Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Orbán állítja, nem volt céges gyűlésen soha

2005.03.18. 17:35
Soha semmilyen taggyűlésen nem vett részt sem miniszterelnökként, sem az előtt, sem az után - jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-elnök az Élet és Irodalomban közölt cégdokumentumokról. Az ÉS-ben közölt jegyzőkönyvi kivonatok szerint ugyanis Orbán még hivatalban lévő kormányfőként többször jelen volt a felesége résztulajdonában álló hegyaljai szőlőtermelő cég megbeszélésein, és tanácsot adott Lévai Anikó üzlettársainak állami ingatlanok és támogatások megszerzésének ügyében.

Orbán Viktor szerint nem felel meg a valóságnak, hogy volt miniszterelnökként részt vett volna Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésein. Soha semmilyen taggyűlésen nem vett részt sem miniszterelnökként, sem az előtt, sem az után - mondta a Fidesz elnöke cáfolva az Élet és Irodalom cikkének állításait, amelyek szerint Orbán 2001-ben több céges találkozón is jelen volt, és tanácsaival is segítette az akkor még a felesége résztulajdonába álló vállalkozást.

Fidesz: Rágalomhadjárat
"Lendvai Ildikó mai sajtótájékoztatójával kibújt a szög a zsákból" - állítja közleményében Révész Máriusz szóvivő. "Az Orbán Viktor ellen elindított újabb hazug rágalomhadjárat mögött Gyurcsány Ferenc és az MSZP áll. A Tokaj Kereskedőházra vonatkozó vádak nevetségesek, a Kereskedőház vagyonából a polgári kormány idején egy talpalatnyi földet sem adtak el. A Kereskedőház privatizációját a Medgyessy-Gyurcsány kormány indította el. A privatizáció mögött meghúzódó MSZP-s üzleti érdekeket a Fidesz képviselői a közeli napokban a nyilvánosság elé tárják".
A Fidesz közleménye szerint "ami Lendvai Ildikó hazug állításait illeti: Orbán Viktor semmilyen taggyűlésen nem vett részt, így arról jegyzőkönyv sem készülhetett. A Fidesz elnöke semmilyen cég mellett tanácsadói szerepet nem töltött be, így hazug állításaiért jogi úton kér elégtételt Lendvai Ildikótól. Gyurcsány Ferenc és emberei az ellenzéki politikusok rágalmazása helyett az ország kormányzásának, az emberek napi biztonságát veszélyeztető súlyos gazdasági problémák orvoslásának szentelhetnék figyelmüket" - áll a Fidesz közleményében.

Humorosnak tartja

Orbán az Index többszöri kérdésére sem volt hajlandó hamisítványnak minősíteni a közölt jegyzőkönyveket: a cáfolaton kívül csupán azt hangsúlyozta, hogy humorosnak tartja az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt.-hez tartozó ingatlanok, szőlőföldek megszerzésével kapcsolatos állításokat. A Fidesz elnöke szerint ezt az a tény is alátámasztja, hogy az Rt. részleges privatizációjára nem is az ő kormánya alatt került sor. Orbán arra kérdésre, hogy a cikk szerint vissza nem térítendő állami támogatások megszerzéséről is szó volt a taggyűlésen, azt mondta: "nem tudja, miről beszélnek".

A cégtárs hitelesítette

Az Index információi szerint a ÉS-cikk alapjául szolgáló, 2000 körül született taggyűlési jegyzőkönyvek többségét Lévai Anikó egyik korábbi cégtársa, Duda Attila hitelesítette. Duda nem csak aláírásával, hanem ügyvédi irodája pecsétjével is ellátta a 3-4 oldalas számozott lapokkal készült kivonatokat, amelyek minden esetben külön pontban tartalmazták a taggyűlésen résztvevők névsorát. Duda Attila egyébként Hende Csaba és Szemkeő Judit mellett a "polgárok háza" finanszírozása érdekében létrehozott Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumában is tevékenykedett az elmúlt években.

Mérsékletre intett

Mint emlékezetes, a 2001. június 4-i taggyűlés jegyzőkönyve szerint Orbán és családja baráti köréhez tartozó üzlettársak a Kft. által megszerezhető támogatásokról tárgyaltak. Majd amikor Szász István Attila, Lévai Anikó egykori ügyvédtársa beszámolt arról, hogy a cég közel 70 milliós állami támogatásra nyújtott be pályázatot, az akkor még hivatalban lévő miniszterelnök azt tanácsolata: "Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet". A jegyzőkönyv szerint Orbán a Tokaj Kereskedőházzal kapcsolatos tervek vitájában is mérsékletre intette a cégtársakat: "Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól".