Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Orbán-szőlő: a nagy sajtóelterelési hadművelet

2004.09.24. 10:22
Nagyszabású és a jelek szerint sikeres sajtóhadműveletbe kezdett a Fidesz azután, hogy a hétfői parlamenti ülés után lényegében elismerték, a Wekler Ferencéhez hasonlóan Orbán Viktor feleségének cége is több tíz milliós vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az ügy parlamenti felbukkanása után a Fidesz annyi hírt igyekezett termelni, hogy ne jusson idő a szabad demokrata politikus esetében korrupcióként tálalt szőlőügy feldolgozására.
Két nap alatt hét sajtótájékoztatót tartottak a Fidesz országosan ismert politikusai, és mindkét napra jutott a televíziók hírműsoraiban jól használható "tetthely típusú" helyszíni sajtóesemény is.

Az átcsatolásra mentek

Az Orbán-szőlők állami támogatásának parlamentbeli felvetése után Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője még hétfőn közvetve elismerte, hogy Lévai Anikóék cége kapott a szőlőtelepítési pénzekből. A szóvivő azonban hangsúlyosan felhívta a figyelmet arra, hogy az augusztus végén az országgyűlés alelnöki posztjáról lemondatott Wekler Ferenc szabad demokrata politikus szőlőbotránya erősen eltér az Orbán-család támogatási ügyétől. Halász szerint ugyanis Wekler abba bukott bele, hogy mórágyi földjeit átsoroltatta a szekszárdi borvidékbe. A Fidesz egyébként a Wekler-botrány idején is feltűnően szinte csak az átcsatolás miatt támadta az SZDSZ-es politikust, míg a másik ellenzéki párt, az MDF közleményeiben és a sajtóban a közvélemény főként a 128 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásról hallhatott-olvastaott, amelyet korrupciógyanús politikusi visszaélésként tálaltak.

Azonnali témaváltás

Miután hétfőn lényegében kiderült, hogy a volt miniszterelnök felesége és üzlettársai a végül menesztett Weklerével azonos jogcímen kaptak 41 milliós támogatást, a Fidesz intenzív sajtókampányba kezdett. Kedden elsőként Szijjártó Péter "sietett" Orbánék segítségére; megváltoztatva előre bejelentett sajtótájékoztatójának témáját és helyszínét, a kevésbé ütős MSZP-s roadshow elemzése helyett ismét leutazott Balatonőszödre, hogy a tévéstábok a helyszínen vehessenek fel anyagot a miniszterelnök-jelölt Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó kormányüdülőről. Ugyanazon a napon a Csillebérchez hasonlított balatoni villalízing mellett Varga Mihály a parlamentben a zárszámadásról, Hörcsik Richárd és Nógrádi Zoltán Magyarország esetleg nettó befizető EU-s státuszáról beszélt az újságíróknak.

Délutánra egy Kulcsár

Figyelem jobbra
A Fidesz az elmúlt hetekben éppen az MSZP-t vádolta azzal, hogy a hungaristaveszély médiamegjelenítésével megpróbálja elterelni a közfigyelmet az államháztartás bajairól. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az MTV-ben azt mondta: "...hosszú idő óta ez a legfontosabb hír Magyarországon, hogy egy nem létező szervezet, nem létező támogatással egy, egy elmebeteg hölgy minden médiumban folyamatosan megszólalt, és napok óta a közfigyelem középpontjában van, ez nem más, teljesen egyértelmű, a figyelemelterelés. Még akkor is, hogyha másként ítéli meg a dolgokat. Amikor, amikor ugye bejelentik azt, hogy az augusztusi mérleg hiány az körülbelül 35 százalékkal nagyobb a tervezettnél, ez a hír a Magyar Televízióban a negyedik hír volt, Bácsfi Diana volt az első."
A nap eseménye azonban az volt, hogy az ügyészség délutánra váratlanul, Keller László nevének felhasználásával, azonosíthatóan körülírta a Kulcsár-ügyben vesztegetéssel meggyanúsított ügyvéd személyét. A legfőbb ügyészség ugyanebben a közleményben le is szögezte, hogy "minden alapot nélkülöznek azok a kijelentések, amelyek az ügyészséget kiszivárogtatással vádolták". Keller László a közleményre reagálva nehezményezte, hogy a kihallgatott Bálint Tamás ügyéről a közpénzügyi államtitkársággal is összefüggésbe hozva beszélt az ügyészség, és kifogásolta, hogy "a legfőbb ügyész eddig a Fidesz holdudvarát érintő konkrét ügyekben megtagadta a tájékoztatást arra hivatkozva, hogy folyamatban levő ügyben nem adhatja meg azt". Az ezelőtti napokban már számos kiszivárogtatott, MSZP-s politikusokat hírbe hozó információ jelent meg a Magyar Nemzetben is. A napilap napról napra szűkítette az ügyben - értesüléseik szerint - érintett szocialista kötődésű személyek körét, végül az ügyészség tett az említett közleménnyel pontot a találgatások végére. Mindenesetre a több mint egy éve húzódó K&H-ügy ismét vezető hír lett a nyomtatott és az elektronikus sajtóban.

Még egy tetthely

Variációk szőlőtémára
Az előző hét legnagyobb médiafigyelmet kapott témája az államháztartás hiánya, valamint Bácsfi Diána és hungarista csoportja volt. A két nagy párt kommunikációja ezeket azonban nem tudta egyértelműen a maga javára fordítani. A váratlanul bedobott Orbán-történet viszont egyértelműen az MSZP-nek kedvezett volna, ahogy a kormányválság idején zajló Wekler-ügyet kihasználva az ellenzék tarthatta sokáig napirenden a kormányzati korrupció témáját.

Lévai Anikó szőlőtámogatása egyébként már korábban is felmerült. A parlamentben Török Zsolt szocialista képviselő ezzel kapcsolatos azonnali kérdésére nagyon meglepődő Németh Imre az Index információi szerint már egy nyári sajtótájékoztatón is kapott Lévai Anikóék támogatására vonatkozó kérdést. A vissza tőketelepítést támogató nem térítendő milliók ügye azonban néhány héttel a Wekler-ügy lecsengése után került ismét terítékre.

A Fidesz szerdán újabb anyagokat szállított a sajtónak, közben Lévai Anikó a Blikkben személyesen is elismerte a tokajhegyaljai kft. 41 milliós támogatását, de leszögezte, hogy cégnek juttatott pénz nem az ő földjeinek szőlőtelepítésére ment. Szijjártó Péter ismét tájékoztatta a sajtót a balatonőszödi szerződésről, Demeter Ervin pedig az MSZP Köztársaság téri székháza előtt tartott helyszíni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "gyanú szerint" Kulcsár Attila a pártközpont valamelyik szobájában vesztegette meg a meggyanúsított ügyvédet. Szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartott még Pokorni Zoltán, valamint délután Szita Károly is, aki az önkormányzatokat sújtó létszámleépítésről adott képet az újságíróknak.

Nem kommentálták

Szerdán képviselői kérdésre Németh Imre földművelésügyi miniszter közzétette, hogy a tárca által összegyűjtött adatok szerint Orbán Viktor feleségéék valóban pályáztak, és nyertek vissza nem térítendő pénzt az elmúlt ciklusban, vagyis Orbán kormányfői hivatali ideje alatt. A Fidesz akkor nem reagált a bejelentésre, csak csütörtökön, amikor az MSZP után az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly azt javasolta, hogy az érintetteknek nyilvánosságra kellene hozniuk a felvett, szőlő- vagy más gyümölcstelepítésére kapott állami támogatás tényét és összegét. A Fidesz szóvivője szerint az MSZP negatív kampányt folytat Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ellen, és a nemtelen, durva támadás eszközéhez nyúlt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!