a faszén.

Hiába van azonban a tüntető a legjobb fegyverek birtokában, ha nincs irányítás. Taktikai téren van mit fejlődniük a budapesti zavargóknak. Mint videónkból kiderül, tavasszal ezen a téren is újítások várhatók, hatfős sejtekbe rendeződik az ellenállók serege, ami már előrelépés ahhoz képest, hogy a csapatszellem eddig csak a meneküléskor terelte egy irányba őket.

Bár a Kossuth téri keménymag említett egy február 25-ei bemelegítő akciót is, mindenki március 15-re készül. A kordonbontás estéjén csak azzal tudták visszatartani idősebb kollégáik a fiatalabbakat a kordon azonnali ledöntésétől, hogy ha elkapják őket a rendőrök, március 15-ig nem jönnek ki az előzetesből. Talán ezért iszkolt olyan lendületesen szinte az összes tüntető, amint a rendőrsorfal megmozdult. Mindenki ott akar lenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!